Unele profesii vin cu riscuri imense pentru sanatate si viata lucratorilor, in schimbul unor salarii mizere. Pompierii, salvatorii montani sau minerii isi pun zilnic viata in pericol, confruntandu-se cu conditii extreme. Dar dincolo de aceste exemple evidente, exista multe alte slujbe care le scurteaza oamenilor speranta de viata in fiecare zi, fara a le oferi in schimb o remuneratie decenta.
Exploatarea sulfului in craterul vulcanului Ijen, Indonezia
Vulcanul Ijen din Indonezia este una dintre cele mai periculoase locatii de munca din lume. Zeci de barbati coboara zilnic in craterul vulcanului, la o altitudine de 2800 metri, pentru a extrage bucati de sulf din lacul de acid sulfuric.

Lacul toxic elibereaza aburi sulfurosi care provoaca boli pulmonare grave precum bronsita cronica. Muncitorii nu au echipamente de protectie adecvate si isi infasoara doar o carpa uda in jurul fetei. Caldura insuportabila de 38°C din interiorul craterului le afecteaza si ea sanatatea.
Cosurile de sulf care cantaresc pana la 70kg sunt carate apoi pe umeri, pe poteci abrupte. Postura incordata le deformeaza permanent coloana vertebrala si umerii. Pentru acest efort supraomenesc, minerii de sulf primesc un salariu de aproximativ 17 dolari pe zi .
Culesul manual al boabelor de acai in jungla amazoniana
Fructele de acai sunt considerate un superaliment, bogate in antioxidanti si grasimi sanatoase. Dar putini cunosc conditiile crude in care sunt culese aceste fructe violacee, in special de catre adolescenti.

Culegatorii se catara pe trunchiuri subtiri de palmier de pana la 25 de metri inaltime, fara nicio asigurare, riscand oricand sa cada si sa isi piarda viata. In plus, se expun pericolului reprezentat de insectele otravitoare si animalele salbatice din padurea tropicala.
Pentru 50 de cosuri de acai, fermierii primesc in jur de 900 de dolari. Dupa transport insa, fructele sunt revandute in tarile dezvoltate la preturi de zeci de ori mai mari.
Extragerea calcarului pentru constructii in Egipt
Calcarul extras manual in carierele din Egipt este folosit ca material de constructie, inclusiv in trecut pentru acoperirea piramidelor. Muncitorii manuiesc ferastraie uriase fara echipamente adecvate de protectie si inhaleaza pulberi fine care le distrug plamanii.

Silicoza contractata din praful de calcar duce la insuficienta respiratorie si sufocare. Accidentele mortale sunt frecvente, dar subinregistrate oficial. Din cauza tuturor acestor conditii nocive, speranta medie de viata a muncitorilor din cariere este de numai 45 de ani. Salariul lor zilnic: echivalentul a 6 dolari sau 500 de ruble.
Colectarea cuiburilor de randunica pentru supa chinezeasca
O alta ocupatie extrema este colectarea cuiburilor de randunica folosite pentru prepararea supei scumpe in China. Cuiburile cladite din saliva sunt ascunse in pesteri la altitudini de sute de metri.

Culegatorii se catara pe peretii abrupti folosind scari artizanale din bambus, fara niciun echipament de siguranta modern. Riscul de accidente si prabusire este imens, la care se adauga inhalarea prafului plin de bacterii. Epuizarea este inevitabila din cauza urcatului si coboratului continuu.
Un cuib de randunica valoreaza 2-3 dolari pentru culegator. Dar pe piata, pretul unui kilogram din aceste cuiburi poate ajunge la 3000 de dolari.
Muncile grele lasa traume pe termen lung
Aceste slujbe imposibil de periculos ilustreaza perfect cum saracia sileste oamenii sa isi sacrifice sanatatea si longevitatea pentru un castig infim. De la exploatarea resurselor naturale, la satisfacerea gusturilor extravagante ale bogatilor, acesti muncitori invizibili platesc cu viata pentru ce avem noi pe masa sau in jurul nostru.
Deficitul de sulf care va lovi omenirea ne va reaminti cat de vitale sunt aceste ocupatii. Dar oare nu putem gasi modalitati de a le face mai putin ucigase? Tragediile personale din spatele cifrelor economice nu pot fi ignorate la nesfarsit.
Sursa imagini: Social Media
Subiecte abordate in articol: munci periculoase, exploatare, pericole pentru sanatate, saracie