28.5 C
București
19 iunie 2024

Guvernul Viktor Orbán ameninta piata libera: Achizitii importante si nationalizari in Ungaria

Raport îngrijorător: Guvernul naționalist al premierului Viktor Orban amenință principiile pieței libere prin achiziții și naționalizări controversate în Ungaria. Aflați mai multe.

Citeste si ...

In incercarea de a-si extinde controlul in regiune si de a-si consolida sfera de influenta, Guvernul nationalist al premierului ungar Viktor Orbán a luat masuri agresive impotriva mediului privat prin achizitii controversate si nationalizari din umbra.

Potrivit unui raport al Departamentului de Stat american, citat de o analiza recenta a Economedia, in septembrie 2016 Viktor Orbán a anuntat ca cel putin jumatate din sectoarele bancar, media, energetic si de retail ar trebui sa fie detinute de unguri. Ulterior, lista a fost extinsa pentru a include utilitatile, telecomunicatiile si asigurarile.

Cum a crescut proprietatea maghiara in sectoare cheie

Modificarile fiscale si politicile de reglementare impuse de Guvernul Orbán au facilitat o crestere masiva a proprietatii maghiare in diverse sectoare strategice:

  • 60% din sectorul bancar este acum in maini ungare
  • Mai mult de 50% din sectorul energetic este controlat de entitati maghiare
  • Aproximativ 80-90% din mass-media este detinuta de Fundatia Central Europeana de Presa si Media (KESMA), aflata sub influenta partidului de guvernamant Fidesz.
  • O crestere semnificativa in telecomunicatii dupa ce compania IT locala 4iG, sprijinita de fondul de stat Corvinus, a achizitionat operatiunile Vodafone in ianuarie 2023.

Guvernul a impus taxe speciale si reglementari stricte pentru a reduce proprietatea straina in sectorul bancar, inclusiv o taxa bancara in 2010, o taxa pe tranzactiile financiare in 2012 si reglementari intre 2012-2015 care au obligat bancile sa compenseze debitorii pentru cresterile de dobanda la creditele ipotecare denominate in valuta.

Obstructionarea investitiilor straine

In 2018, guvernul a adoptat o lege care impunea investitorilor straini sa obtina aprobarea ministerului de interne pentru achizitia unei participatii mai mari de 25% intr-o companie ungara din „sectoare sensibile” precum aparare, servicii de informatii, servicii financiare, energie si sisteme electronice guvernamentale.

Pe baza acestei legi:

  • In aprilie 2021, ministerul a blocat Viena Insurance Group (VIG) din Austria sa cumpere filiala Aegon din Ungaria, pana cand statul a convenit sa achizitioneze o participatie de 45%.
  • In ianuarie 2023, Vodafone si-a vandut operatiunile din Ungaria catre 4iG si Corvinus, consolidand controlul premierului Orban asupra sectorului telecomunicatiilor.
Citeste si...
Turcia pregateste cea mai ampla revolutie fiscala in 20 de ani: Taxe de 7 mld. $ pentru companii
Guvernul viktor orbán ameninta piata libera: achizitii importante si nationalizari in ungaria
Guvernul viktor orbán ameninta piata libera: achizitii importante si nationalizari in ungaria

Achizitii strategice in regiune

Investigatii recente indica faptul ca Guvernul Orbán cauta sa-si extinda influenta si in alte state europene prin:

  • Achizitia Euronews: Documente confidentiale arata ca familia Orban a finantat in secret cumpararea unuia dintre cele mai mari canale TV europene in 2021.
  • Preluarea producatorului spaniol Talgo: Holdingul maghiar Ganz-MaVag, finantat de guvern, incearca sa preia controlul asupra Talgo, provocand ingrijorari privind accesul la datele infrastructurii feroviare.
  • Investitii imobiliare: Ungaria a cheltuit 80 de milioane de euro pentru a achizitiona proprietati in strainatate in scopuri „diplomatice si culturale”.

Pe plan local, banca ungara OTP a vandut recent subsidiara sa din Romania catre Banca Transilvania pentru 347,5 milioane de euro, in timp ce MOL Romania, parte a grupului MOL, ramane una dintre cele mai importante companii petroliere de pe piata locala.

Prin aceste manevre, Guvernul Viktor Orbán pare hotarat sa-si consolideze pozitia de putere si influenta in regiune, ignorand principiile pietei libere si normele europene. Ramane de vazut cum vor reactiona institutiile UE si statele membre afectate.

Experti avertizeaza ca aceste tactici ameninta sa submineze competitia echitabila si libertatea economica, punand in pericol valorile democratice ale Uniunii Europene.

Distribuiti articolul pentru a constientiza aceste evolutii ingrijoratoare si exprimati-va opinia intr-un comentariu!

Sursa imaginii: Getty Images

Subiecte abordate in articol: Ungaria, Viktor Orban, nationalizare, economie, achizitii

Analiza bazata pe rapoarte oficiale ale Departamentului de Stat SUA si surse media de investigatie.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Guvernul viktor orbán ameninta piata libera: achizitii importante si nationalizari in ungaria