Schimburile comerciale dintre Romania si Statele Unite ale Americii au inregistrat an de an o evolutie pozitiva, insa departe de a valorifica intregul potential existent. Potrivit datelor oferite de ambasadorul Romaniei la Washington, Dan-Andrei Muraru, in 2023 comertul bilateral s-a cifrat la 5,5 miliarde de euro, in crestere cu 10% fata de anul precedent.
Cu toate acestea, diplomatul roman a subliniat ca exista mult loc de imbunatatire atunci cand ne raportam la volumul schimburilor comerciale pe care Statele Unite le inregistreaza cu alte state din regiune.
Cifre graitoare pentru potentialul neexploatat
Pentru a ilustra aceasta realitate, Muraru a invocat totalul tranzactiilor comerciale dintre SUA si alte tari est-europene:
- Polonia – SUA: 23-25 miliarde euro
- Ungaria – SUA: 10 miliarde euro
- Cehia – SUA: 12 miliarde euro
Prin prisma acestor cifre, devine evident ca relatia economica dintre Bucuresti si Washington se afla inca departe de nivelul optim pe care ar putea sa il atinga.
Necesitatea unor initiative concrete
In viziunea ambasadorului Muraru, pentru a stimula comertul bilateral si a valorifica oportunitatile existente, se impun initiative concrete in sectoare precum start-up-uri, tehnologii avansate, infrastructura sau industria auto. Un prim pas in aceasta directie a fost facut anul trecut, cand Romania a trimis cea mai mare delegatie de companii din Europa si a treia din lume la targul comercial Select USA, cel mai important eveniment de acest gen desfasurat in America.
„Exista un eveniment care se organizeaza la Washington in aceasta luna, cel mai mare targ de comerţ din America. Se numeşte Select USA. (…) Romania a avut, anul trecut, cea mai numeroasa delegaţie de companii din Europa, 66 de companii, şi a treia cea mai mare din lume. Şi asta iţi arata ca oamenii au nevoie de astfel de iniţiative”, a declarat Muraru pentru Agerpres.
Un parteneriat strategic insuficient valorificat pe plan economic
Relatia dintre Romania si SUA a fost ridicata la rangul de Parteneriat Strategic in iulie 1997, in timpul vizitei la Bucuresti a presedintelui Bill Clinton. Conform Ministerului Afacerilor Externe, parteneriatul a reprezentat un reper esential al politicii externe romanesti si un instrument de sprijin pentru reformele politice, economice si administrative derulate la nivel national.
Cu toate acestea, ambasadorul Muraru considera ca dimensiunea economica a acestui parteneriat ramane pana in prezent insuficient valorificata, aceasta reprezentand „marea suferinta” a relatiilor bilaterale.

Dezvoltarea relatiilor comerciale, o prioritate pentru guvernul Romaniei
In contextul realizarii potentialului economic al Parteneriatului Strategic, reprezentantii guvernamentali romani depun eforturi sustinute pentru identificarea unor noi oportunitati de afaceri si stimularea investitiilor americane in tara noastra.
Astfel, ministrul Finantelor Marcel Bolos a transmis recent ambasadoarei Greciei la Bucuresti, Evangelia Grammatika, deschiderea Romaniei pentru atragerea investitiilor straine in sectoare strategice precum sanatate, energie sau transport. De asemenea, premierul Marcel Ciolacu a subliniat in intalnirile recente cu partenerii externi importanta dezvoltarii dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic cu Statele Unite.
Toate aceste demersuri vizeaza consolidarea legaturilor comerciale si economice dintre Romania si SUA, valorificand astfel oportunitatile existente dar inca insuficient fructificate in cadrul unuia dintre cele mai importante parteneriate strategice ale tarii noastre.
Sursa imaginii: Social Media
Subiecte abordate in articol: comert international, relatii economice bilaterale, Parteneriatul Strategic Romania-SUA, ambasadorul Dan-Andrei Muraru, schimburi comerciale
Articolul se bazeaza pe declaratiile ambasadorului Romaniei in Statele Unite, Dan-Andrei Muraru, citate de Agerpres, precum si pe informatii furnizate de Ministerul Afacerilor Externe cu privire la Parteneriatul Strategic dintre cele doua tari.