Ultima actualizare: 6 iunie 2024
Compania aeriana nationala TAROM a primit un ajutor de stat pentru restructurare de aproape 100 de milioane de euro, ultima suma permisa de Uniunea Europeana. Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiriţoiu, a avertizat ca acestia sunt ultimii bani pe care statul roman mai are voie sa-i dea catre TAROM.
Ajutorul de stat individual de restructurare aprobat recent de Guvern in favoarea TAROM reprezinta ultimii bani pe care statul roman mai are voie sa-i acorde transportatorului aerian naţional. Avertismentul a fost lansat de Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, care a precizat ca, odata cu aceasta transa de finanţare şi planul de restructurare aprobat de Comisia Europeana, se asteapta ca in doi ani TAROM sa devina o companie profitabila.
Ajutor de stat de 94,67 milioane euro pentru TAROM
Guvernul a aprobat pe 25 mai un ajutor de stat individual de restructurare in favoarea TAROM de pana la 471 milioane lei, echivalentul a aproximativ 94,67 milioane euro. Decizia a venit dupa ce, pe 29 aprilie, Comisia Europeana a autorizat planurile Romaniei de a acorda companiei Tarom un ajutor de restructurare, in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.
Conform prevederilor actului normativ, ajutorul de restructurare este structurat astfel:
- 214,3 milioane lei reprezinta ajutor de restructurare acordat sub forma de capitalizare in anul 2024;
- 12,5 milioane lei reprezinta majorarea capitalului social efectuata in anul 2023;
- 244,2 milioane lei reprezinta imprumutul acordat ca ajutor de stat individual pentru salvare in anul 2020 si dobanzile aferente actualizate.
Suma de 214,3 milioane lei va fi utilizata de TAROM drept capital de lucru pentru acoperirea deficitului de lichiditate si echilibrarea financiara a companiei in 2024.
„Sunt ultimii bani pe care statul ii poate da Tarom”
Potrivit declaratiilor sefului autoritatii de concurenta, Bogdan Chiriţoiu:
„Ar trebui sa le ajunga (bani primiti ca ajutor de stat). TAROM a avut pierderi de sute de milioane de euro. Acum este intr-un program de restructurare. Primeste 100 de milioane de euro din partea statului pentru acest program de restructurare. Mare parte din bani au fost dati deja ca ajutor de salvare in pandemie. Mai primeste in jur de 40 de milioane de euro.
Cu acesti bani si avand planul de restructurare aprobat de Comisia Europeana, asteptarea este ca in doi ani de zile Tarom sa devina o companie profitabila. In orice caz, sunt ultimii bani pe care statul ii poate da Tarom. Odata cu aprobarea de catre Comisia Europeana a acestui plan de restructurare si a ajutorului aferent, acestia sunt ultimii bani pe care statul roman mai are voie sa-i dea catre Tarom. De acum inainte, Tarom are acesti bani si nimic in plus.”
Presedintele Consiliului Concurentei a subliniat ca TAROM trebuie sa devina o companie profitabila care traieste pe propriile picioare, exprimandu-si speranta ca planul de restructurare va reusi.
Monitorizarea de catre Ministerul Transporturilor

Guvernul a precizat ca implementarea masurilor prevazute in planul de restructurare 2021-2026 al TAROM, care a stat la baza deciziei Comisiei Europene de autorizare a ajutorului de restructurare, va fi monitorizata de catre Ministerul Transporturilor si Infrastructurii.
O prima transa de 60 de milioane de lei va fi acordata din Fondul de rezerva la dispozitia Guvernului, avand in vedere necesitatea efectuarii in iunie 2024 a unor plati urgente legate de achizitionarea de noi aeronave Boeing 737 MAX.
Șansa pentru redresarea TAROM dupa ani de pierderi
Consiliul Concurentei a confirmat ca prevederile actului normativ sunt in concordanta cu deciziile Comisiei Europene si reglementarile nationale si europene in materia ajutoarelor de stat.
TAROM a acumulat pierderi masive in ultimii ani, iar ajutorul de restructurare reprezinta o ultima sansa pentru redresarea companiei aeriene aflate in proprietatea statului roman. Odata alocat acest ajutor de stat, oficialii se asteapta ca in doi ani TAROM sa devina profitabila si sa supravietuiasca fara sprijin financiar suplimentar din bani publici.
Consecintele esecului acestui plan de restructurare ar putea fi grave pentru compania care in trecut a fost un brand puternic in Romania. Specialistii din aviatie vor urmari indeaproape evolutia TAROM pentru a vedea daca reuseste sa se redreseze dupa multi ani de pierderi financiare.
Sursa imaginii: Freepik
Subiecte abordate in articol: TAROM, ajutor de stat, restructurare, Comisia Europeana, aviatie
(Aceasta analiza se bazeaza pe declaratiile oficiale ale presedintelui Consiliului Concurentei si decizia Guvernului privind ajutorul de stat pentru TAROM, precum si pe normele UE aplicabile in domeniul ajutoarelor de stat.)