27 C
București
18 iunie 2024

Cum ne influenteaza copilaria deciziile financiare de mai tarziu?

Descoperă impactul copilăriei asupra deciziilor economice la maturitate și cum poți depăși obstacolele prin politici publice înțelepte.

Citeste si ...

Inca de la psihanaliza lui Freud, specialistii au cautat explicatii ale comportamentului uman in evenimentele din copilarie. Dar cat de mult chiar conteaza experientele din primii ani atunci cand luam decizii economice la maturitate?

In timpul copilariei si adolescentei, invatam multe lectii financiare. Daca am crescut intr-un mediu care promova economisirea si consumul responsabil, reflexele noastre decizionale se vor dezvolta diferit fata de cazul in care am fost obisnuiti cu indatorarea excesiva sau cheltuielile impulsive.

Determinism vs. Liber Arbitru

Coroborand psihologia cu anumite teorii sociologice de esenta marxista legate de avere, clasa si context social, unii sustin ca nu avem cu adevarat libertate de alegere. Aceasta abordare determinist-materialista neaga conceptele de „libertate” si „liber arbitru”, subminand totodata responsabilitatea individuala si valorile etice.

Potrivit acestei filozofii radicale, nu exista decat:

 • „Determinismul rau” al claselor exploatatoare dominante
 • „Determinismul bun” al victimelor care trebuie sa se elibereze prin revolutie

Privind lucrurile realist si evitand capcanele ideologice extreme, este clar ca biografia si mediul ne modeleaza profund ca fiinte umane. Dar acest bagaj biografic nu este atotputernic si nu ne impinge inevitabil intr-o singura directie.

Depasirea Constrangerilor Trecutului

Cu alte cuvinte, avem intotdeauna loc pentru alegeri proprii. Chiar daca nu putem schimba trecutul, putem decide ce facem cu el. Atat pe plan economic, cat si in alte domenii, traumele si lipsurile din copilarie pot fi depasite si sublimate.

Cum ne influenteaza copilaria deciziile financiare de mai tarziu?
Cum ne influenteaza copilaria deciziile financiare de mai tarziu?

La fel, a fi crescut „in puf” nu garanteaza succesul in viata, la fel cum saracia din tinerete nu este o condamnare definitiva. Important este sa intelegem ca determinismul biografic nu este o frana „metafizica” de netrecut.

Obstacolele Reale in Calea Mobilitatii Economice

In ultimele decenii, in majoritatea economiilor dezvoltate se observa o scadere continua a mobilitatii sociale, in timp ce inegalitatile de venit si avere cresc. Pare tot mai greu sa avansezi catre clasa de mijloc si mai sus, iar paturile superioare se confrunta cu riscuri minime in ceea ce priveste perpetuarea averilor.

Citeste si...
Creaza site-uri de vanzari de succes in 2024

Dar nu un presupus „fatalism rau” sta la baza acestei probleme. Mai degraba, designul defectuos al sistemului economic confera privilegii marilor corporatii consolidate si blocheaza accesul pe piete pentru antreprenorii la inceput de drum.

Iata cateva exemple de stimulente perverse care adancesc inegalitatile:

 1. Politicile monetare ultrarelaxate si tiparirea de bani au incurajat indatorarea excesiva:
  • Pentru cei cu venituri fixe (salariati, pensionari) aceasta duce la pauperizare
  • Pentru „clasele investitionale” reprezinta o sursa de profit mai mare
 2. Cresterea continua a salariului minim ridica barierele de intrare pe piata muncii, tinand multi oameni captivi in plasa ajutoarelor sociale.

Aceste dezechilibre sistemice pot fi remediate pasnic si rational, fara revolutii violente. Important este sa existe vointa politica pentru reforme care sa restabileasca egalitatea de sanse reala.

Recomandari de Politici Publice

Iata cateva propuneri menite sa combata declinul mobilitatii economice:

 • Promovarea concurentei loiale prin dezreglementarea excesiva si eliminarea barierelor birocratice
 • Redresarea disciplinei fiscal-bugetare pentru a stavili distorsiunile create de deficitele cronice
 • Reforme in domeniul invatamantului pentru aliniere la cerintele pietei muncii
 • Masuri compensatorii temporare precum impozit negativ pe venit pentru familiile dezavantajate

Desi trecutul conteaza intr-o anumita masura, nu suntem victime ale determinismului. Prin politici publice adecvate, putem crea un cadru propice pentru ca toti cetatenii sa aiba sansa unei vieti prospere prin munca si talentul propriu.

In esenta, lipsurile din copilarie nu reprezinta o condamnare. Doar obstacolele artificiale si disfunctionalitatile sistemice ne impiedica sa ne atingem potentialul economic la maturitate. Ramane in puterea noastra, prin reforme intelepte, sa construim in sfarsit acelład de egalitate a sanselor reala, atat de mult ravnita.

Sursa imagini: Getty Images

Subiecte abordate in articol: copilarie, maturitate, decizii economice, mobilitate sociala

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Cum ne influenteaza copilaria deciziile financiare de mai tarziu?