23.8 C
București
17 iunie 2024

Digi cumpara 99,9% din Telekom Romania Mobile de la greci. Ce inseamna pentru piata locala de telecomunicatii?

Citeste si ...

Grupul romanesc de telecomunicatii si media Digi, controlat de omul de afaceri bihorean Zoltan Teszari, urmeaza sa preia cea mai mare parte din actiunile Telekom Romania Mobile Communications S.A. de la Hellenic Telecommunications Organization S.A., potrivit unui acord de principiu anuntat luni la Bursa de Valori Bucuresti. Tranzactia va fi realizata prin intermediul unui vehicul investitional detinut majoritar de Digi si minoritar de grupul Clever Media.

Achizitia va consolida pozitia Digi pe piata locala de telecomunicatii, unde deja controleaza retele vaste de voce, internet si cablu TV, precum si posturi de televiziune si site-uri de stiri aferente. In acelasi timp, va aduce Telekom Romania Mobile sub controlul unor oameni de afaceri cu afaceri atat in telecomunicatii, cat si in mass-media.

Digi preia aproape in totalitate Telekom Romania Mobile

West Network Invest S.R.L, un vehicul investitional detinut in majoritate de Digi si minoritar de grupul Clever Media, va achizitiona 99,9999994% din actiunile Telekom Romania Mobile Communications S.A. de la Hellenic Telecommunications Organization S.A. (OTE), conform anuntului facut luni de Digi la Bursa de Valori Bucuresti.

Finalizarea tranzactiei este conditionata de mai multe aspecte, printre care:

  • Finalizarea analizei de due diligence
  • Obtinerea aprobarilor necesare de la autoritatile competente
  • Finalizarea si semnarea documentatiei aferente tranzactiei

Conform intelegerii dintre actionarii West Network Invest S.R.L., Telekom Romania Mobile urmeaza sa ramana pe piata ca operator independent de telecomunicatii in cazul in care tranzactia este finalizata.

Digi si Clever Media pun mana pe o noua retea

Digi, controlat de Zoltan Teszari, este un grup complex care detine deja retele vaste de telecomunicatii de voce, internet si cablu TV, dar si posturile de televiziune Digi 24 si Digi Sport cu site-urile de stiri aferente. Prin aceasta achizitie, grupul isi va intari semnificativ pozitia pe piata de telecomunicatii mobile.

La randul sau, Clever Media, cumparatorul minoritar al Telekom Romania Mobile, este un grup clujean detinut in proportie de 90% de Adrian Gheorghe Tomsa si de 10% de Maria Nicoara. Grupul cuprinde posturi TV ca Prima TV, Prima Sport, Prima News, Profit News, Agro TV si site-ul media de business Profit.ro, printre altele.

Citeste si...
Transgaz Raporteaza un Profit Net Record de 241,94 Milioane Lei in T1 2024, in Crestere cu 93%

Potrivit unui interviu acordat anul trecut de Adrian Tomsa pentru Profit.ro, omul de afaceri a lucrat inca din 2020-2021 la achizitionarea Telekom Romania Mobile. De asemenea, in 2013-2014 a vrut sa cumpere si UPC Romania cu o oferta de peste 200 milioane euro, insa aceasta a fost preluata in cele din urma de Vodafone Romania in 2020.

Digi cumpara 99,9% din telekom romania mobile de la greci. ce inseamna pentru piata locala de telecomunicatii?
Digi cumpara 99,9% din telekom romania mobile de la greci. Ce inseamna pentru piata locala de telecomunicatii?

Ce impact va avea tranzactia pe piata locala?

Achizitia Telekom Romania Mobile de catre Digi si Clever Media va duce la o concentrare si mai mare a pietei locale de telecomunicatii in mainile catorva jucatori majori. Prin preluarea unei alte retele mobile importante, Digi isi va intari semnificativ pozitia, atat in ce priveste cota de piata, cat si puterea de negociere.

Ramane de vazut ce impact va avea tranzactia asupra consumatorilor in ceea ce priveste oferta de servicii, tarifele practicate si calitatea retelei. Desi s-a anuntat ca Telekom Romania Mobile va ramane un operator independent, experienta arata ca astfel de achizitii duc deseori la integrarea treptata a activelor si la o uniformizare a ofertei.

Tranzactia ridica totodata semne de intrebare legate de influenta tot mai mare a unor grupuri ce combina interese din zona de telecomunicatii cu cele din mass-media. Aceste suprapuneri au potentialul de a afecta peisajul mediatic si pluralismul informational, avand in vedere ca furnizorii de servicii de internet si telefonie pot favoriza propriile canale media in detrimentul competitorilor.

Incheierea tranzactiei este asteptata in urmatoarele luni, dupa finalizarea procedurilor si obtinerea aprobarilor necesare. Ea marcheaza o noua etapa in consolidarea accelerata a pietei locale de telecom, cu consecinte ce vor deveni tot mai vizibile pentru consumatori si intregul ecosistem digital si mediatic.

Esti curios cum va arata piata de telecomunicatii dupa aceasta mega-tranzactie? Distribuie articolul si spune-ne parerea ta in comentarii!

Sursa imaginii: Dreamstime

Subiecte abordate in articol: telecomunicatii, achizitie, Digi, Telekom Romania Mobile

Articol bazat pe datele si informatiile din anuntul oficial al Digi Communications N.V. publicat la Bursa de Valori Bucuresti

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Digi cumpara 99,9% din telekom romania mobile de la greci. ce inseamna pentru piata locala de telecomunicatii?