22.9 C
București
25 iulie 2024

Bursele europene scad dupa franarea brusca a ascensiunii Nvidia in SUA

Citeste si ...

Pietele bursiere europene au inregistrat scaderi marti, in urma unei corectii abrupte a actiunilor Nvidia pe Wall Street. Acest recul vine dupa o perioada de crestere spectaculoasa alimentata de entuziasmul fata de inteligenta artificiala.

Indicele paneuropean STOXX 600 a scazut cu 0,3% in primele ore de tranzactionare, in timp ce indicele tehnologic SX8P a inregistrat un declin de 1,5%. Principalele burse europene au urmat aceeasi tendinta negativa, cu exceptia celor din Spania si Italia.

Aceasta evolutie vine dupa ce actiunile Nvidia, producatorul de cipuri devenit recent cea mai valoroasa companie din lume, au scazut cu 13% in ultimele trei zile de tranzactionare la New York. Corectia a tras in jos intregul sector tehnologic american.

Contextul scaderii Nvidia si impactul asupra pietelor

Nvidia a devenit saptamana trecuta cea mai valoroasa companie din lume, depasind gigantul tehnologic Apple. Aceasta ascensiune fulminanta a fost alimentata de entuziasmul investitorilor fata de potentialul inteligentei artificiale.

Insa in ultimele zile, actiunile Nvidia au inregistrat o scadere abrupta de 13%, determinand o retragere a investitorilor din sectorul tehnologic. Acest recul a afectat indicii Nasdaq 100 si S&P 500, care au scazut cu 1,1%, respectiv 0,5% luni.

Derren Nathan, analist la firma de brokeraj Hargreaves Lansdown, a explicat pentru Reuters:

„Pentru a pune lucrurile in context, pretul actiunilor Nvidia a crescut cu 190% cand ne uitam la o fereastra de 12 luni, deci nu este nicio surpriza ca investitorii vor sa scoata niste profituri.”

Aceasta corectie a determinat o reorientare a investitorilor catre alte sectoare considerate mai stabile sau subevaluate. Indicele Dow Jones Industrial Average, care cuprinde companii din sectoare traditionale, a crescut cu 0,7% luni.

Impactul asupra pietelor europene

Bursele europene au resimtit undele de soc ale corectiei de pe Wall Street. Indicele paneuropean STOXX 600 a scazut cu 0,3% marti dimineata, in timp ce indicele tehnologic SX8P s-a depreciat cu 1,5%.

Principalele burse europene au inregistrat scaderi:

  • DAX (Germania): -1,2%
  • CAC 40 (Franta): -0,5%
  • FTSE 100 (Marea Britanie): -0,1%
Citeste si...
Universitati romanesti in topul mondial al invatamantului superior

Exceptii notabile au fost bursele din Spania (IBEX 35) si Italia (FTSE MIB), care au reusit sa inchida pe plus.

Scaderea a fost accentuata si de rezultatele sub asteptari raportate de Airbus, unul dintre cei mai mari producatori aerospatiali din Europa.

Perspective pentru pietele financiare

Desi corectia Nvidia a generat ingrijorari, multi analisti considera ca pietele raman aproape de maximele istorice. Atentia investitorilor pare sa se fi indreptat catre companii mai putin spectaculoase, dar cu perspective solide de crestere.

In urmatoarea perioada, pietele vor fi influentate de o serie de factori importanti:

  1. Prima dezbatere prezidentiala din SUA pentru alegerile din noiembrie 2024
  2. Datele privind inflatia ce vor fi publicate de Rezerva Federala vineri
  3. Alegerile anticipate din Franta programate la sfarsitul lunii iunie
Bursele europene scad dupa franarea brusca a ascensiunii Nvidia in SUA
Bursele europene scad dupa franarea brusca a ascensiunii nvidia in sua

Evolutia pietelor financiare in perioada urmatoare va depinde de modul in care investitorii vor interpreta aceste evenimente si de impactul lor asupra perspectivelor economice globale. Desi corectia Nvidia a generat volatilitate pe termen scurt, fundamentele economice raman in general solide.

Investitorii par sa caute un echilibru intre entuziasmul fata de potentialul tehnologiilor emergente si necesitatea de a-si diversifica portofoliile cu active mai defensive. Aceasta reechilibrare ar putea duce la o piata mai stabila pe termen lung.

Va invitam sa impartasiti opiniile voastre despre evolutia recenta a pietelor financiare in sectiunea de comentarii. Credeti ca corectia Nvidia este temporara sau semnaleaza o schimbare mai profunda a sentimentului investitorilor?

Sursa imaginii: Dreamstime

Subiecte abordate in articol: Burse europene, Nvidia, Corectie piete, Inteligenta artificiala

Articolul se bazeaza pe informatii si analize furnizate de Reuters si declaratii ale unor analisti financiari.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole