16 C
București
22 mai 2024

Inteligenta artificiala, un „tsunami” ce loveste 60% din locurile de munca

Directorul FMI avertizează că inteligența artificială va lovi puternic piața muncii, afectând 60% din locurile de muncă în economiile avansate și 40% la nivel global în următorii 2 ani. Descoperă impactul major asupra productivității, dezinformării și inegalităților.

Citeste si ...

Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Kristalina Georgieva, a avertizat ca inteligenta artificiala (AI) va lovi piata mondiala a muncii „ca un tsunami”. Potrivit declaratiilor sale, este posibil ca AI sa afecteze 60% dintre locurile de munca din economiile avansate si 40% din totalul locurilor de munca la nivel global in urmatorii doi ani.

Impactul major al inteligentei artificiale asupra pietei muncii

Potrivit sefei FMI, lumea are „foarte putin timp” sa se pregateasca pentru aceasta schimbare majora. Georgieva a subliniat ca, daca este gestionata corect, AI ar putea aduce „o crestere extraordinara a productivitatii”. Insa, ea a avertizat si asupra potentialelor consecinte negative:

  • Cresterea dezinformarii: AI ar putea fi folosita pentru a raspandi mai multa dezinformare in societate.
  • Adancirea inegalitatilor: Implementarea AI ar putea duce la cresterea inegalitatilor sociale si economice.
Inteligenta artificiala, un
Inteligenta artificiala, un "tsunami" ce loveste 60% din locurile de munca 4

Economia mondiala, mai predispusa la socuri

In cadrul evenimentului organizat de Institutul Elvetian de Studii Internationale, Kristalina Georgieva a subliniat ca economia mondiala a devenit mai vulnerabila la socuri in ultimii ani, invocand pandemia COVID-19 si razboiul din Ucraina. Cu toate acestea, ea a remarcat rezilienta economiei globale:

„Nu suntem in recesiune globala. Anul trecut au existat temeri ca majoritatea economiilor vor intra in recesiune, asta nu s-a intamplat. Inflatia care ne-a lovit cu o forta foarte puternica este in scadere, aproape peste tot.”

Perspective pentru inflatie in Elvetia

In cadrul aceluiasi eveniment, presedintele Bancii Nationale Elvetiene, Thomas Jordan, a vorbit despre situatia inflatiei in Elvetia:

IndicatorValoare
Inflatia in aprilie 20241,4%
Perspectiva pentru urmatorii aniInflatia ar putea ramane in „intervalul de stabilitate a preturilor” (0-2%)

Jordan a mentionat ca exista inca „multa incertitudine” legata de perspectivele inflatiei in Elvetia.

Declaratiile sefei FMI subliniaza necesitatea pregatirii pentru impactul major pe care inteligenta artificiala il va avea asupra pietei muncii la nivel global. Desi AI poate aduce cresteri semnificative ale productivitatii, riscurile precum cresterea dezinformarii si adancirea inegalitatilor trebuie luate in considerare si abordate corespunzator.

Citeste si...
Transgaz Raporteaza un Profit Net Record de 241,94 Milioane Lei in T1 2024, in Crestere cu 93%

Impartasiti cu noi opiniile voastre despre acest subiect! Cum credeti ca ar trebui sa se pregateasca guvernele, companiile si indivizii pentru transformarile aduse de inteligenta artificiala?

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole