Ți-au spus ai tai cum sa pui bani deoparte? Ba, uita tot ce-ai auzit! Sfaturile financiare de pe vremea lu’ bunicu’ sunt mai expirate decat iaurtul uitat in frigider de anul trecut. Azi iti dau eu adevaratele ponturi despre cum sa nu ramai falit pana la salariu.
Știu ca suna a bullshit cand auzi de economii. „Ce bani sa economisesc, ba, cand abia imi ajung de o shaorma la final de luna?”. Stai linistit, am fost si eu acolo. Dar hai sa-ti explic cum sta treaba de fapt cu banii in 2024, ca s-au schimbat vremurile rau de tot.
Pe vremea lu’ tac-tu, era simplu: te angajai la 18 ani la uzina, luai salariu fix, iti luai apartament cu rata pe 30 de ani si gata, erai aranjat. Acum? Pai acum e jale, fratioare! Joburi precare, chirii astronomice, inflatie, criza energetica… Cum naiba sa mai pui ceva deoparte?
Dar stai sa vezi ca se poate, daca stii cum. Uita de prostiile alea gen „nu mai bea cafea la Starbucks si vei economisi o avere”. Astea-s pentru fraierii care cred ca daca-si fac cafeaua acasa vor deveni milionari peste noapte. Hai sa-ti zic eu ce CHIAR functioneaza in 2024:
Pune-ti economiile pe pilot automat, ca altfel n-ai nici o sansa
Știi cum e cu dieta aia pe care o tot amani de luni? La fel e si cu economiile. Daca astepti pana la final de luna sa pui ceva deoparte, ghici ce? N-o sa pui niciodata nimic!
Solutia? Automatizarea, frate! In secunda in care-ti intra leafa in cont, seteaza sa-ti mute automat 10% intr-un cont separat. Asa, nici nu simti ca i-ai pus deoparte. Te obisnuiesti sa traiesti cu ce-ti ramane si gata.
Și nu-mi zice ca n-ai de unde sa tai 10%. Taie din alta parte – mai putine tigari, mai putine iesiri in oras, ce vrei tu. Important e sa o faci. Pentru ca daca nu o faci acum, o sa ajungi la 40 de ani sa te intrebi de ce plm n-ai niciun ban pus deoparte.
Baga-ti notificari pentru fiecare cheltuiala, sa nu te trezesti ca ai dat toti banii pe prostii
Știu ca e cool sa platesti cu cardul si sa nu mai numeri fiecare banut. Dar ghici ce? Asa ajungi sa dai 1000 de lei pe KFC intr-o luna fara sa-ti dai seama.
De-asta iti zic: baga-ti notificari pentru fiecare cheltuiala. Da, o sa te enerveze la inceput. Dar macar o sa stii pe ce plm se duc banii.
E ca atunci cand te pui la dieta si incepi sa numeri caloriile. La inceput e enervant, dar dupa aia iti dai seama ca mancai de 3 ori mai mult decat credeai. La fel e si cu banii – o sa vezi ca dai pe prostii mult mai mult decat iti imaginezi.
Imparte-ti cheltuielile pe categorii, sa vezi pe ce se duc de fapt banii
Bro, daca vrei sa economisesti cu adevarat, trebuie sa stii exact pe ce se duc banii tai. Ca altfel, e ca si cum ai incerca sa slabesti fara sa stii cate calorii are mancarea.
Ia un excel sau o aplicatie de buget si imparte-ti cheltuielile pe categorii: chirie, mancare, transport, distractie, etc. O sa te ingrozesti cand o sa vezi cat dai de fapt pe Glovo si Bolt.
Și dupa aia, gandeste-te ce e cu adevarat important pentru tine. Vrei sa economisesti pentru un city break misto sau sa-ti iei o consola noua? Perfect, taie din alta parte. Poate in loc sa dai 200 de lei pe weekend pe bautura, bei acasa si pui deoparte banii aia.
Nu zic sa traiesti ca un calugar. Dar macar sa stii pe ce se duc banii si sa alegi constient in ce vrei sa investesti.
Esti freelancer? Uita tot ce ti-am zis pana acum!
Ba, daca esti freelancer sau lucrezi in gig economy, e si mai nasol. Ca n-ai venituri fixe si tre’ sa te descurci cumva.
In primul rand, uita de chestia aia cu „pun 10% deoparte in fiecare luna”. La tine nu merge asa. Tu trebuie sa pui deoparte cat de mult poti cand ai luni bune, ca o sa ai si perioade nasoale.
Și mai important: pune deoparte bani pentru taxe! Ca statul nu te iarta. Cam 25-30% din ce castigi trebuie sa pui deoparte pentru ANAF, ca altfel o sa plangi cand vine declaratia unica.
Și inca ceva: rezista tentatiei sa-ti cumperi prostii cand ai o luna buna. Știu ca e greu, dar gandeste-te ca s-ar putea sa ai 2-3 luni proaste dupa aia. Mai bine traiesti modest si constant, decat sa oscilezi intre festin si foamete.
Nu te mai c@ca pe tine cu facultati scumpe
Stiu ca toata lumea zice ca fara facultate n-ai viitor. Dar uite cum sta treaba: mai bine faci o scoala de meserii si te angajezi ca instalator, decat sa dai zeci de mii de euro pe o facultate de marketing ca sa ajungi sa vinzi parfumuri la mall.
Serios acum, gandeste-te bine inainte sa te bagi in datorii pentru o diploma. Ca s-ar putea sa ajungi sa platesti rate 10 ani pentru o hartie care nu-ti aduce niciun beneficiu.
Daca chiar vrei sa faci o facultate, gandeste-te bine ce perspective de angajare ai dupa. Ca degeaba iei 10 pe linie la Filosofie, daca dupa aia ajungi sa lucrezi la McDonald’s ca sa-ti platesti ratele la credit.
Cumpara-ti o garsoniera in alt oras si da-o in chirie
Știu ca suna ciudat, dar asculta-ma: in loc sa dai 300 de euro chirie pe o garsoniera in Bucuresti, mai bine iti iei un credit si-ti cumperi una in Brasov sau Cluj.
O dai in chirie si platesti rata din banii aia. Tu continui sa stai in chirie in Bucuresti, dar macar construiesti ceva pe termen lung. Ca altfel, ajungi la 40 de ani si realizezi ca ai dat 100.000 de euro pe chirii fara sa ai nimic de aratat.
Plus ca cine stie, poate peste 10 ani te saturi de Bucuresti si te muti in orasul ala. Macar ai unde.
Baga-ti banii la treaba, nu-i lasa sa zaca degeaba in cont
Daca ai reusit cumva sa pui ceva bani deoparte, nu-i lasa sa zaca ca prostii intr-un cont de economii cu dobanda de 0,5%. Ca ti-i mananca inflatia in cativa ani.
Invata sa investesti. Știu ca suna scary, dar nu trebuie sa fii Warren Buffett ca sa faci asta. Poti sa incepi cu niste ETF-uri sau fonduri mutuale cu risc scazut.
Important e sa-ti pui banii la treaba. Ca altfel, e ca si cum ai sta degeaba pe canapea in loc sa mergi la sala – nu o sa cresti niciodata muschi financiari.
Și nu, nu-ti zic sa-ti bagi toti banii in crypto sau actiuni dubioase. Dar macar informeaza-te putin despre investitii, ca altfel o sa ajungi la pensie doar cu ce-ti da statul. Și crede-ma, nu vrei asta.
La final de zi, important e sa-ti dai seama ca banii sunt un instrument, nu un scop in sine. Nu trebuie sa devii obsedat de economii si investitii, dar nici sa ignori complet chestia asta.
Gandeste-te ce vrei de fapt de la viata – poate vrei sa calatoresti, poate vrei sa-ti deschizi o afacere, poate vrei doar sa ai liniste financiara. Și dupa aia, fa un plan sa ajungi acolo.
Nu te compara cu altii – fiecare are drumul lui. Important e sa fii constient de situatia ta financiara si sa iei decizii informate. Ca altfel, ajungi la 50 de ani sa te intrebi „bai, unde plm s-au dus toti banii mei?”.
Și inca ceva: nu te stresa prea tare. Da, e important sa fii responsabil cu banii. Dar nu uita sa traiesti. Ca degeaba ai milioane in cont daca n-ai amintiri si experiente misto.
Hai, succes la economisit! Și data viitoare cand iti zice taica-tu sa nu mai dai banii pe prostii, zi-i ca ai invatat de la un expert cum sta treaba cu finantele in 2024.
Acum ca ai aflat cum sa-ti gestionezi mai bine finantele, ce zici sa impartasesti si cu altii aceste sfaturi? Da share articolului sau lasa un comentariu cu propriile tale idei de economisire. Hai sa vedem cum putem face toti banii sa lucreze mai inteligent pentru noi!
Sursa imaginii: Unsplash
Subiecte abordate in articol: economii, sfaturi financiare, gestionarea banilor, investitii
Datele prezentate in acest articol se bazeaza pe opiniile autorului si pe experientele personale ale acestuia. Pentru sfaturi financiare personalizate, consultati un specialist in domeniu. Sau nu, ca oricum aia iti zic doar sa nu mai bei cafea scumpa.