26.6 C
București
25 iunie 2024

Alarma pentru proprietarii de case si apartamente: Vor plati impozite mai mari dupa alegeri?

Citeste si ...

Schimbari fiscale majore ar putea fi la orizont pentru romani, potrivit unor rapoarte recente. Dupa alegerile de duminica, guvernul se angajeaza sa implementeze o serie de reforme din cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR), care ar putea duce la majorari semnificative ale impozitelor si taxelor pentru anumite categorii de cetateni. Proprietarii de case si apartamente par a fi printre cei mai afectati de aceste masuri.

Majorarea impozitelor pe proprietati rezidentiale

Una dintre cele mai controversate masuri este reforma impozitelor locale, care vizeaza recalcularea impozitelor pe proprietati in functie de valoarea de piata a bunului imobiliar. Aceasta inseamna ca proprietarii apartamentelor situate in zonele centrale ale marilor orase ar putea fi nevoiti sa plateasca impozite chiar de trei ori mai mari decat in prezent.

Conform unor surse din guvern, aceasta schimbare a fost deja prevazuta in cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta, fiind una dintre conditiile pentru a nu pierde finantarea europeana.

Eliminarea exceptiilor fiscale

Pe langa impozitele pe proprietati, alte masuri ar putea viza eliminarea exceptiilor fiscale pentru anumite categorii profesionale. De exemplu, angajatii din sectorul IT ar putea pierde scutirea de la contributia la Pilonul II de pensii. In acelasi timp, lucratorii din agricultura si constructii ar putea fi nevoiti sa renunte la salariile minime diferentiate.

Ministrul Finantelor, Marcel Bolos, a sugerat ca aceste reforme fac parte dintr-un plan mai larg de restructurare a sistemului fiscal. El a subliniat ca, pentru a reduce impozitarea pe munca, ar putea fi necesara cresterea taxarii pe consum.

Pragurile de TVA in vizor

Alarma pentru proprietarii de case si apartamente: Vor plati impozite mai mari dupa alegeri?
Alarma pentru proprietarii de case si apartamente: vor plati impozite mai mari dupa alegeri?

O alta modificare potentiala ar putea viza pragurile de TVA. In prezent, Romania aplica doua niveluri reduse de TVA – 5% si 9% – pe langa cota standard de 19%, pentru anumite bunuri si servicii, precum alimente sau medicamente. Aceste exceptii ar putea fi considerate de noul guvern ca fiind „privilegii fiscale” si, prin urmare, eliminate.

In pofida planurilor ambitioase de reforma fiscala, exista ingrijorari cu privire la impactul acestor masuri asupra nivelului de trai al romanilor de rand. Criticii avertizeaza ca majorarile de impozite si taxe ar putea afecta grav puterea de cumparare a populatiei si ar putea duce la cresteri de preturi in lant.

Pe de alta parte, sustinatorii reformelor sustin ca acestea sunt necesare pentru a asigura disciplina bugetara si a debloca finantarea europeana atat de importanta pentru dezvoltarea infrastructurii si a economiei Romaniei. Doar timpul va arata daca beneficiile pe termen lung vor compensa costurile pe termen scurt pentru cetateni.

Acum este momentul sa va informati si sa va faceti auzite opiniile. Impartasiti acest articol si lasati un comentariu mai jos pentru a dezbate aceste potentiale schimbari fiscale.

Citeste si...
Salariul minim european, implementat in Romania din toamna lui 2024. Premierul Ciolacu: "Urmarim protejarea puterii de cumparare"

Sursa imaginii: Freepik

Subiecte abordate in articol: impozite, reforme, PNRR, guvern, Finante

Informatiile din acest articol provin din: Declaratii ale Ministrului Finantelor Publice, Marcel Bolos, si rapoarte de presa citate in sursa.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole