23.8 C
București
17 iunie 2024

Nvidia depaseste Apple devenind cea de-a doua cea mai valoroasa companie din lume, in timp ce ASML o intrece pe LVMH in Europa

Citeste si ...

Nvidia, deja cel mai valoros producator de semiconductori, a devenit prima companie de cipuri care atinge o capitalizare de piata de 3 trilioane de dolari. Intre timp, in Europa, producatorul de echipamente pentru fabricarea cipurilor ASML a depasit LVMH, devenind a doua cea mai mare companie listata de pe continent.

Nvidia, in fruntea cursei pentru inteligenta artificiala

Actiunile Nvidia au crescut cu aproximativ 147% in acest an, adaugand circa 1,8 trilioane de dolari la capitalizarea sa de piata, pe masura ce cererea pentru cipurile sale folosite in sarcini de inteligenta artificiala (AI) a explodat. Miercuri, actiunile au urcat cu 5,2%, pana la un nivel record de 1.224,40 dolari, impingand valoarea de piata a companiei la peste 3 trilioane de dolari si depasind-o pe Apple.

Nvidia nu da semne de incetinire sau de a permite rivalilor sai sa o prinda din urma. CEO-ul Jensen Huang a declarat ca firma planuieste sa isi imbunatateasca asa-numitii acceleratori AI in fiecare an. Cresterea actiunilor de miercuri i-a marit averea lui Huang cu peste 5 miliarde de dolari, pana la 107,4 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

ASML depaseste LVMH in Europa

Intre timp, in Europa, ASML Holding a devenit a doua cea mai mare companie listata de pe continent, depasind LVMH dupa capitalizarea de piata pentru prima data. Actiunile ASML au crescut cu 8,1% miercuri, evaluand compania care produce echipamente necesare pentru fabricarea celor mai sofisticate semiconductori la aproximativ 377 miliarde de euro (410 miliarde de dolari).

Cresterea ASML a fost ajutata de vestea ca cel mai mare client al sau, producatorul de cipuri Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), va primi masina high-NA de litografie cu raze ultraviolete extreme pana la sfarsitul acestui an. Acest instrument de fabricare a cipurilor este cel mai puternic de la ASML pana acum si are un pret ridicat de 350 de milioane de euro bucata.

Nvidia depaseste Apple devenind cea de-a doua cea mai valoroasa companie din lume, in timp ce ASML o intrece pe LVMH in Europa
Nvidia depaseste apple devenind cea de-a doua cea mai valoroasa companie din lume, in timp ce asml o intrece pe lvmh in europa

Apple si LVMH intampina provocari

In schimb, Apple s-a confruntat cu dificultati in acest an, actiunile gigantului tehnologic fiind afectate de ingrijorarile legate de scaderea cererii de iPhone-uri in China si de o amenda din partea Uniunii Europene. Actiunile companiei au revenit recent pe plus in 2024, pe masura ce sentimentul investitorilor fata de producatorul de iPhone-uri se imbunatateste incet.

Citeste si...
Toyota depaseste Ford si devine liderul pietei auto din SUA

De asemenea, actiunile LVMH au scazut in ultima luna din cauza ingrijorarilor legate de faptul ca vanzarile de produse de lux incetinesc. Chanel a avertizat recent ca industria se indreapta spre vremuri dificile, iar Kering se lupta sa revigoreze soarta brandului Gucci.

In concluzie, ascensiunea Nvidia si ASML reflecta cererea puternica pentru cipurile si echipamentele de fabricare a cipurilor utilizate in aplicatii de inteligenta artificiala. In acelasi timp, gigantii tehnologici precum Apple si conglomeratele de lux precum LVMH se confrunta cu provocari in mentinerea cresterii. Ramane de vazut daca Nvidia isi va putea mentine pozitia dominanta in cursa pentru AI si daca ASML va continua sa beneficieze de cererea clientilor sai majori precum TSMC.

Distribuie acest articol daca ti s-a parut interesant si lasa-ne un comentariu cu parerea ta despre evolutia pietei semiconductorilor si a inteligentei artificiale!

Sursa imaginii: Getty Images

Subiecte abordate in articol: Nvidia, ASML, semiconductori, inteligenta artificiala

Articolul se bazeaza pe datele si citatele din sursa originala publicata de South China Morning Post.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Nvidia depaseste Apple devenind cea de-a doua cea mai valoroasa companie din lume, in timp ce ASML o intrece pe LVMH in Europa