3.4 C
București
3 decembrie 2024

Bucurestenii cu venituri medii de 1.500-2.000 de euro nu renunta la iesirile la restaurant in 2024. Diferente semnificative intre venitul mediu raportat de angajatori si datele INS

Citeste si ...

Potrivit afirmatiilor unui antreprenor din industria ospitalitatii, bucurestenii cu venituri cuprinse intre 1.500 si 2.000 de euro pe luna demonstreaza ca nu renunta la obiceiurile lor de a manca in oras nici in 2024, in ciuda incertitudinilor economice. Cu toate acestea, datele oficiale oferite de Institutul National de Statistica (INS) indica salarii medii nete sub pragul de 2.000 de euro in Capitala.

Romanii mananca mai mult la restaurante decat acum 20 de ani

Dragos Petrescu, fondatorul lantului de restaurante City Grill, a declarat pentru Ziarul Financiar ca in Bucuresti, venitul mediu lunar se situeaza intre 1.500 si 2.000 de euro. Prin urmare, oamenii „navigheaza altfel prin perioadele dificile” si „nu mai renunta la a iesi la restaurant” in 2024. Comparativ cu momentul in care a deschis afacerea, acum doua decenii, obiceiurile s-au schimbat radical.

„Acum 20 de ani, cand am inceput noi, oamenii mergeau la restaurant doar daca aveau ceva de sarbatorit. Chiar si fata de criza anterioara (2009-2010), lucrurile arata diferit. Atunci, salariul mediu era de 400 de euro, asa ca, dupa ce isi plateau ratele, romanilor nu le mai ramaneau multi bani pentru iesit in oras,” a explicat Petrescu.

Daniel Mischie, co-fondator al grupului City Grill, a remarcat si alte schimbari comportamentale. El a mentionat ca, spre deosebire de trecut, oamenii nu mai vin in doua randuri la cina – de la 19:30 la 21:30 si apoi de la 21:30 la 23:30. In prezent, exista doar primul serviciu, insa aceasta situatie este compensata de cresterea bonului mediu.

Datele INS contrazic afirmatiile antreprenorului

Conform Institutului National de Statistica, la nivel national, castigul salarial mediu net a fost de 5.185 de lei (aproximativ 1.050 de euro) in martie 2024, in crestere cu 309 lei (+6,3%) fata de luna februarie.

In Capitala, date centralizate de Ziarul Financiar in martie arata ca angajatii din Bucuresti au un salariu mediu net de peste 6.000 de lei pe luna (aproximativ 1.200 de euro), cu peste 800 de lei mai mult decat media nationala si putin peste salariile medii nete din Cluj, care se situeaza in jurul valorii de 5.800 de lei.

Citeste si...
Alarma pentru proprietarii de case si apartamente: Vor plati impozite mai mari dupa alegeri?

Cu toate acestea, potrivit INS, veniturile medii nete ale bucurestenilor, desi depasesc pragul de 1.000 de euro, nu ating media de 2.000 de euro pe luna afirmata de antreprenorul din industria HoReCa.

CategorieValoare
Castig salarial mediu net la nivel national (martie 2024)5.185 lei (≈1.050 euro)
Salariu mediu net in Bucuresti (martie 2024)6.000 lei (≈1.200 euro)
Salariu mediu net in Cluj (martie 2024)5.800 lei (≈1.170 euro)

Factorii care influenteaza comportamentul de consum

Bucurestenii cu venituri medii de 1.500-2.000 de euro nu renunta la iesirile la restaurant in 2024. diferente semnificative intre venitul mediu raportat de angajatori si datele ins

Dragos Petrescu considera ca factorii care determina schimbarea obiceiurilor de consum ale romanilor sunt:

  • Calatoriile mai frecvente – Romanii calatoresc mai mult, asimileaza din experientele avute peste hotare si revin acasa cu alte asteptari.
  • Cresterea nivelului de trai – Veniturile mai mari permit romanilor sa aloce o parte din buget pentru activitati recreationale, precum iesirile la restaurant.

Desi exista diferente intre datele antreprenorilor si statisticile oficiale, indiciile sugereaza ca romanii sunt dispusi sa cheltuiasca mai mult pentru petrecerea timpului liber, comparativ cu perioadele anterioare de criza. Aceasta tendinta ar putea continua pe termen mediu si lung, in functie de evolutia nivelului de trai si a factorilor economici.

Distribuie acest articol daca ti s-a parut interesant si lasa-ne un comentariu cu opinia ta despre subiectul abordat!

Sursa imaginii: Freepik

Subiecte abordate in articol: venituri medii, salarii Bucuresti, restaurante, putere de cumparare, nivel de trai

Articolul se bazeaza pe declaratiile unui antreprenor din industria ospitalitatii si pe datele statistice oficiale furnizate de Institutul National de Statistica.

Citeste si...:

Citeste si...
Top economii mondiale: Ierarhia puterii economice in 2024

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole