23.8 C
București
17 iunie 2024

Energia regenerabila a luat fraiele in UE: Consumul combustibililor fosili a scazut la un nou minim istoric

Citeste si ...

Uniunea Europeana a facut un salt urias spre tranzitia energetica verde. Datele oficiale arata ca, in aprilie 2024, ponderea combustibililor fosili in mixul energetic al UE a scazut sub 25% pentru prima data – un prag istoric. In acelasi timp, sursele regenerabile au asigurat peste jumatate (54%) din productia de electricitate a blocului european!

Potrivit raportului Centrului Energetic Analitic Ember, emisiile de carbon din sectorul energetic al UE s-au redus cu 19% in aprilie 2024, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut. Aceasta performanta remarcabila arata ca trecerea la un mix energetic neutru din punct de vedere climatic este posibila si ca energia verde ia conducerea.

Declinul vertiginos al energiei pe baza de carbune si gaze

Noile date evidentiaza prabusirea continua a petrolului, carbunelui si gazelor in favoarea optiunilor regenerabile. Productia electricitatii pe baza de carbune – cea mai poluanta sursa de energie – a reprezentat doar 8,6% din consumul UE in aprilie, o scadere de 30% fata de aceeasi luna a anului 2023.

Totodata, utilizarea centralelor pe gaze s-a diminuat cu 22% in termeni anuali. Paralel, sursele regenerabile precum eoliana si solarul si-au marit productia cu peste 22% fata de 2023.

Preturile la energie scad pe masura ce energia verde prolifereaza

Contrar ingrijorarilor exprimate initial de unele voci sceptice, expansiunea masiva a surselor regenerabile nu a dus la cresteri de preturi sau pene de curent. Din contra, preturile energiei au scazut semnificativ in aprilie in aproape toate tarile UE:

  • Franta: -47,2%
  • Spania: -32%
  • Suedia: -8,2%

Conform Ember, aceste reduceri sunt corelate direct cu cresterea ponderii surselor regenerabile in fiecare tara mentionata. Datele indica o tendinta clara la nivelul intregului bloc comunitar – costurile energiei au scazut datorita avansului energiei verzi.

Germania marcheaza un declin record al combustibililor fosili

Un caz demn de remarcat este Germania, care a reusit cea mai mare reducere a dependentei de combustibilii fosili dintre toate tarile UE, cu un declin de 26%. Aceasta performanta este cu atat mai impresionanta cu cat, in ultimii ani, Germania a trebuit sa construiasca noi centrale pe carbune si gaze dupa ce a decis inchiderea tuturor reactoarelor nucleare.

Citeste si...
Cu ajutorul UE, TAROM primeste ultima sansa pentru restructurare si redevenirea profitabila

Desi decizia de a renunta la energia nucleara a fost controversata, raportul evidentiaza eforturile sustinute ale Germaniei de a compensa prin investitii majore in capacitati regenerabile.

Investitiile in infrastructura de retea sunt cruciale

Datele raportului Ember demonstreaza ca energia verde devine din ce in ce mai accesibila ca pret si ca poate acoperi o pondere majora din cererea de electricitate, fara a implica pene de curent sau costuri exorbitante. Cu toate acestea, un factor critic pentru extinderea continua a surselor regenerabile il reprezinta investitiile in modernizarea infrastructurii de retea.

Pentru a integra cat mai multa energie verde si pentru a elimina treptat combustibilii fosili, reteaua energetica a UE are nevoie de:

  • Sisteme de stocare a energiei la nivel de retea
  • Extinderea capacitatilor de transport a energiei pe distante lungi
  • Consolidarea interconexiunilor transfrontaliere pentru schimburi de energie intre state
Energia regenerabila a luat fraiele in ue: consumul combustibililor fosili a scazut la un nou minim istoric
Energia regenerabila a luat fraiele in ue: consumul combustibililor fosili a scazut la un nou minim istoric

Solutiile de stocare a energiei pornesc deja de la sub 20$/kWh, un pret care le face viabile din punctul de vedere al eficientei energetice. De asemenea, proiecte ambitioase precum Xlinks Maroc-Marea Britanie arata ca transportul energiei regenerabile pe distante intercontinentale este posibil si rentabil.

Prin urmare, cu investitii strategice in infrastructura si tehnologii adecvate, energia regenerabila poate deveni abundenta si ieftina, detronand definitiv combustibilii fosili ca sursa principala de electricitate.

Distribuie acest articol important pentru a constientiza progresele remarcabile ale UE in domeniul energiei verzi! Lasa un comentariu si spune-ne ce parere ai despre subiect.

Sursa imaginii: [Unsplash]

Subiecte abordate in articol: energie regenerabila, emisii carbon, UE, tendinte energie

(Articolul se bazeaza pe datele oficiale cuprinse in raportul Centrului Energetic Analitic Ember.)

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Energia regenerabila a luat fraiele in ue: consumul combustibililor fosili a scazut la un nou minim istoric