22.8 C
București
18 iunie 2024

Nimeni nu are probleme detinand prea multe actiuni tech: Diagrama Saptamanii

Companiile tech și de IA sunt cele mai populare alegeri pentru fondurile mutuale în 2024. Dar această îngustime a pieței nu va dura la nesfârșit, susțin experții.

Citeste si ...

Frica de a pierde FOMO-ul in tecnologie a devenit reala, iar investitorii actioneaza in consecinta. Castigurile „magnifice” din ultimii doi ani ale celor sapte companii giganti care conduc pietele i-au convins pe investitori ca sectorul tehnologiei este singurul in care merita sa fie.

Intr-o nota adresata clientilor vineri, strategul-sef pentru actiunile din SUA al Bank of America, Savita Subramanian, a observat ca actiunile cu cele mai mari cresteri ale detinerii din partea fondurilor mutuale active longa durata in ultimul an au fost dominate de companii tehnologice, care au ocupat noua din primele zece pozitii, asa cum arata Diagrama Saptamanii.

Singura exceptie a fost Eli Lilly (LLY), unul dintre principalii jucatori de pe piata medicamentelor GLP-1, familia de medicamente pentru pierderea in greutate aflata in plina expansiune, care include Ozempic, Wegovy, Mounjaro si Zepbound. Cu toate acestea, aparitia aparent miraculoaselor medicamente pentru slabit este, in cel mai rau caz, un veris apropriat al inovatiei axate pe tehnologie vehiculate de jucatorii din domeniul IA.

Peste 68% dintre fonduri detin in prezent Nvidia (NVDA), cea mai populara actiune din lista, iar cea mai mare crestere a fost inregistrata de Broadcom (AVGO), care a vazut ponderea detinuta de fonduri crescand de la 26% in aprilie 2023 la 45% dupa un an.

„In interiorul [sectorului tehnologic], numarul mentiunilor despre ‘AI’ in convorbirile privind rezultatele financiare a fost corelat pozitiv cu modificarea procentului de fonduri care detin fiecare actiune”, a adaugat Subramanian, risipind orice indoiala cu privire la subiectul dezbatut.

Este evident ca tehnologia trece printr-un moment de glorie, datorita IA. Și avand in vedere ca sectorul tehnologic s-a bucurat de cateva astfel de momente in ultimul deceniu, nimeni nu vrea sa rateze un alt val al PC-urilor, internetului, telefoanelor sau Facebook. Aceste date vorbesc si despre ceea ce investitorii nu cred ca ii va aduce probleme daca detin.

Companiile de IA si producatorul de medicamente pentru pierderea in greutate din diagram se incadreaza si ele in tiparele marilor pariuri axate pe tehnologie.

Citeste si...
Cel mai mare furnizor de gaze din Romania deschide o sucursala in Republica Moldova

Salturile inainte in materie de inovatie alimenteaza schimbarile de productivitate, care la randul lor duc la cresterea profiturilor, reflectate in valoarea de piata a actiunilor. Subramanian remarca faptul ca „piata continua sa para ingusta”, avand in vedere ca Big Tech primeste revizuiri pozitive ale estimarilor de profit, in timp ce celelalte 493 de companii non-giganti primesc reduceri.

In acelasi timp, echipa BofA observa ca actiunile din „economia veche” beneficiaza deja de IA. Companiile „picks and shovels” precum cele din domeniul cuprului si energiei care produc inputuri pentru IA nu sunt singurele care beneficiaza; companiile din zona cererii o fac la fel.

Prin urmare, companiile par sa foloseasca deja IA pentru a creste productivitatea. Ceea ce, la un moment dat, ar trebui sa faca piata sa para putin mai putin ingusta. Chiar daca aceste tranzactii nu sunt la fel de atractive ca actiunile in care s-au aruncat investitorii in ultimul an.

Nimeni nu are probleme detinand prea multe actiuni tech: diagrama saptamanii
Dow jones futures: ce sa faci in timp ce raliul pietei se restrange, dar continua sa creasca; 7 stocks near buy points-investor’s business daily

Companiile par sa foloseasca deja IA pentru a creste productivitatea. Acest lucru ar trebui sa determine o diversificare a interesului investitorilor pe termen lung, chiar daca actiunile IA si tehnologia raman atractive pe moment. Prin urmare, in timp, piata ar putea parea putin mai putin ingusta. Originalitatea, diversitatea si profunzimea sunt esentiale pentru a atrage cat mai multi cititori, indiferent de subiect.

Sursa: Yahoo Finance

Sursa imagini: Unsplash

Subiecte abordate in articol: Investitii, tehnologie, actiuni, IA

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Nimeni nu are probleme detinand prea multe actiuni tech: diagrama saptamanii