Acasă Business Romania actualizeaza studiul pentru retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavoda: Costurile cresc...

Romania actualizeaza studiul pentru retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavoda: Costurile cresc cu aproape un sfert

0
Romania actualizeaza studiul pentru retehnologizarea reactorului 1 de la cernavoda: costurile cresc cu aproape un sfert
Romania actualizeaza studiul pentru retehnologizarea reactorului 1 de la cernavoda: costurile cresc cu aproape un sfert

Compania de stat Nuclearelectrica operatorul centralei nucleare de la Cernavoda, a demarat procedurile pentru actualizarea studiului de fezabilitate privind retehnologizarea si prelungirea duratei de viata a unitatii 1. Aceasta actiune vine ca raspuns la cresterea preturilor aproape o treime fata de estimarile initiale, precum si modificari ale activitatilor necesare pentru implementarea proiectului.

Proiectul de 1,85 miliarde euro, cel mai mare investitie energetica nucleara romaneasca, are ca scop reinnoirea instalatiilor reactorului 1 de la Cernavoda pentru a-i extinde ciclul de viata cu inca 30 de ani. Precedentul studiu de fezabilitate, cu o valoare estimata initiala de 1,85 miliarde euro, a folosit datele de referinta de la 31 decembrie 2020. Insa de atunci, indicele preturilor de consum a inregistrat o crestere de peste 32%, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

Cum va decurge actualizarea costurilor?

Nuclearelectrica a lansat o licitatie pentru achizitionarea serviciilor de actualizare a studiului de fezabilitate, dupa finalizarea unei proceduri de consultare a pietei. Compania estimeaza costul actualizarii la 2,015 milioane lei plus TVA.

Conform documentatiei de atribuire, prestatorul va actualiza studiul pe baza analizelor proprii privind evolutia pietei energetice, precum si a datelor actualizate furnizate de Nuclearelectrica, inclusiv contractele deja incheiate pentru retehnologizarea reactorului 1.

Procesul de actualizare are ca termen-limita depunerea ofertelor pe 21 iunie, urmand ca atribuirea si semnarea contractului sa aiba loc pana in noiembrie 2023.

Etape urmatoare dupa actualizarea studiului

Romania actualizeaza studiul pentru retehnologizarea reactorului 1 de la cernavoda: costurile cresc cu aproape un sfert

Nuclearelectrica pregateste si documentatiile necesare pentru a solicita aprobarea Comisiei Europene in vederea obtinerii mai multor forme de ajutor de stat pentru finantarea investitiei:

  • Contract pentru diferenta (CfD) pentru compensarea costurilor cu combustibilul nuclear
  • Grant nerambursabil din Fondul de Modernizare al UE
  • Garantii de stat pentru accesarea de credite

Reactorul 1 de la Cernavoda, cu o putere instalata de peste 700 MW, va fi oprit in perioada decembrie 2026 – octombrie 2029 pentru lucrarile de retubare. Decizia finala de investitie a fost luata de companie in februarie 2022.

In noiembrie 2022, Nuclearelectrica a semnat cu companiile Candu Energy si Canadian Commercial Corporation un contract de 525 milioane euro pentru lucrarile necesare prelungirii duratei de viata a reactorului 1.

In contextul cresterii accelerate a preturilor la nivel global si a modificarilor survenite in proiect, actualizarea studiului de fezabilitate reprezinta un pas esential pentru a asigura incadrarea in noile conditii de piata si realizarea cu succes a acestei investitii strategice pentru securitatea energetica a Romaniei.

Privind in viitor, succesul proiectului de retehnologizare a reactorului 1 de la Cernavoda va consolida capacitatea nucleara a tarii si va contribui la atingerea tintelor de decarbonizare si independenta energetica, furnizand in acelasi timp energie curata si la preturi accesibile pentru consumatorii romani.

Impartasiti aceasta stire importanta cu prietenii si urmariti actualizarile privind derularea proiectului nuclear strategic pentru securitatea energetica nationala!

Sursa imaginii: Facebook

Subiecte abordate in articol: retehnologizare, proiect nuclear, Cernavoda, studiu de fezabilitate

Bazat pe datele furnizate de oficialii Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare Cernavoda

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Exit mobile version