29 C
București
16 iunie 2024

NVIDIA, Liderul de Nezdruncinat in Domeniul AI: Actiunea de Cumparat Acum?

Citeste si ...

NVIDIA Corporation (NASDAQ: NVDA) este liderul industriei in productia celor mai performante GPU-uri pentru aplicatii AI si s-a aflat in fruntea revolutiei AI. Noua GPU Blackwell a companiei, care urmeaza sa fie lansata pana la sfarsitul anului, este capabila sa produca modele AI la scara de trilioane de parametri. De asemenea, compania investeste masiv in dezvoltarea produselor software AI, cum ar fi platforma sa Advanced AI pentru Enterprise, care ofera AI generativ, analiza de date si inferenta.

NVIDIA (NASDAQ: NVDA) semneaza parteneriate cu marii jucatori tech pentru a impulsiona cererea pentru GPU-urile sale de top. Pe 21 mai, NVIDIA a anuntat o colaborare cu Microsoft pentru a facilita dezvoltarea si implementarea aplicatiilor AI. Microsoft a dezvoltat un model AI, familia Phi-3 de modele de limbaj de mici dimensiuni, optimizate pentru a functiona pe GPU-urile NVIDIA.

De asemenea, NVIDIA ofera microservicii precum CuOpt AI pentru optimizarea rutelor, care a fost adaugat in Microsoft Azure Marketplace si face parte din platforma NVIDIA AI Enterprise. Cele doua companii colaboreaza strans si la dezvoltarea unei game de optimizari si integrari pentru dezvoltatorii de aplicatii AI, disponibile pe PC-urile echipate cu NVIDIA GeForce RTX si GPU-urile NVIDIA RTX.

Pe 22 mai, NVIDIA (NASDAQ: NVDA) a raportat rezultate financiare puternice pentru primul trimestru fiscal 2025. Compania a raportat un profit pe actiune de 6,12 dolari, depasind estimarile cu 0,54 dolari. Veniturile trimestriale au atins 26,04 miliarde de dolari, in crestere cu 262% fata de anul precedent si depasind consensul pietei cu 1,45 miliarde de dolari.

Veniturile din centrul de date au crescut cu 23%, ajungand la 22,6 miliarde de dolari, determinate in principal de cererea pentru platforma de calcul GPU Hopper. Marii furnizori de cloud, clienti ai infrastructurii AI NVIDIA, au reprezentat intre 40% si 50% din veniturile centrului de date. Iata cateva comentarii din apelul privind rezultatele financiare din T1 2025 ale companiei:

„In T1, am lucrat cu peste 100 de clienti la construirea de fabrici AI, cu dimensiuni de la sute la zeci de mii de GPU-uri, unele ajungand la 100.000 de GPU-uri. Din perspectiva geografica, veniturile din centrul de date continua sa se diversifice, pe masura ce tarile din intreaga lume investesc in AI Suveran. AI Suveran se refera la capacitatile unei natiuni de a produce inteligenta artificiala folosind propria infrastructura, date, forta de munca si retele de afaceri.”

Citeste si...
Tesla taie productia Model Y in China cu 20% din cauza scaderii vanzarilor
Nvidia, liderul de nezdruncinat in domeniul ai: actiunea de cumparat acum?
Nvidia, liderul de nezdruncinat in domeniul ai: actiunea de cumparat acum?

Comentariile au subliniat, de asemenea, rolul noului GPU Blackwell:

„La GTC din martie, am lansat platforma noastra de urmatoare generatie pentru fabricile AI, Blackwell. Arhitectura GPU Blackwell ofera o viteza de pana la 4 ori mai mare la antrenament si de 30 de ori mai rapida la inferenta decat H100 si permite AI generativ in timp real pe modele de limbaj de mari dimensiuni de ordinul trilioanelor de parametri. Blackwell este un salt urias, cu pana la 25 de ori costuri totale de proprietate si consum de energie mai mici decat Hopper.

Platforma Blackwell include NVLink de generatia a cincea cu o coloana vertebrala multi-GPU si noile switch-uri InfiniBand si Ethernet, seria X800 proiectate pentru AI la scara de trilioane de parametri. Blackwell este conceput sa sustina centrele de date in mod universal, de la hiperscalare la intreprindere, de la antrenament la inferenta, de la procesoarex86 la CPU-urile Grace, de la reteaua Ethernet la cea InfiniBand si de la racirea cu aer la cea cu lichid.”

Ce inseamna divizarea actiunilor pentru NVIDIA?

NVIDIA (NASDAQ: NVDA) a anuntat, de asemenea, o divizare a actiunilor in raport de 10 la 1 si o crestere a dividendului cu 150% pe 22 mai, odata cu publicarea rezultatelor financiare. Pe 23 mai, Lou Basenese, presedintele Public Ventures si strateg-sef de piata, a aparut intr-un interviu la Yahoo Finance, unde a discutat performanta actiunilor dupa publicarea mult asteptatelor rezultate financiare.

Actiunea a urcat cu 90% de la inceputul anului pana pe 23 mai si a raportat rezultate financiare puternice. Analistul a ridicat insa semne de intrebare cu privire la marja ingusta cu care NVIDIA (NASDAQ: NVDA) a depasit estimarile de profit.

Potrivit lui Basenese, actiunea a depasit asteptarile privind profitul cu doar 8%, cel mai mic nivel din istoria companiei, comparativ cu 40% in primul trimestru exceptional precedent valului de entuziasm pentru AI. In ceea ce priveste decizia NVIDIA (NASDAQ: NVDA) de a diviza actiunile, Basenese a sugerat ca mutarea este excelenta daca este privita printr-o lentila psihologica.

Citeste si...
Motorina a ajuns mai ieftina decat benzina in Bucuresti: Preturi in scadere la pompa

El sugereaza ca 40% din volumul tranzactiilor provine de la investitorii de retail, iar divizarea actiunilor va atrage mai multi investitori de retail. El incheie discutia subliniind ca produsele NVIDIA (NASDAQ: NVDA) sunt coloana vertebrala a aplicatiilor AI produse de marile companii tech, ceea ce inseamna ca rezultatele financiare au fost destul de previzibile.

Pe 23 mai, Morgan Stanley a mentinut recomandarea de Supraponderare pentru NVIDIA (NASDAQ: NVDA) si a majorat tinta de pret de la 1.000 la 1.160 dolari. Pe de alta parte, Rosenblatt a mentinut recomandarea de Cumparare si tinta de pret de 1.400 dolari. In ultimele trei luni, 36 de analisti de pe Wall Street au avut recomandari echivalente de cumparare pentru NVIDIA (NASDAQ: NVDA), cu o tinta medie de pret de 1.104 dolari. Cea mai mare previziune pentru pret, de 1.400 dolari, reprezinta un potential de crestere de 5,65% fata de pretul curent de 1.041,19 dolari, la data de 23 mai.

Conform analistilor consultati de Yahoo Finance, se estimeaza ca profitul pe actiune al NVIDIA (NASDAQ: NVDA) va creste cu 94% in 2025, comparativ cu 2024. In ciuda rezultatelor financiare puternice si a performantei excelente de la inceputul anului, compania se situeaza pe locul doi in lista noastra a celor mai de nezdruncinat actiuni AI de cumparat.

Sursa: Insider Monkey

Sursa imagini: Unsplash

Subiecte abordate in articol: NVIDIA, AI, actiuni, tehnologie, investitii

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Nvidia, liderul de nezdruncinat in domeniul ai: actiunea de cumparat acum?