Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Kristalina Georgieva, a avertizat ca inteligenta artificiala (AI) va lovi piata mondiala a muncii „ca un tsunami”. Potrivit declaratiilor sale, este posibil ca AI sa afecteze 60% dintre locurile de munca din economiile avansate si 40% din totalul locurilor de munca la nivel global in urmatorii doi ani.
Impactul major al inteligentei artificiale asupra pietei muncii
Potrivit sefei FMI, lumea are „foarte putin timp” sa se pregateasca pentru aceasta schimbare majora. Georgieva a subliniat ca, daca este gestionata corect, AI ar putea aduce „o crestere extraordinara a productivitatii”. Insa, ea a avertizat si asupra potentialelor consecinte negative:
- Cresterea dezinformarii: AI ar putea fi folosita pentru a raspandi mai multa dezinformare in societate.
- Adancirea inegalitatilor: Implementarea AI ar putea duce la cresterea inegalitatilor sociale si economice.
Economia mondiala, mai predispusa la socuri
In cadrul evenimentului organizat de Institutul Elvetian de Studii Internationale, Kristalina Georgieva a subliniat ca economia mondiala a devenit mai vulnerabila la socuri in ultimii ani, invocand pandemia COVID-19 si razboiul din Ucraina. Cu toate acestea, ea a remarcat rezilienta economiei globale:
„Nu suntem in recesiune globala. Anul trecut au existat temeri ca majoritatea economiilor vor intra in recesiune, asta nu s-a intamplat. Inflatia care ne-a lovit cu o forta foarte puternica este in scadere, aproape peste tot.”
Perspective pentru inflatie in Elvetia
In cadrul aceluiasi eveniment, presedintele Bancii Nationale Elvetiene, Thomas Jordan, a vorbit despre situatia inflatiei in Elvetia:
Indicator | Valoare |
---|---|
Inflatia in aprilie 2024 | 1,4% |
Perspectiva pentru urmatorii ani | Inflatia ar putea ramane in „intervalul de stabilitate a preturilor” (0-2%) |
Jordan a mentionat ca exista inca „multa incertitudine” legata de perspectivele inflatiei in Elvetia.
Declaratiile sefei FMI subliniaza necesitatea pregatirii pentru impactul major pe care inteligenta artificiala il va avea asupra pietei muncii la nivel global. Desi AI poate aduce cresteri semnificative ale productivitatii, riscurile precum cresterea dezinformarii si adancirea inegalitatilor trebuie luate in considerare si abordate corespunzator.
Impartasiti cu noi opiniile voastre despre acest subiect! Cum credeti ca ar trebui sa se pregateasca guvernele, companiile si indivizii pentru transformarile aduse de inteligenta artificiala?