Pretul Bitcoin a crescut cu aproape 50% in prima jumatate a anului 2024, dar in ultima luna a inregistrat o scadere abrupta de circa 20%. Aceasta fluctuatie semnificativa ridica intrebari cu privire la viitorul celei mai populare criptomonede si daca mai reprezinta o optiune viabila de investitie in contextul actual.
Cresterea spectaculoasa a Bitcoin din primele sase luni ale anului a fost alimentata de trei factori principali. In primul rand, Comisia pentru Burse si Valori Mobiliare din SUA (SEC) a aprobat primele fonduri tranzactionate la bursa (ETF-uri) cu pret spot pentru Bitcoin in ianuarie, deschizand astfel calea pentru investitorii institutionali. In al doilea rand, in aprilie a avut loc evenimentul de injumatatire (halving), care a redus la jumatate recompensele pentru minarea de noi monede, incetinind astfel cresterea ofertei. Nu in ultimul rand, sperantele investitorilor ca Rezerva Federala va incepe sa reduca ratele dobanzilor de referinta au contribuit la sentimentul pozitiv.
Entuziasmul a fost amplificat si de previziuni optimiste, precum cea a lui Cathie Wood de la Ark Invest, care a estimat ca un singur Bitcoin ar putea ajunge la valoarea de 1,5 milioane de dolari pana in 2030. Totusi, in ultima luna, doua evenimente majore au pus presiune pe pretul criptomonedei.
Distribuirea Bitcoin-urilor recuperate de Mt. Gox starneste ingrijorari
Mt. Gox a fost candva unul dintre cele mai importante schimburi de criptomonede din lume, inainte de a suferi o serie de atacuri cibernetice devastatoare incepand cu 2011. In urma acestor incidente, platforma a pierdut aproximativ 950.000 de bitcoin-uri, o suma care la inceputul anului 2011 valora doar 285.000 de dolari, dar care astazi ar reprezenta 53,6 miliarde de dolari.
Amploarea acestor brese de securitate nu a fost dezvaluita pe deplin pana in 2014, cand Mt. Gox si-a inchis brusc operatiunile si a intrat in faliment. In deceniul care a urmat, schimbul a reusit sa recupereze 140.000 din bitcoin-urile pierdute, evaluate in prezent la circa 7,9 miliarde de dolari.
Luna aceasta, Mt. Gox a inceput in sfarsit sa ramburseze aproximativ 20.000 dintre creditorii sai in Bitcoin si Bitcoin Cash (o criptomoneda derivata din Bitcoin). Avand in vedere ca pretul Bitcoin-ului a crescut de peste 9.200% de la prabusirea Mt. Gox – de la aproximativ 600 de dolari la 56.000 de dolari in prezent – exista temeri ca multi creditori ar putea fi tentati sa-si vanda rapid o mare parte din monedele recuperate.
Aceste ingrijorari au contribuit la presiunea descendenta asupra pretului Bitcoin. Cu toate acestea, trebuie mentionat ca suma totala de 7,8 miliarde de dolari care urmeaza sa fie distribuita reprezinta mai putin de 1% din capitalizarea de piata a Bitcoin de 1,1 trilioane de dolari. Prin urmare, impactul acestor eventuale vanzari ar putea fi mai limitat decat se anticipeaza initial.
Vanzarile guvernului german amplifica presiunea
Un alt factor care a influentat negativ pretul Bitcoin in ultima perioada este legat de actiunile autoritatilor germane. In 2013, acestea au inchis site-ul de piraterie Movie2k si au confiscat aproape 50.000 de bitcoin-uri in cadrul operatiunii. La valoarea actuala, aceste monede sunt evaluate la aproximativ 2,8 miliarde de dolari.
Recent, guvernul german a transferat o parte semnificativa din aceste monede catre schimburi de criptomonede si a vandut aproximativ 9.500 de bitcoin-uri in doua tranzactii majore. Conform datelor furnizate de Arkham Intelligence, statul german mai detine inca peste 40.000 de bitcoin-uri.
Investitorii sunt ingrijorati ca guvernul ar putea continua sa lichideze si mai multe monede in viitorul apropiat, ceea ce ar putea exercita o presiune suplimentara asupra pretului Bitcoin. Aceste vanzari guvernamentale, combinate cu potentialele lichidari ale creditorilor Mt. Gox, creeaza un sentiment de incertitudine pe piata.
Perspectivele Bitcoin pe termen lung raman optimiste
In ciuda acestor provocari pe termen scurt, multi analisti raman optimisti cu privire la perspectivele Bitcoin pe termen lung. Fundamentele care au sustinut cresterea pretului in prima jumatate a anului – precum aprobarea ETF-urilor si evenimentul de injumatatire – continua sa fie valabile.
In plus, adoptarea din ce in ce mai larga a Bitcoin ca mijloc de plata si rezerva de valoare de catre companii si investitori institutionali ar putea sustine cererea pe termen lung. Volatilitatea ramane insa o caracteristica definitorie a pietei criptomonedelor, iar investitorii trebuie sa fie pregatiti pentru fluctuatii semnificative de pret.
Pentru cei care iau in considerare o investitie in Bitcoin in acest moment, este esential sa evalueze cu atentie propriul nivel de toleranta la risc si orizontul de timp al investitiei. Diversificarea portofoliului si investirea doar a sumelor pe care si le pot permite sa le piarda sunt principii esentiale pentru orice investitor in criptomonede.
In concluzie, desi scaderea recenta de 20% a pretului Bitcoin ridica semne de intrebare, fundamentele pe termen lung ale criptomonedei raman solide. Investitorii ar trebui sa priveasca dincolo de volatilitatea pe termen scurt si sa se concentreze pe potentialul de crestere pe termen lung al Bitcoin ca tehnologie revolutionara in domeniul financiar.
Esti interesat de evolutia Bitcoin? Impartaseste-ti opinia in comentarii si distribuie acest articol pentru a afla si parerile celor din comunitatea ta!
Sursa imaginii: Getty Images
Subiecte abordate in articol: Bitcoin, criptomonede, investitii, Mt. Gox
Acest articol se bazeaza pe analize si previziuni ale expertilor in criptomonede, dar piata ramane volatila si imprevizibila. Faceti-va propriile cercetari inainte de a investi!