3.4 C
București
3 decembrie 2024

Republica Samsung: Cum au pus corporatiile lesa pe Coreea de Sud

Citeste si ...

Coreea de Sud e ca un caine bine dresat – sta cuminte la picioarele stapanului, da din coada si executa comenzile fara sa cracneasca. Doar ca in loc de un singur stapan, are vreo 5-6 corporatii uriase care o tin in lesa. Și ghici ce? Cainelui pare ca-i place!

Hai sa vedem cum naiba s-a ajuns aici si de ce coreenii se gudura pe langa Samsung si restul gastii in loc sa le muste mana care le da de mancare.

De la taranoi la robotei corporatisti in doar 40 de ani

Imagineaza-ti ca esti un taran coreean in anii ’60. Traiesti intr-o cocioaba, mananci orez cu tarana si te chinui sa supravietuiesti de pe o zi pe alta. Probabil visezi sa ai macar o pereche de incaltari fara gauri in talpa.

Fast forward 40 de ani. Acum stai intr-un apartament high-tech, te plimbi cu metroul ultra-rapid, ai ultimul model de smartphone si te uiti la K-pop pe un TV cat peretele. Pula mea, e ca si cum ai fi teleportat direct in viitor!

Cum s-a intamplat minunea asta? Pai, cativa baieti destepti au pus mana pe fraiele economiei si au dat bice calului pana l-au facut sa zboare. Corporatiile astea uriase, numite chaebol-uri, au transformat Coreea de Sud dintr-o tara de cacat intr-o super-putere economica.

Insa, nu e totul roz si parfumat. Sistemul asta are si partile lui nasoale. Hai sa vedem cum functioneaza de fapt „Republica Samsung”.

Dictatura corporatista cu parfum de democratie

In Coreea de Sud, cateva mega-corporatii domina practic toata economia tarii. Vorbim de nume grele ca Samsung, Hyundai, LG. Aceste chaebol-uri sunt controlate de clanuri de familie, gen mafiotii din filmele cu Al Pacino, doar ca in costume Armani si cu doctorate.

Uite cateva statistici care-ti vor da dureri de cap:

  • Din top 50 companii listate la bursa, 47 sunt controlate de clanuri de familie
  • Chaebols produc 80% din PIB-ul tarii
  • Doar Samsung are o capitalizare de piata egala cu 23% din PIB

Practic, daca esti corporatist in Coreea, ai 3 optiuni in viata: Samsung, LG sau Hyundai. Atat s-a putut. Visul oricarui pusti e sa intre la o facultate sponsorizata de Samsung si apoi sa-si petreaca toata viata muncind pentru ei. Mmm, ce perspectiva minunata!

Citeste si...
Upflation: Cum ne golesc companiile buzunarele fara sa ne dam seama

Și ca sa fie treaba treaba, membrii familiilor care controleaza chaebol-urile ocupa toate functiile de conducere. Nepotismul e la el acasa, boss! Cu banii si puterea pe care o au, influenteaza deciziile guvernului dupa bunul plac. Legi, contracte, facilitati fiscale – totul e aranjat sa le mearga bine.

Și-au infiltrat rudele in aparatul de stat, au politicieni „sponsorizati” si dau afara orice functionar care nu le canta in struna. Chaebol-urile fac si desfac totul in tara asta.

Și ca cireasa de pe tort, s-au combinat intre ele prin casatorii aranjate. Acum Samsung, LG si Hyundai sunt practic o singura familie extinsa care controleaza peste jumatate din locurile de munca din tara. Frumos, nu?

Scandaluri cat casa si tunuri financiare

Daca crezi ca oligarhii rusi sau mafiotii italieni sunt baieti rai, stai sa vezi ce pot chaebol-urile coreene. Coruptia e ridicata la rang de arta aici.

Hai sa-ti dau cateva exemple care te vor face sa te simti ca intr-un film prost de actiune:

  1. „Rasputina coreeana” – o tipa pe nume Choi Soon-sil era prietena la catarama cu presedinta Park Geun-hye. S-a aflat ca de fapt Choi tragea sforile din umbra, influenta deciziile majore si lua spagi grase de la corporatii. Presedinta era doar o marioneta.
  2. Șeful Samsung, Lee Jae-yong, a fost prins ca dadea mita grasa presedintei Park si altor oficiali. A fost condamnat, dar ghici ce? A stat doar cateva luni la racoare si apoi a fost gratiat. Acum e inapoi la carma imperiului, de parca nimic nu s-ar fi intamplat.
  3. Tatal lui Lee, fostul sef Lee Kun-hee, era poreclit „Omul Dezastru”. A fost prins cu mita, evaziune fiscala si tot tacamul. Dar stai linistit, l-au gratiat si pe el. Se pare ca puscaria e doar pentru fraieri in Coreea.
  4. Actualul boss Samsung, Lee Jae-yong, nu se lasa mai prejos. Pe langa mita si evaziune, omul mituta pana si profesorii copiilor lui ca sa le umfle notele. Ghici ce? L-au gratiat si pe asta. Aparent legea e optionala daca ai destui bani.

Și cireasa de pe tort: multi coreeni cred ca chaebol-urile nu se dau in laturi nici de la crima ca sa-si atinga scopurile. Normal ca n-au dovezi concrete, dar zvonurile astea nu apar din senin.

Reteta succesului sau cum sa-ti vinzi sufletul corporatiilor

Acum ca ti-am aratat partea nasoala, hai sa vedem cum au reusit chaebol-urile sa transforme Coreea de Sud dintr-o tara de lumea a treia intr-o super-putere economica.

Citeste si...
NVIDIA, Liderul de Nezdruncinat in Domeniul AI: Actiunea de Cumparat Acum?

Imagineaza-ti ca economia Coreei de Sud e ca un Ferrari. Chaebol-urile sunt pilotii care au apasat pedala de acceleratie la fund timp de 40 de ani. Rezultatul? O crestere economica de 10% pe an, timp de 4 decenii la rand. Bai, e ca si cum ai baga steroizi intr-un culturist!

Cum au reusit asta? Pai, in anii ’60, un dictator pe nume Park Chung-hee a preluat puterea printr-o lovitura de stat. Omul a zis „gata cu saracia” si a dat frau liber afacerilor. A atras investitii uriase din SUA si Japonia si a pus chaebol-urile sa construiasca o economie de la zero.

Problema e ca Park a cam exagerat cu mana forte. Poporul s-a saturat de dictatura si a iesit in strada. Park a fost asasinat, iar succesorii lui au fost nevoiti sa slabeasca fraiele. Ghici cine a profitat? Exact, corporatiile! Au pus mana nu doar pe puterea economica, ci si pe cea politica.

Republica Samsung: Cum au pus corporatiile lesa pe Coreea de Sud
Republica Samsung: Cum au pus corporatiile lesa pe Coreea de Sud

Aici intra in scena eroul (sau poate anti-eroul?) povestii noastre: Samsung. Fondatorul Lee Byung-chul era deja bogat inainte sa inceapa distractia. A facut bani grei in timpul ocupatiei japoneze, iar dupa razboi guvernul i-a dat pe tava o gramada de active nationalizate.

De-a lungul anilor, statul a continuat sa hraneasca corporatiile cu contracte grase. Iar in anii ’90, cand a lovit criza asiatica, cele mai puternice au inghitit ca niste rechini tot ce-a ramas din companiile mai slabe.

Asa ca in loc de un dictator militar, coreenii au ajuns sa fie condusi de o mana de corporatii. Și stii care e faza cea mai tare? Pare ca le place! Acum 50 de ani traiau in saracie lucie, iar acum au metropole high-tech si produse Samsung cunoscute in toata lumea.

Viitorul suna a Samsung sau e timpul pentru o revolutie?

Hai sa punem putin lucrurile in perspectiva. Da, chaebol-urile au scos Coreea de Sud din rahat si au transformat-o intr-o tara super-dezvoltata. Dar la ce pret?

Sistemul asta are niste probleme serioase:

  1. Concentrarea puterii – Cateva familii controleaza practic toata economia. E ca si cum ai da cheile tarii unui grup restrans de oameni.
  2. Coruptie endemica – Relatia incestuoasa dintre chaebol-uri si politicieni e toxica pentru democratie.
  3. Inegalitate – In timp ce familiile care conduc chaebol-urile se scalda in bani, multi coreeni de rand abia se descurca.
  4. Lipsa inovatiei – Companiile mici sunt strivite de giganti, sufocand spiritul antreprenorial.
  5. Presiune uriasa – Cultura corporatista coreeana e brutala, cu ore interminabile de munca si stres maxim.
Citeste si...
Calculul vechimii in munca pentru pensie in 2024

Sa fim sinceri – e greu sa te plangi cand ai trecut de la saracie lucie la statusul de tara dezvoltata in doar cateva decenii. E ca si cum ai castiga la loterie – sigur, poate ai probleme noi, dar tot preferi sa fii bogat decat sarac lipit.

Intrebarea e: ce urmeaza? Va continua Coreea de Sud pe acelasi drum sau va incerca sa reformeze sistemul? Poate o noua generatie va cere mai multa libertate economica si mai putina putere pentru chaebol-uri.

Sau poate coreenii vor decide ca sistemul actual, cu toate defectele lui, e mai bun decat alternativele. La urma urmei, daca nu e stricat, de ce sa-l repari?

Un lucru e cert – povestea Coreei de Sud e fascinanta. E un amestec ciudat de capitalism pe steroizi, structuri quasi-feudale si tehnologie de ultima ora. E ca si cum ai combina Wall Street-ul cu „Nasul” si „Blade Runner”.

Indiferent ce se va intampla, un lucru e sigur: data viitoare cand folosesti un produs Samsung, gandeste-te putin la istoria fascinanta din spatele lui. S-ar putea sa nu mai vezi la fel telefonul ala smart.

Ce parere ai despre modelul economic al Coreei de Sud? Crezi ca ar putea fi aplicat si in alte tari sau e un caz special? Lasa un comentariu si hai sa discutam!

Sursa imaginii: Getty Images

Subiecte abordate in articol: Coreea de Sud, chaebol, Samsung, economie, corporatii, coruptie

Citeste si...:

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole