In efortul de a combate evaziunea fiscala, statul pregateste o lovitura dura pentru proprietarii care inchiriaza locuinte, dar nu declara veniturile obtinute. Incepand cu 1 iulie 2024, acestia vor fi supusi unui impozit de 70% pe chirii, o crestere semnificativa fata de cota actuala de 16%. Aceasta masura face parte dintr-un set de reguli fiscal-bugetare menite sa asigure sustenabilitatea financiara a tarii.
Noile reglementari pentru chirii
Pana in prezent, proprietarii care nu si-au declarat veniturile din chirii au fost impozitati cu 16% pentru sumele nedeclarate anterior si care aveau sursa necunoscuta. Incepand cu 1 ianuarie 2024, a fost introdusa cota forfetara de 20% din venitul brut, precum si un impozit de 10% pentru chiriasii persoane juridice.
Conform noilor prevederi:
- Cota de impozitare creste la 70% pentru veniturile nedeclarate din chirii, de la 1 iulie 2024.
- Exista un plafon de venit de la care proprietarii trebuie sa plateasca si contributii de asigurari sociale de sanatate:
- Pana la 6 salarii minime pe economie: nu se datoreaza contributii
- Intre 6 si 12 salarii minime: se platesc contributii de 10%
- Peste 12 salarii minime: contributiile cresc la 25%
- Contractele de inchiriere devin obligatorii si trebuie inregistrate la ANAF in termen de 30 de zile de la semnare.
Controale ale autoritatilor si amenzi
Pentru a asigura respectarea noilor reglementari, autoritatile au demarat deja controale aleatorii la domiciliile proprietarilor suspectati de evaziune fiscala. Echipaje de Politie verifica existenta contractelor de inchiriere si obliga chiriasii sa obtina vize de flotant si sa-si actualizeze adresele din buletine.
Consecinte in caz de neconformare | |
---|---|
🚨 Amenzi | Proprietarii care nu respecta legea risca amenzi usturatoare. |
👮 Controale aleatorii | Politia continua verificarile la domicilii pentru a depista cazurile de evaziune. |
🔐 Evacuari | Cei fara contracte legale isi pot pierde chiriasii, fiind foarte greu de evacuat pe cineva fara intelegere scrisa. |
Guvernul sustine ca aceasta masura drastica este necesara pentru a stopa evaziunea fiscala si a asigura venituri bugetare esentiale pentru serviciile publice si investitii.
Reactii impartite in randul proprietarilor
Noile reguli au starnit reactii puternice in randul proprietarilor de locuinte inchiriate. Unii considera masura prea dura si ameninta cu proteste, in timp ce altii o vad ca pe o masura necesara pentru a restabili echitatea fiscala.
„Este o decizie aberanta care ne pedepseste pe noi, proprietarii corecti. Statul ar trebui sa se concentreze pe combaterea evaziunii, nu pe impozitarea excesiva a celor care respecta legea.” – Ion Popescu, proprietar
„Masura este dura, dar necesara. Prea multi proprietari au profitat de sistem si au evitat sa plateasca impozite. Acum, statul ia masuri pentru a restabili echilibrul.” – Maria Ionescu, expert fiscal
Concluzie
In concluzie, noile reglementari privind impozitarea chiriilor reprezinta un efort al statului de a combate evaziunea fiscala si de a asigura venituri bugetare suplimentare. Desi masura este controversata, autoritatile sustin ca este esentiala pentru sustenabilitatea financiara a tarii. Ramane de vazut daca aceasta va avea efectul dorit sau va genera nemultumiri suplimentare in randul proprietarilor.
Impartasiti-ne opinia voastra in sectiunea de comentarii! Credeti ca masura este justificata sau exista alternative mai bune pentru a combate evaziunea fiscala?