Ultima actualizare: 6 iunie 2024
O fabrica din municipiul Botoşani, care produce accesorii pentru copii sub brandul Chicco, şi-a anunţat intenţia de a concedia 364 de salariaţi, potrivit surselor din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Munca (AJOFM). Decizia finala urmeaza sa fie luata pe 27 mai, dupa negocieri cu reprezentanţii angajaţilor.
Societatea vizata de disponibilizari este Artsana Romania SRL, o filiala a gigantului italian Artsana, infiinţat in 1946. Compania, lider mondial in producţia de articole pentru copii, a inregistrat in 2022 afaceri de peste 1,5 miliarde de euro şi avea peste 8.300 de angajaţi in zeci de ţari, inclusiv in SUA.
Pierderi financiare şi reduceri de personal
Potrivit datelor Ministerului de Finanţe, in 2022 Artsana Romania avea 504 salariaţi. Cu doi ani in urma, societatea a raportat o cifra de afaceri de 41,9 milioane de lei şi o pierdere financiara de peste cinci milioane de lei.
Fabrica din Botoşani produce in special componente textile pentru carucioarele şi scaunele auto Chicco. Intenţia de concediere colectiva a 364 de persoane a fost transmisa autoritaţilor, insa procedura nu este inca finalizata. Discuţiile cu reprezentanţii salariaţilor se vor purta pana pe 27 mai, dupa care se va comunica numarul final al disponibilizarilor.
Potrivit AJOFM, persoanele afectate de concedierile colective vor beneficia de masuri de sprijin, conform legislaţiei in vigoare. Acestea pot include:
- Medierea muncii şi plasarea pe locurile de munca vacante
- Informare şi consiliere profesionala
- Formare profesionala
- Asistenţa pentru inceperea unei activitaţi independente sau iniţierea unei afaceri
Impact social şi economic
Disponibilizarile anunţate de Artsana Romania vor avea un impact semnificativ asupra economiei locale şi a pieţei forţei de munca din Botoşani. Cu peste 360 de locuri de munca eliminate, multe familii se vor confrunta cu dificultaţi financiare şi vor avea nevoie de sprijin pentru reintegrarea profesionala.
Situaţia reflecta provocarile cu care se confrunta industria producatoare in contextul economic actual, marcat de creşterea costurilor şi scaderea cererii. Concedierile colective sunt o masura la care companiile recurg adesea pentru a-şi reduce cheltuielile şi a-şi menţine competitivitatea.
Este esenţial ca autoritaţile locale şi naţionale sa colaboreze cu mediul de afaceri pentru a gasi soluţii sustenabile care sa limiteze impactul negativ al disponibilizarilor. Investiţiile in reconversia profesionala, atragerea de noi investitori şi stimularea antreprenoriatului pot contribui la crearea de noi oportunitaţi de angajare şi la redresarea economiei locale.
In perioada urmatoare, urmeaza sa fie finalizate negocierile dintre conducerea Artsana Romania şi reprezentanţii salariaţilor, iar numarul final al persoanelor disponibilizate va fi comunicat oficial. Ramane de vazut cum vor evolua discuţiile şi ce masuri concrete vor fi luate pentru a sprijini angajaţii afectaţi şi a atenua impactul socio-economic al acestor concedieri masive.
Sursa imagini: Getty Images
Subiecte abordate in articol: concedieri, Italia, Botosani, industrie textila