27 C
București
18 iunie 2024

Industria auto, motorul economiei romanesti: O poveste de succes pe soselele exportului

Industria auto a depășit agricultura ca principal motor al exporturilor românești. Descoperă giganții Dacia și Ford, alături de rețeaua de furnizori de componente.

Citeste si ...

Daca Dacia si Ford sunt protagonistele industriei romanesti de automobile, nu trebuie sa uitam nici de multiplele companii furnizoare de componente, care alcatuiesc un sector auto de exceptie. Datele arata ca jumatate din exporturile tarii noastre provin din aceasta ramura economica vitala.

Romania a fost odinioara numita „Granarul Europei” pentru productivitatea sa agricola remarcabila. Insa, in prezent, industria auto a depasit cu mult sectorul cerealelor, acaparand 48% din totalul exporturilor, in timp ce piata de cereale abia atinge pragul de 7%.

Statisticile Institutului National de Statistica (INS) pentru trimestrul I din 2024 releva o pondere covarsitoare a industriei auto in comertul exterior romanesc. Exporturile au reprezentat 47,7% (10,9 miliarde de euro) din totalul exporturilor, in timp ce importurile au fost si ele semnificative, atingand 36,2% (10,7 miliarde de euro) din valoarea totala a importurilor.

Industria auto, motorul economiei romanesti: o poveste de succes pe soselele exportului
Industria auto, motorul economiei romanesti: o poveste de succes pe soselele exportului

Secretul succesului este valoarea adaugata ridicata a produselor auto. „Jumatate din piata este dominata de Dacia si Ford, care fabrica si exporta masini, cealalta jumatate este a companiilor care fabrica componente auto”, explica economistul Dragos Cabat.

Giganti precum Dacia si Ford, dar si furnizori mai mici de componente

Industria auto romaneasca se bazeaza pe prezenta a doua nume de marca reconfortante:

  • Dacia, brandul autohton care a cucerit inimile romanilor si nu numai, prin modelele sale accesibile si robuste.
  • Ford, constructorul american care a gasit in Romania un teren fertil pentru productia sa de automobile.

Insa, pe langa acesti giganti ai sectorului auto, exista zeci de companii mai mici, dar la fel de importante, care produc diverse componente pentru automobile. Impreuna, aceste firme alcatuiesc o retea complexa si interdependenta, contribuind semnificativ la succesul industriei auto romanesti pe pietele internationale.

Conform datelor INS furnizate pentru ZF, jumatate din top 100 exportatori ai Romaniei provin din sectorul auto sau furnizeaza componente pentru acest domeniu. In anul 2023, industria auto si de componente a generat exporturi in valoare de 30 de miliarde de euro. Șapte dintre primii zeci exportatori sunt din zona auto, in timp ce primii cinci apartin exclusiv acestui sector.

Citeste si...
Nimeni nu are probleme detinand prea multe actiuni tech: Diagrama Saptamanii
CompaniaDomeniu
DaciaProductie automobile
Ford OtosanProductie automobile
Star AssembluComponente auto
Robert Bosch GMFHComponente auto
Autoliv RomaniaComponente auto

Succesul industriei auto romanesti se datoreaza valorii adaugate ridicate a produselor sale, in conditiile in care tara noastra a devenit un important furnizor de automobile si componente auto pentru pietele internationale. Totusi, sectorul agricol traditional nu trebuie neglijat, deoarece acesta reprezinta o parte semnificativa a mostenirii economice a Romaniei si poate contribui la o dezvoltare echilibrata si sustenabila pe termen lung. Sursa: Jurnalul.ro

Sursa imagini: Unsplash

Subiecte abordate in articol: industria auto, export, Romania, componente auto, productie auto

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Industria auto, motorul economiei romanesti: o poveste de succes pe soselele exportului