Ultima actualizare: 9 iulie 2024
Piata rezidentiala din Romania arata semne incurajatoare in acest moment, potrivit analizei realizate de specialistii Imobiliare.ro. Cresterea puterii de cumparare stimuleaza cererea, iar climatul stabil din sectorul de creditare ii incurajeaza pe multi sa faca pasul spre achizitia unei locuinte.
Daniel Crainic, director de marketing la Imobiliare.ro, afirma ca „traversam o fereastra oportuna pentru achizitii”, in ciuda cresterilor de pret din aceasta perioada. El subliniaza ca puterea de cumparare a romanilor pe piata imobiliara a crescut fata de perioada pre-pandemica, tinand cont de raportul dintre venitul mediu si pretul mediu al apartamentelor. Daca in 2019 un roman avea nevoie in medie de venitul cumulat pe aproape 8 ani pentru a cumpara un apartament, astazi este nevoie de mai putin de 7 ani.
Iata care sunt principalele tendinte ale pietei rezidentiale din Romania in acest moment, conform analizei Imobiliare.ro:
Puterea de cumparare a romanilor este in crestere
Castigul salarial mediu net a ajuns la 5.217 lei in aprilie 2024, in crestere cu circa 14% fata de anul trecut, potrivit datelor INS. In acelasi timp, pretul mediu al apartamentelor scoase la vanzare a ajuns la 1.596 euro/mp util. Astfel, intr-o situatie ideala in care isi economiseste integral castigurile, un roman ar putea sa-si cumpere un apartament cu 2 camere in mai putin de 7 ani, comparativ cu aproape 8 ani in aprilie 2019.
Locuintele din Romania s-au scumpit mai putin decat media UE
Desi preturile locuintelor au crescut cu 25% in Romania din 2010 pana in T4 2023, avansul este unul dintre cele mai reduse din Europa, unde media se ridica la aproape 50%. Țari precum Estonia, Ungaria, Lituania sau Cehia au inregistrat cresteri de peste 100% in acest interval.
De asemenea, preturile locuintelor in marile capitale europene precum Viena (6.600 euro/mp) sau Praga (3.400 euro/mp) sunt considerabil mai mari decat in Romania, unde cel mai scump oras, Cluj-Napoca, are un pret mediu de 2.700 euro/mp.
Cererea creste in parametri normali, iar cumparatorul este de cele mai multe ori consumatorul final
In primul trimestru din 2024, cererea pentru achizitia de proprietati rezidentiale a crescut cu 3% fata de anul trecut la nivel national si cu pana la 14% in Bucuresti, unde interesul pentru locuintele noi a avansat cu 22%. Cresterea cererii este influentata de imbunatatirea conditiilor de creditare si de evolutia salariilor, iar multi cumparatori sunt consumatori finali, spre deosebire de perioada speculativa din 2008.
Mai multe tranzactii imobiliare in 2024, in special in Bucuresti, Ilfov si Brasov
In primele 5 luni din 2024 s-au vandut circa 250.700 de case, terenuri si apartamente la nivel national, cele mai multe in Bucuresti (44.400), Ilfov (18.700) si Brasov (12.100). Tendinta este de crestere fata de anul trecut, cand s-au vandut putin peste 237.100 de imobile in acelasi interval. Piata rezidentiala din Capitala a avansat semnificativ, avand in vedere ca in 2009 s-au vandut doar 14.000 de imobile in primele 5 luni.
Imprumuturile ipotecare au crescut cu 106%, iar valoarea medie a unui credit depaseste 70.000 euro
Volumul creditelor noi pentru locuinte a ajuns la 14,8 miliarde lei in primele 4 luni din 2024, mai mult decat dublu fata de anul trecut, pe fondul ofertelor atractive de dobanda fixa. Valoarea medie a unui credit ipotecar acordat prin Imobiliare.ro Finance a crescut la 70.197 euro in mai, iar multi cumparatori vin cu un avans mai mare de 15%, deci valoarea medie a unei locuinte achizitionate prin credit se apropie de 88.000 euro.
Numarul autorizatiilor de construire incepe sa creasca, dar oferta ramane punctul nevralgic al pietei
Desi in primele 4 luni s-au eliberat 11.000 de autorizatii pentru cladiri rezidentiale, in crestere cu 3% fata de 2023, oferta de locuinte scoase la vanzare este in scadere. In T1 2024 au fost disponibile 148.200 de case si apartamente la nivel national (-7%), dintre care 47.800 in Bucuresti (-17%).
Scaderea numarului de locuinte finalizate, cu 1.900 mai putine in 2023 fata de 2022 si inca 4.000 mai putine in T1 2024 fata de 2023, este unul dintre principalii factori care influenteaza oferta limitata si poate pune presiune pe preturi. O imbunatatire ar putea veni pe termen lung daca se mentine tendinta de crestere a numarului autorizatiilor.
Desi exista provocari precum oferta limitata, piata rezidentiala din Romania arata perspective pozitive, sustinute de cresterea puterii de cumparare, accesul la creditare si cererea constanta. Cheia pentru cumparatori este sa analizeze bine ofertele disponibile si sa profite de oportunitatile existente, tinand cont de nevoile si bugetul propriu.
Pe termen mediu si lung, evolutia pietei va depinde de echilibrul dintre cerere si oferta, de climatul economic general si de masurile autoritatilor. Dezvoltatorii ar putea fi incurajati sa construiasca mai multe locuinte daca procesul de autorizare va fi simplificat si daca vor exista stimulente fiscale. De asemenea, programele guvernamentale precum „Prima Casa” sau „Noua Casa” ar putea sustine in continuare accesul la locuinte, mai ales pentru tineri si familii.
Voi ce parere aveti despre situatia actuala a pietei imobiliare? Credeti ca este un moment bun pentru a cumpara o locuinta sau mai bine asteptati? Astept comentariile voastre!
Sursa imaginii: Freepik
Subiecte abordate in articol: piata rezidentiala cerere oferta preturi credite ipotecare
Informatiile si analizele prezentate se bazeaza pe datele furnizate de Imobiliare.ro, INS si BNR.