28.5 C
București
9 septembrie 2024

Greenpeace si ecologistii cer oprirea exploatarii gazului din Marea Neagra: 200 de milioane de tone de emisii pana in 2047

Citeste si ...

Greenpeace si activistii de mediu solicita oprirea imediata a exploatarii zacamantului de gaze naturale Neptun Deep, situat in largul Marii Negre. Organizatia avertizeaza ca proiectul este in contradictie cu eforturile de protejare a climei si va provoca daune climatice masive pentru cativa ani de profit, punand in pericol biodiversitatea marina.

Proteste si actiuni ale Greenpeace impotriva proiectului Neptun Deep

Marti, 28 mai 2024, cu ocazia Adunarii Generale anuale a companiei OMV Petrom, implicata in exploatarea gazelor din Marea Neagra, activistii Greenpeace au desfasurat o actiune de protest in Karlsplatz, Viena. Acestia au amplasat un turn de foraj de sase metri inaltime si au criticat sub sloganul „Nu distrugeti Marea Neagra” demersul OMV de expansiune a exploatarii combustibililor fosili, orientat spre profit si extrem de daunator pentru clima si biodiversitate.

Cel mai mare proiect de gaze fosile din UE: „O incalcare a liniilor OCDE”

Potrivit Greenpeace, Neptun Deep este cel mai mare proiect planificat in domeniul gazelor fosile din Uniunea Europeana. Organizatia considera ca planurile de extindere a OMV in sectorul combustibililor fosili reprezinta o incalcare a liniilor directoare ale OCDE privind practicile comerciale responsabile. In acest sens, saptamana trecuta, Greenpeace si Fridays for Future au depus o plangere oficiala la OCDE.

Proiectul Neptun Deep este in contradictie cu orice efort de protectie a climei. OMV va cauza daune climatice masive pentru cativa ani de profit, dar in cele din urma noi toti trebuie sa platim factura,” a declarat Alin Tanase, coordonator Campanii, Greenpeace Romania.

Emisii de 200 de milioane de tone de gaze de sera pana in 2047

Conform documentelor evaluarii de impact asupra mediului (EIM) in curs de desfasurare, exploatarea gazelor din Neptun Deep va produce peste 200 de milioane de tone de gaze cu efect de sera pana in 2047, cand se preconizeaza incetarea activitatii. Aceasta cantitate este aproximativ egala cu emisiile generate de Romania in trei ani.

Citeste si...
Nimeni nu are probleme detinand prea multe actiuni tech: Diagrama Saptamanii

Apa contaminata cu substante chimice, deversata in Marea Neagra

Pe langa emisiile masive de gaze de sera, Greenpeace atrage atentia asupra faptului ca apa contaminata cu substante chimice urmeaza sa fie deversata in Marea Neagra pe parcursul celor 20 de ani de viata a proiectului. Organizatia semnaleaza si riscurile reprezentate de potentialele scurgeri de gaze si zgomotul produs de foraje, care reprezinta o ameninta suplimentara pentru delfinii din Marea Neagra, deja pusi in pericol de multi factori.

Actiuni in instanta si petitie pentru protejarea Marii Negre

Greenpeace Romania a actionat in instanta companiile OMV Petrom si Romgaz, Primaria si Consiliul Local Tuzla, Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” pentru nereguli in procesele de aprobare si lipsa de transparenta in legatura cu datele privind substantele toxice ce vor fi deversate in Marea Neagra.

In plus, organizatia de mediu a lansat o petitie pentru protejarea Marii Negre si oprirea proiectului Neptun Deep.

Bulgaria si OMV Petrom discuta explorarea in Marea Neagra

Greenpeace si ecologistii cer oprirea exploatarii gazului din marea neagra: 200 de milioane de tone de emisii pana in 2047

In timp ce Greenpeace si ecologistii cer oprirea exploatarii gazelor din Marea Neagra, Bulgaria si OMV Petrom discuta viitorul explorarii de petrol si gaze in aceeasi zona, langa zacamantul Neptun Deep descoperit in apele teritoriale ale Romaniei.

Greenpeace atrage un semnal de alarma major cu privire la impactul devastator pe care exploatarea gazelor naturale din Marea Neagra il va avea asupra mediului si biodiversitatii marine. Protejarea Marii Negre si combaterea schimbarilor climatice ar trebui sa primeze in fata intereselor comerciale pe termen scurt. Suntem provocati sa actionam acum pentru a lasa generatiilor viitoare o planeta sanatoasa.

Sursa imaginii: Pexels

Subiecte abordate in articol: gaze naturale, Marea Neagra, mediu, Greenpeace, proteste

Aceasta stire se bazeaza pe informatiile furnizate de organizatia Greenpeace intr-un comunicat de presa si un raport privind impactul de mediu al proiectului Neptun Deep.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole