Romanii care se pregatesc de pensionare trebuie sa stie cum se calculeaza vechimea in munca in 2024. Noua lege a pensiilor, in vigoare de la 1 ianuarie 2024, aduce schimbari importante in modul de calcul al vechimii. Iata cele mai importante aspecte de care trebuie sa tineti cont pentru a va calcula corect anii de munca la pensionare.
Toate pensiile aflate in plata sunt recalculate pentru restabilirea vechimii in munca, tinand cont inclusiv de anumite studii. Concret, in calculul pensiei sunt luate in considerare trei aspecte principale: perioada de contributivitate, punctele de stabilitate si perioadele necontributive.
Perioada de contributivitate si punctele acordate
Pentru perioada de contributivitate, cuantumul pensiei se determina prin inmultirea numarului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referinta (VPR). VPR reprezinta raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrarii in vigoare a legii si nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevazut de legislatia anterioara, respectiv 25.
La data intrarii in vigoare, valoarea punctului de referinta este 81 lei, care va fi indexat anual, in luna ianuarie, cu rata inflatiei plus 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat.
Puncte acordate pentru perioadele necontributive
Perioada de necontributivitate este perioada care se considera vechime in munca fara sa se fi platit contributia la sistemul de pensii. Aceasta este formata din perioadele asimilate, adica:
- perioada in care persoana a efectuat stagiul militar
- perioadele in care a urmat cursuri de zi ale unei facultati sau masterat recunoscute de statul roman
- perioadele de somaj
- concediu de crestere a copilului de pana in 2 ani
- concediu pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca sau boli profesionale
Pentru aceste perioade asimilate vechimii, pentru fiecare an se acorda 0,25 puncte, potrivit sefului Casei de Pensii Daniel Baciu. Astfel, o persoana care a efectuat stagiul militar de 6 luni, a urmat facultatea 5 ani si a fost in somaj 6 luni va primi un punctaj de 1,5.
Punctele de stabilitate pentru stagiul de cotizare
Numarul total de puncte realizat de asigurat se obtine din insumarea punctajelor anuale, inclusiv cele aferente perioadelor de necontributivitate, si a numarului de puncte de stabilitate. Punctajul anual se determina prin impartirea la 12 a sumelor punctajelor lunare realizate intr-un an calendaristic.
Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani se acorda un numar de puncte de stabilitate astfel:
- 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani. Exemplu: intre 25 si 30 de ani se acorda 2,5 puncte;
- 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani. Exemplu: intre 30 si 35 de ani se acorda 3,75 puncte;
- 1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani.
Vechimea in munca pentru bugetari in 2024
Pentru personalul din sectorul bugetar, sporul de vechime in munca se calculeaza conform legii 153/2017. Transele de vechime si cota din salariul de baza se aplica astfel:
- intre 3 si 5 ani: 7,5% din salariul de baza
- intre 5 si 10 ani: 5% din salariul de baza
- intre 10 si 15 ani: 5% din salariul de baza
- intre 15 si 20 ani: 2,5% din salariul de baza
- peste 20 de ani: 2,5% din salariul de baza
In cazul companiilor private, transele si cotele de plata sunt stabilite in interiorul companiei si pot fi diferite de la o firma la alta.
Varsta standard de pensionare in 2024
Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbaţi şi 63 de ani pentru femei in 2024. Insa de la 1 ianuarie, femeile pot opta pentru pensionarea la varsta de 65 de ani, la fel ca birbatii. Varsta de pensionare a femeilor va creste gradual de la 63 de ani la 65 de ani pana in 2035.
In ce priveste stagiul complet de cotizare, acesta este de 35 de ani, iar stagiul minim de 15 ani, atat pentru femei, cat şi pentru barbaţi. Pensionarea anticipata este interzisa din septembrie pentru mai multe categorii de angajati.
Spre exemplu, o femeie nascuta in 1961, care a lucrat 30 de ani si doreste sa se pensioneze in 2024, va avea o pensie calculata astfel:
30 ani vechime x 0,75 puncte/an peste 30 ani = 22,5 puncte de stabilitate
22,5 puncte x 81 lei (valoarea punctului de referinta) = 1822,5 lei pensie
La aceasta valoare se adauga punctajul acumulat in perioada de contributivitate si eventualele perioade necontributive. In total, o asemenea persoana ar putea avea o pensie de aproximativ 2500-3000 lei, in functie de venitul brut realizat.
Amintim ca de la 1 ianuarie 2024 pensiile se calculeaza dupa o formula noua, care ia in calcul totalitatea veniturilor unei persoane de-a lungul vietii. Aceste venituri se actualizeaza cu inflatia si cresterea salariala din fiecare an. Scopul este de a asigura pensii mai echitabile si de a elimina inegalitatile dintre pensionari.
Asadar, pentru a va calcula cat mai exact pensia, trebuie sa tineti cont de perioada lucrata efectiv cu contract de munca si plata contributiilor, de eventualele perioade necontributive, precum si de punctele de stabilitate acordate pentru vechimea peste 25 de ani. Cu cat aveti mai multi ani de munca si un salariu mai mare, cu atat pensia va fi mai consistenta.
Sursa imaginii: Instagram
Subiecte abordate in articol: pensie noua lege puncte vechime perioada contributiva necontributiva
*Articol realizat pe baza informatiilor publice despre noua lege a pensiilor si a declaratiilor oficiale ale reprezentantilor Casei Nationale de Pensii Publice.