23.8 C
București
17 iunie 2024

Amazon Investeste 12 Miliarde de Dolari in Infrastructura Cloud si AI in Singapore

Giganții tehnologiei se bazează pe puterea calculatoarelor pentru a accelera inovația în inteligența artificială. Această investiție masivă demonstrează angajamentul pe termen lung al Amazon față de Singapore.

Citeste si ...

Amazon Web Services (AWS), divizia de cloud computing a companiei Amazon, se pregateste sa realizeze una dintre cele mai mari investitii in infrastructura digitala din Singapore. Gigantul tehnologic american va investi 12 miliarde de dolari in urmatorii patru ani in proiecte de cloud si inteligenta artificiala (AI), precum si pentru a-si extinde operatiunile in tara din Asia de Sud-Est.

De asemenea, AWS va conduce o serie de ateliere de lucru pentru cel putin 100 de intreprinderi din Singapore, in scopul de a sprijini adoptarea tehnologiei AI. Investitia totala a companiei in Singapore ajunge astfel la 23,5 miliarde de dolari, o suma de peste doua ori mai mare decat cea investita de Amazon in aceasta tara din 2010, cand si-a deschis sediul regional pentru centrele sale de date, pana in 2023.

Extinderea in regiunea Asia-Pacific si pregatirea pentru cererea de instrumente AI generative

Cele 12 miliarde de dolari vor fi directionate catre extinderea operatiunilor AWS in regiunea Asia-Pacific, a declarat Priscilla Chong, directorul AWS pentru Singapore, intr-un interviu exclusiv. Banii vor acoperi salarii, costuri cu echipamente si software specializate, constructia si operatiunile centrelor de date din Singapore.

Investitia pregateste, de asemenea, AWS pentru cresterea cererii de instrumente AI generative, care necesita putere de calcul intensiva, a adaugat Chong. Intr-un raport privind impactul economic al AWS in Singapore, compania a estimat ca investitia va contribui cu 23,7 miliarde de dolari la Produsul Intern Brut (PIB) al tarii si va sustine peste 12.300 de locuri de munca pana in 2028, atat in cadrul AWS, cat si in companiile care utilizeaza serviciile sale cloud.

Conform raportului, serviciile AWS au sustinut cel putin 4.800 de locuri de munca cu norma intreaga in intreprinderile locale in fiecare an intre 2010 si 2023. Aproape jumatate dintre aceste locuri de munca sunt la furnizorii AWS, iar restul fac parte din lantul de aprovizionare, ca urmare a investitiilor companiei in Singapore, care au totalizat 11,5 miliarde de dolari din 2010, generand 18,3 miliarde de dolari pentru PIB-ul tarii.

Citeste si...
Fondurile Mutuale, tot mai Populare in Randul Romanilor - Aproape 20.000 de Noi Investitori in Aprilie

Infrastructura digitala fundamentala pentru platformele online din Singapore

Amazon investeste 12 miliarde de dolari in infrastructura cloud si ai in singapore
Amazon investeste 12 miliarde de dolari in infrastructura cloud si ai in singapore

Serviciile AWS sunt profund incorporate in serviciile digitale din Singapore, oferind baza pentru mii de platforme online precum Trust Bank, Grab, PayNow, institutii academice si entitati din sectorul public.

Analistii de piata plaseaza AWS in fruntea competitiei in ceea ce priveste cota de piata, cu o cota de piata mondiala estimata la peste 30%, depasind giganti precum Google si Microsoft. Investitia este una dintre cele mai mari in domeniul AI realizate in Singapore, pe fondul investitiei de 1 miliard de dolari a guvernului in AI in urmatorii cinci ani, anuntata in cadrul bugetului din 2024.

Semnalul de consolidare a digitalizarii in pofida concedierii angajatilor

Desi veniturile AWS au incetinit la nivel global, investitia semnaleaza o consolidare a digitalizarii agresive in Singapore, in timp ce companiile isi reduc cheltuielile pentru servicii cloud. Acest lucru a determinat AWS sa concedieze sute de angajati la inceputul anului 2024, alaturandu-se unui val de concedieri in cadrul Amazon, care a disponibilizat peste 27.000 de angajati din 2022.

„Exista cateva domenii tintite unde am observat nevoia de a reorienta prioritatile si de a optimiza resursele acolo unde este cel mai important”, a declarat Chong pentru The Straits Times. „Nu luam aceste decizii la usor si lucram cu angajatii afectati pentru a-i tranzitiona catre noi roluri in cadrul Amazon sau in afara companiei.”

Elsie Tan, directorul regional al AWS pentru sectorul public, a declarat ca firma nu furnizeaza cifre de recrutare in Singapore, adaugand ca AWS isi propune sa sprijine misiunea Singapore de a tripla pana la 15.000 numarul specialistilor in AI in urmatorii cinci ani.

Provocari si oportunitati pentru economia digitala in crestere a Singapore

Tan Kiat How, Ministru de Stat pentru Comunicatii si Informatii, a subliniat in discursul sau de deschidere la Summit-ul AWS ca furnizorii de servicii cloud precum AWS asigura infrastructura digitala fundamentala pentru companii, oferind acces la resurse digitale precum stocare, putere de calcul si capabilitati avansate precum AI.

Citeste si...
Compania aeriana TAROM primeste un ajutor de stat masiv pentru restructurare

Economia digitala din Singapore continua sa creasca, atingand o rata anuala compusa de crestere de 12,9% din 2017, depasind restul economiei. Cresterea acesteia a contribuit la crearea de locuri de munca, generand 106 miliarde de dolari in 2022 – sau 17% din PIB-ul nominal al Singapore.

Tan a adaugat ca se preconizeaza ca intreprinderile mici si mijlocii din regiune vor cheltui suplimentar 130 de miliarde de dolari pentru digitalizare in urmatorii trei ani.

Programul de instruire AI Spring pentru a creste adoptarea instrumentelor AI

Amazon investeste 12 miliarde de dolari in infrastructura cloud si ai in singapore
Amazon investeste 12 miliarde de dolari in infrastructura cloud si ai in singapore

In colaborare cu Autoritatea pentru Dezvoltarea Infocomm Media (IMDA), AWS a anuntat, de asemenea, un nou program denumit AWS AI Spring, care va oferi ateliere de lucru si consultanta pentru organizatiile din Singapore.

Primele patru ateliere programate in urmatorii doi ani vizeaza cresterea ratei de adoptare a instrumentelor AI si a nivelului de expertiza in acest domeniu. In urmatorii doi ani, AI Spring va viza organizatii din sase domenii, inclusiv sectorul public, intreprinderile locale, start-up-urile si cercetarea si dezvoltarea.

AWS va oferi intreprinderilor suita sa de instrumente AI generative si experienta, in timp ce IMDA va sprijini firmele eligibile prin finantare pentru a dezvolta si implementa solutii AI, cum ar fi chatbots pentru servicii clienti si instrumente analitice.

Initiativa se adauga la parteneriatul dintre guvern si companiile tehnologice, cum ar fi Google cu AI Trailblazers, pentru a incuraja adoptarea tehnologiei de catre intreprinderile din Singapore.

Crearea modelului de limbaj Sea-Lion pentru culturile din Asia de Sud-Est

Printre proiectele AWS se numara colaborarea cu AI Singapore pentru a construi Sea-Lion – un model de limbaj de mari dimensiuni similar cu ChatGPT, instruit pentru a intelege culturile din Asia de Sud-Est. Modelul este instruit pe 11 limbi regionale majore, inclusiv thailandeza, engleza, chineza, malaeza si tamila.

AWS lucreaza, de asemenea, cu agentia de tehnologie medicala Synapxe pentru a ajuta furnizorii de servicii medicale sa utilizeze AI in sistemele lor de sanatate.

Citeste si...
Adoptarea inteligentei artificiale ar putea aduce 14-16 miliarde de euro in plus in economia Romaniei

Programul AI Spring se extinde si asupra studentilor, cu obiectivul de a instrui 5.000 de persoane anual din universitati, politehnici si Institutul de Educatie Tehnica pana in 2026 pentru a dobandi competente in domeniul AI. AWS a declarat ca va utiliza serviciile sale AI generative pentru a facilita invatarea si experimentarea cu aceasta tehnologie.

Investitia masiva de 12 miliarde de dolari a AWS in Singapore demonstreaza angajamentul pe termen lung al Amazon fata de aceasta tara si regiune in domeniul tehnologiei cloud si al inteligentei artificiale. Pe masura ce cererea pentru instrumente AI generative continua sa creasca, aceasta investitie va consolida pozitia de lider a AWS si va accelera inovatia in diverse sectoare precum servicii financiare, sanatate si educatie. Cu toate acestea, ramane de vazut impactul pe termen lung asupra locurilor de munca si economiei digitale in plina expansiune a Singapore.

Aceasta investitie masiva va consolida pozitia AWS ca unul dintre principalii furnizori de servicii cloud si instrumente AI din regiune, deschizand noi oportunitati pentru dezvoltarea de solutii inovatoare in domenii precum sanatatea, educatia si serviciile financiare. Odata cu evolutia continua a tehnologiei AI, se preconizeaza ca cererea pentru astfel de instrumente va creste si mai mult in viitor.

Distribuie acest articol si lasa un comentariu pentru a afla mai multe informatii despre impactul investitiei AWS asupra economiei digitale din Singapore.

Sursa imaginii: Social Media

Subiecte abordate in articol: Amazon, AWS, Inteligenta Artificiala, Economie Digitala, Singapore

*Bazandu-se pe un raport oficial al AWS privind impactul economic in Singapore si pe declaratiile oficialilor companiei si ale guvernului singaporez.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Amazon Investește 12 Miliarde de Dolari în Infrastructura Cloud și AI în Singapore