Ai auzit vreodata de faimoasele autostrazi din Germania, cunoscute sub numele de „autobahn”? Sunt renumite pentru ca permit viteze nelimitate pe majoritatea sectoarelor, fiind considerate un paradis pentru pasionatii de viteza. Dar stiai ca in ultimul timp aceste autostrazi incep sa se deterioreze tot mai mult?
Da, ai citit bine! Desi par drumuri perfecte, cu o infrastructura impecabila, realitatea incepe sa fie alta. Conform unor studii recente, mii de poduri de pe aceste autostrazi sunt intr-o stare avansata de degradare si necesita reparatii urgente. Altfel, siguranta circulatiei pe autobahn-uri ar putea fi serios afectata. Hai sa vedem impreuna care sunt problemele si ce se poate face.
Ce este de fapt autobahn-ul german

Autobahn-urile sunt un simbol al Germaniei si un vis pentru soferii care adora viteza. Iata cateva caracteristici cheie:
- Pe 70% din aceste autostrazi nu exista limita de viteza. Teoretic, ai putea conduce chiar si cu viteza luminii, daca masina ta ar permite!
- Limitele de 130 km/h apar doar in zonele urbane, pe viaducte, in zonele de lucrari, etc.
- Sunt construite dupa standarde inalte de siguranta, cu benzi separate prin parapeti, minim 2-3 benzi pe sens si intersectii denivelate tip „trifoi”.
- Carosabilul este realizat din materiale de inalta calitate, cu straturi groase din roci vulcanice zdrobite, rezistente la uzura.
Podurile vechi pun probleme

Din pacate, punctul slab al acestor autostrazi rapide sunt podurile vechi. Conform publicatiei DW:
- Din 40.000 de poduri, 5000 sunt intr-o stare critica si au nevoie urgenta de reparatii
- Podurile sunt monitorizate si evaluate periodic
- Uneori sunt testate si prin metode inedite, precum parcarea a zeci de camioane grele pe ele pentru a verifica rezistenta
- Unele poduri, precum cel de la Rahmede, au ajuns de nedescris si au trebuit inchise si demolate
Problemele apar pentru ca multe din aceste poduri au fost construite acum 40-50 de ani si nu au fost proiectate pentru traficul intens si greu din prezent. Ani de zile au fost neglijate si acum consecintele ies la iveala.
Care este viitorul autostrazilor germane

Expertii estimeaza ca va dura generatii intregi pentru a repara si moderniza toate podurile. Ministrul Transporturilor spera sa poata reabilita 400 de poduri pe an. Dar intrebarea e cat vor mai rezista cele ramase?
Chiar daca se impun restrictii de viteza si tonaj pe podurile cu probleme, riscul unor prabusiri ramane. Deci autobahn-urile, odinioara simboluri ale ingineriei si sigurantei rutiere, devin tot mai periculoase. E trist, nu?
Sper ca ti-a placut acest articol si te-a facut sa privesti cu alti ochi faimoasele autostrazi germane! Daca ti se pare interesant, da un share sa afle si prietenii tai. Și lasa-mi un comentariu cu parerea ta despre aceasta problema.
Sursa imaginii: Deutschland.de
Subiecte abordate in articol: autostrazi Germania, autobahn, poduri degradate, siguranta rutiera
Informatiile prezentate se bazeaza pe datele furnizate de autoritatile germane si analiza facuta de jurnalistii de la DW.