28.5 C
București
19 iunie 2024

Boom-ul proprietatilor de lux din Silicon Valley in era inteligentei artificiale

Boom-ul IA transformă piața locuințelor de lux din Silicon Valley. Un articol captivant despre impactul revoluției tehnologice asupra uneia dintre cele mai scumpe zone rezidențiale din lume.

Citeste si ...

Cresterea exploziva a companiilor de inteligenta artificiala stimuleaza piata imobiliara de lux din San Francisco. Vanzarile de case cu preturi de 5 milioane de dolari sau mai mult in comitatul Santa Clara, cunoscut ca Silicon Valley, au inregistrat un boom in aprilie. Pretul mediu al unei case este aproape 1,8 milioane de dolari, potrivit agentiei imobiliare Compass.

Avantul inteligentei artificiale si viziunea analistilor

Analistii locali si agentii imobiliari atribuie acest raliu de crestere succesului companiilor de tehnologie, in special al celor din industria de inteligenta artificiala. Patrick Carlisle, analist sef de piata pentru zona San Francisco Bay de la Compass, explica: „A existat o crestere uriasa a valorii pe pietele bursiere, in special in cazul indicelui Nasdaq, ceea ce este extrem de important pentru zona Bay Area deoarece avem foarte mult tech. Cand gospodariile vad ca averea lor creste rapid, cu pasi uriasi, aceasta le sporeste increderea si, bineintes, creste si suma de bani pe care o au pentru a achizitiona case.”

Istoricul sectorului tehnologic din Silicon Valley

Piata imobiliara din Silicon Valley a urmat mereu tendintele ascendente si descendente ale sectorului tehnologic. Ken Rosen, un profesor pensionat de la Berkeley Haas School of Business, a declarat pentru Yahoo Finance: „Preturile caselor sunt strans corelate cu industria tehnologica.”

Bula dot-com: Bula dot-com a inceput in jurul anului 1995 si a atins varful in 2000. Investitiile in World Wide Web au inundat Silicon Valley, iar indicele Nasdaq a atins pentru prima data pragul de 5.000 de puncte.

Datele Compass arata ca preturile medii ale caselor din San Francisco au crescut cu doua cifre intre 1997 si 2000, ajungand la un castig anual de aproape 30% si depasind pentru prima data pragul de 500.000 de dolari in 2000.

Carlisle afirma: „Cred ca zona Bay Area, in special San Francisco, este mai susceptibila la perioade de boom si criza din cauza faptului ca tehnologia de varf a devenit o industrie atat de dominanta in ultimii 30-40 de ani. Din cauza boom-ului dot-com, care a fost foarte localizat, aprecierea preturilor locuintelor in San Francisco si Silicon Valley a fost foarte, foarte dramatica. Cand acesta s-a prabusit, am vazut o scadere a preturilor.”

Citeste si...
Digi cumpara 99,9% din Telekom Romania Mobile de la greci. Ce inseamna pentru piata locala de telecomunicatii?

Renasterea retelelor sociale: Renasterea retelelor sociale dupa criza financiara a adus un nou val de bogatie masiva in zona Bay Area. Indicele Nasdaq – unde sunt listate companii ca Microsoft, Google, Meta si Apple – a crescut cu aproximativ 260% intre 2010 si 2020.

Preturile medii ale caselor au crescut cu doua cifre in sapte din cele zece ani ale respectivului deceniu, depasind 1,6 milioane de dolari.

Boom-ul pietei de lux

Pana in prezent, in acest an, agentii imobiliari locali au observat o cerere in crestere pentru case de lux. Dave Walsh, vicepresedinte al biroului Compass din comitatul Santa Clara, afirma: „Este obisnuit sa avem 30-40 de grupuri care viziteaza intr-o zi de case deschise. Astfel, pana la sfarsitul saptamanii, majoritatea noilor noastre case care au intrat recent pe piata la acest pret ridicat vor fi deja sub contract.”

Boom-ul proprietatilor de lux din silicon valley in era inteligentei artificiale
Luxul din silicon valley atinge noi culmi cu inteligenta artificiala

In esenta, potrivit expertilor, succesul fara precedent al companiilor de inteligenta artificiala din Silicon Valley a determinat o crestere brusca a cererii si a preturilor pe piata imobiliara de lux din zona. Pe masura ce averea gospodariilor creste rapid datorita castigurilor record din sectorul tehnologic, ambitiile de achizitie de proprietati de lux ating noi culmi.

Avand in vedere contextul economic favorabil creat de boom-ul inteligentei artificiale, este de asteptat ca aceasta tendinta ascendenta pe piata imobiliara de lux sa continue pe termen scurt si mediu. Cu toate acestea, ramane de vazut daca aceste cresteri record vor fi durabile pe termen lung sau daca vom asista la o noua perioada de corectie, dupa cum sugereaza ciclurile istorice ale pietei tehnologice.

Sursa: Yahoo Finance

Sursa imagini: Unsplash

Subiecte abordate in articol: imobiliare lux, Silicon Valley, inteligenta artificiala, Nasdaq, boom tehnologic

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Boom-ul proprietatilor de lux din silicon valley in era inteligentei artificiale