Ultima actualizare: 6 iunie 2024
Guvernul Romaniei condus de prim-ministrul Marcel Ciolacu a anuntat o serie de masuri fiscale menite sa imbunatateasca nivelul de trai al populatiei in a doua jumatate a anului 2024. Una dintre cele mai importante decizii ale Executivului este mentinerea valorii punctului de amenda la nivelul actual de 165 de lei, in ciuda cresterii salariului minim brut pe economie de la 1 iulie.
Angajament pentru cresterea veniturilor
Cabinetul Ciolacu si-a asumat responsabilitatea de a spori puterea de cumparare a romanilor prin majorarea salariului minim de la 1 iulie 2024, la 3.700 de lei. Totusi, aceasta masura nu va atrage automat si o crestere a amenzilor de circulatie, punctul de amenda urmand sa ramana „inghetat” pana la sfarsitul anului.
Decizia de a mentine valoarea actuala a punctului de amenda a fost luata de premierul Ciolacu in urma discutiilor cu reprezentantii IMM-urilor, patronatelor si sindicatelor in cadrul Consiliului National Tripartit (CNT). Aceasta abordare echilibrata demonstreaza deschiderea Guvernului fata de dialogul social si dorinta de a gasi solutii reciproc avantajoase.
Evolutia punctului de amenda in ultimii ani
Prin Ordonanta de Urgenta nr. 115/2023, care a introdus masuri pentru consolidarea fiscala si combaterea evaziunii, punctul de amenda a fost stabilit la echivalentul a 5% din salariul minim brut, adica 165 de lei, incepand cu 1 ianuarie 2024. Anterior, acesta avea valoarea de 10% din salariul minim brut, fiind ingheţat la 145 de lei din 2017, cand salariul minim se situa la 1.450 de lei.
Daca s-ar fi aplicat noua formula de calcul, odata cu majorarea salariului minim la 3.700 de lei de la 1 iulie 2024, punctul de amenda ar fi crescut la 185 de lei. Insa Guvernul a decis amanarea acestei cresteri pana la 1 ianuarie 2025, pentru a nu pune o povara suplimentara pe umerii cetatenilor.
Ramane de vazut cum vor evolua indicatorii economici in urmatoarea perioada si ce alte masuri va adopta Executivul pentru a sprijini cresterea nivelului de trai al romanilor. Cert este ca Guvernul Ciolacu a demonstrat, prin decizia de a mentine punctul de amenda la valoarea actuala, ca este receptiv la nevoile si preocuparile cetatenilor.
Masurile fiscale adoptate de Guvern reprezinta un pas important in directia imbunatatirii situatiei financiare a populatiei, insa este nevoie de o abordare pe termen lung, care sa vizeze cresterea productivitatii muncii, atragerea investitiilor si stimularea consumului intern. Doar printr-o strategie coerenta si sustinuta se poate asigura o crestere economica durabila si un standard de viata mai bun pentru toti romanii.
Distribuie acest articol pe retelele de socializare si spune-ne parerea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!
Sursa imaginii: Pexels
Subiecte abordate in articol: masuri fiscale, punct de amenda, salariu minim, Guvernul Ciolacu
**Sursa de expertiza: Ministerul Finantelor Publice, Consiliul National Tripartit