23.8 C
București
17 iunie 2024

Adoptarea inteligentei artificiale ar putea aduce 14-16 miliarde de euro in plus in economia Romaniei

Citeste si ...

Adoptarea inteligentei artificiale (AI) ar putea aduce Romaniei o crestere de 5% a PIB-ului in urmatorii 10 ani, echivalentul a 14-16 miliarde de euro, ca urmare a imbunatatirii productivitatii muncii, potrivit unui studiu realizat de Implement Consulting Group pentru Google. Mai mult de jumatate dintre locurile de munca din Romania, respectiv 54% sau 4,2 milioane, vor fi impactate pozitiv de noua tehnologie.

Oportunitatile economice ale inteligentei artificiale generative

Potentialul avans de 14-16 miliarde de euro al PIB-ului Romaniei este determinat in principal de o crestere a productivitatii muncii pentru peste jumatate dintre angajatii din tara, de timpul castigat prin automatizarea unor sarcini si investirea acestei resurse in activitati generatoare de valoare. Totusi, o amanare de cinci ani in adoptarea AI ar putea reduce avansul potential al PIB-ului la doar +1%.

Impactul asupra locurilor de munca

Adoptarea inteligentei artificiale ar putea aduce 14-16 miliarde de euro in plus in economia Romaniei
Adoptarea inteligentei artificiale ar putea aduce 14-16 miliarde de euro in plus in economia romaniei

Studiul estimeaza ca inteligenta artificiala generativa va avea un impact asupra a pana la 4,5 milioane de locuri de munca din Romania. Se asteapta ca AI sa aduca imbunatatiri in cazul a 54% sau 4,2 milioane de locuri de munca, prin automatizarea unei parti limitate din sarcini si prin ajutorul oferit in crearea de continut, rezolvarea problemelor complexe si designul produselor.

Pentru 4% sau 0,3 milioane de locuri de munca, peste jumatate din sarcini ar putea fi automatizate prin utilizarea AI. Cu toate acestea, se preconizeaza ca noile locuri de munca in economia bazata pe inteligenta artificiala vor inlocui cele pierdute prin automatizare.

Aproximativ 42% dintre locurile de munca din Romania nu vor fi afectate de adoptia AI, conform studiului.

Impactul pe sectoare economice

Rolul complementar al inteligentei artificiale generative predomina in majoritatea industriilor, iar majoritatea ocupatiilor vor utiliza aceasta tehnologie pentru a imbunatati capacitatile umane. In Romania, cele mai mari cresteri de productivitate sunt asteptate in serviciile de afaceri bazate pe cunoastere si domeniul public, cu un avans de 1,4-1,5 puncte procentuale anual in perioada de varf.

Citeste si...
Controalele de frontiera post-Brexit vor costa 550 de milioane de euro pe an companiile britanice

Sectorul producator din Romania are un potential economic ridicat, in ciuda unei estimari mai retinute a avansului productivitatii anuale de 0,8 puncte procentuale in perioada de varf, datorita dimensiunii sale de 20% din valoarea adaugata bruta.

Gradul de pregatire pentru adoptarea AI in Romania

Adoptarea inteligentei artificiale ar putea aduce 14-16 miliarde de euro in plus in economia Romaniei
Imagine generata ai dalle

Doar 2% dintre companiile din Romania au adoptat cel putin un tip de tehnologie AI in 2023, fata de media de 8% in UE. Cu toate acestea, 40% dintre intreprinderile din Romania planifica sa investeasca in automatizarea bazata pe AI in urmatorii cinci ani. Principalul obstacol in calea adoptarii AI, mentionat de 61% dintre companiile din regiune, este costul instrumentelor AI.

In ansamblu, Europa Centrala si de Est este in urma mediei UE si a liderilor globali pe toti factorii de adoptare si trebuie sa valorifice beneficiile AI prin strategii guvernamentale directionate, investitii in abilitati si educatie in domeniu, sprijin pentru inovatia locala si initiativele comerciale in domeniul AI.

Implement Consulting Group, compania care a realizat studiul, este o firma scandinava de consultanta in management, fondata in 1996, cu peste 1700 de consultanti in Scandinavia, Germania, Elvetia si Statele Unite ale Americii.

Potrivit studiului, adoptarea rapida a inteligentei artificiale in Romania ar putea aduce un avans semnificativ al economiei si ar putea sprijini angajatii in activitatile productive. Cu toate acestea, este necesara o strategie nationala pentru a pregati forta de munca, mediul de afaceri si infrastructura pentru aceasta tranzitie tehnologica.

Adoptarea inteligentei artificiale ar putea aduce 14-16 miliarde de euro in plus in economia Romaniei
Adoptarea inteligentei artificiale ar putea aduce 14-16 miliarde de euro in plus in economia romaniei

Impartaseste acest articol pentru a informa pe altii despre oportunitatile si provocarile pe care le aduce inteligenta artificiala in Romania! Lasa-ne un comentariu cu parerea ta despre studiu si despre modul in care AI ar putea influenta economia si locurile de munca.

Sursa imaginii: — [Capturi Ecran]
Subiecte abordate in articol: inteligenta artificiala, economia Romaniei, locuri de munca, sectoare economice

Articolul se bazeaza pe datele din studiul „Adoptarea AI-ului ar putea aduce o crestere cu 5% a PIB-ul Romaniei in urmatorii 10 ani” realizat de Implement Consulting Group pentru Google.

Citeste si...
Noua platforma SeedBlink - Integrarea serviciilor digitale pentru startup-urile din domeniul tehnologiei

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Adoptarea inteligentei artificiale ar putea aduce 14-16 miliarde de euro in plus in economia Romaniei