28.5 C
București
19 iunie 2024

McDonald’s pierde dreptul de a folosi denumirea „Big Mac” pentru produsele din pui in Europa

Tribunalul UE a hotărât împotriva McDonald's în disputa cu Supermac's privind folosirea mărcii "Big Mac" la produsele din pui. Decizie cu implicații pentru branduri.

Citeste si ...

McDonald’s, gigantul american al fast-food-ului, a suferit o infrangere partiala intr-un proces de lunga durata cu rivalul irlandez Supermac’s referitor la utilizarea marcii „Big Mac” pentru produsele din carne de pasare in Europa. Tribunalul Uniunii Europene din Luxemburg a hotarat miercuri ca McDonald’s nu mai are dreptul sa foloseasca denumirea „Big Mac” pentru sandwich-urile si nuggets-urile din pui vandute in restaurantele sale, dupa ce nu a folosit-o timp de 5 ani consecutivi.

Disputa dintre McDonald’s si Supermac’s privind marca „Big Mac”

Procesul s-a centrat pe incercarea companiei irlandeze Supermac’s din 2017 de a anula dreptul McDonald’s de a utiliza marca „Big Mac”, inregistrata in 1996 pentru produsele din carne si carne de pasare comercializate in restaurante. Desi Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuala (EUIPO) a respins initial solicitarea Supermac’s, confirmand folosirea de catre McDonald’s a denumirii pentru burgeri si pui, compania irlandeza a contestat decizia la Tribunal.

Supermac’s, care a deschis primele sale locatii in Galway in 1978 si doreste sa se extinda in Regatul Unit si Europa, are in meniu burgeri din carne de vita, pui, nuggets si sandwich-uri. Judecatorii au respins argumentele McDonald’s si au anulat partial verdictul EUIPO.

Hotararea Tribunalului UE: McDonald’s pierde marca „Big Mac” pentru produsele din pui

McDonald's pierde dreptul de a folosi denumirea "Big Mac" pentru produsele din pui in Europa
Tribunalul ue a hotarat impotriva mcdonald’s in disputa cu supermac’s privind folosirea marcii „big mac” la produsele din pui. Decizie cu implicatii pentru branduri.

„McDonald’s pierde marca Big Mac in UE in ceea ce priveste produsele din carne de pasare. McDonald’s nu a dovedit utilizarea autentica intr-o perioada continua de cinci ani in Uniunea Europeana in legatura cu anumite bunuri si servicii”, au decis judecatorii.

Totusi, lantul american a declarat ca poate continua sa foloseasca denumirea „Big Mac” in principal pentru faimosul sau sandwich cu carne de vita. Pat McDonagh, fondatorul Supermac’s, a apreciat decizia ca „un mare castig pentru oricine poarta numele de familie Mac”, permitandu-i companiei sa se extinda in toata UE.

Avertisment pentru proprietarii de marci comerciale

Avocatul Matthew Harris de la firma Pinsent Masons IP a avertizat ca hotararea ar trebui sa fie „un semnal de alarma urias” pentru detinatorii de marci binecunoscute, care nu se pot baza doar pe notorietatea brandului. „Cazul evidentiaza ca si marcile de renume mondial sunt supuse aceluiasi control atunci cand trebuie sa dovedeasca utilizarea autentica a unei marci inregistrate pe un anumit teritoriu”, a spus el.

Citeste si...
Utilizarea AI in companii din UE: Romania pe ultimul loc, cu doar 1.5% adoptare in 2023

Sentinta Tribunalului UE poate fi atacata la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, cea mai inalta instanta europeana. Ramane de vazut daca McDonald’s va face apel si care va fi soarta finala a marcii „Big Mac” pentru produsele sale din pui in Europa.

Decizia ar putea avea implicatii semnificative pentru strategiile de branding si protectia proprietatii intelectuale ale marilor companii care opereaza pe piata unica europeana. Cazul subliniaza importanta utilizarii consecvente si autentice a marcilor inregistrate pentru a le mentine valabile si a preveni contestatiile din partea concurentei.

Spune-ti parerea in comentarii si distribuie acest articol pentru a afla ce cred si prietenii tai despre aceasta hotarare!

Sursa imaginii: Wikimedia Commons

Subiecte abordate in articol: mcdonald’s big mac proces supermac’s marca inregistrata

Surse: Reuters, Newstalk Radio, Pinsent Masons IP

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

McDonald's pierde dreptul de a folosi denumirea "Big Mac" pentru produsele din pui in Europa