Roata se intoarce pentru unele afaceri romanesti. Antreprenorii autohtoni decid sa rascumpere businessurile vandute in trecut unor fonduri de investitii sau multinationale, in incercarea de a le redresa si de a le repune pe linia de plutire. Ziarul Financiar dezvaluie acest fenomen recurent in economia romaneasca.
Investitiile esuate, motiv de rascumparare
Un exemplu recent il reprezinta fondul de investitii suedez Greenbridge, care in 2019 a achizitionat 75% din actiunile grupului Rus Savitar – Casa Rusu, activ in productia si vanzarea mobilei. Doi ani mai tarziu, fondul a preluat integral compania, doar ca in cele din urma sa renunte la aceasta afacere, asumandu-si esecul si pierderile suferite.
„Am avut de ales intre a declara falimentul si a lasa 1.000 de oameni fara loc de munca si a vinde catre fostii actionari (fondatorii businessului, familia Rusu),” a explicat un reprezentant al Greenbridge pentru publicatia suedeza Dagens Industri.
Evolutia pietei, factor determinant
Fenomenul nu este insa izolat. Fond de investitii Innova Capital a trebuit sa renunte la estimarile sale initiale privind businessul Energobit, cedand intreaga afacere fondatorilor in 2016, dupa ce evolutia pietei nu a corespuns asteptarilor.
Nici multinationalele nu sunt ferite de astfel de situatii. La inceputul anului 2024, antreprenorul Mihai Simiuc a rascumparat brandurile Frufru si Urban Monkey de la gigantul anglo-olandez Unilever, la cinci ani dupa ce le vanduse.
Aceste exemple ilustreaza:
- Dificultatile investitorilor externi de a gestiona afaceri in Romania, intr-un mediu economic imprevizibil.
- Dorinta antreprenorilor autohtoni de a-si readuce businessurile pe linia de plutire, profitand de cunostintele si experienta acumulata.
Adaptabilitate si experienta, chei ale succesului
Factorii care permit antreprenorilor romani sa aiba succes in redresarea afacerilor rascumparate includ:
- Intelegerea profunda a pietei locale
- Retele de distributie si lanturi de aprovizionare bine puse la punct
- Experienta anterioara in domeniu
- Motivatia de a reusi in proiectele proprii
Acest fenomen reflecta caracterul dinamic al mediului de afaceri autohton, precum si puterea de adaptare a antreprenorilor romani in fata challenges-urilor economice.
Desi unele investitii esueaza, fenomenul rascumpararilor de afaceri de catre antreprenorii locali demonstreaza rezilienta si determinarea acestora de a transforma provocarile in oportunitati. Cunoasterea aprofundata a pietei, experienta acumulata si motivatia pot reprezenta atuurile decisive in repunerea pe linia de plutire a unor businessuri aflate anterior in dificultate. Impartasiti aceasta analiza daca doriti sa evidentiem mai multe exemple de succes antreprenorial romanesc!