16 C
București
22 mai 2024

Salariul Mediu Net a Depasit Din Nou Pragul de 1.000 de Euro in Martie: Castigul Real Dupa Inflatie, Sub 7%

Salariul mediu net a crescut cu aproape 14% în martie 2024 comparativ cu aceeași lună a anului trecut, ajungând la 5.185 lei (peste 1.000 de euro). Totuși, creșterea reală, corectată cu inflația, a fost de sub 7%. Vedeți cifrele complete și analizele experților!

Citeste si ...

Potrivit datelor comunicate de Institutul National de Statistica, castigul salarial mediu net la nivel national a depasit din nou pragul psihologic de 1.000 de euro in martie 2024, ajungand la 5.185 lei. Cu toate acestea, avansul de 13,9% fata de aceeasi luna a anului trecut este estompat de inflatia ridicata, cresterea reala fiind de doar 6,8%.

Detalii despre Evolutia Salariului Mediu Net in Martie

Iata principalele cifre privind salariul mediu net din luna martie 2024, potrivit INS:

 • Salariu mediu net in martie 2024: 5.185 lei (+309 lei sau +6,3% fata de februarie)
 • Castig salarial mediu brut in martie: 8.502 lei (+512 lei sau +6,4% fata de luna precedenta)
 • Crestere an/an a salariului mediu net: +13,9%
 • Crestere reala, corectata cu inflatia: +6,8% fata de martie 2023

Salariul mediu net a crescut mult mai alert in sectorul privat, unde cele mai mari castiguri au fost inregistrate in fabricarea produselor din tutun (13.250 lei net), in timp ce cele mai mici salarii au fost in fabricarea articolelor de imbracaminte (2.779 lei net).

Avansuri Consistente si in Sectorul Bugetar

In sectorul bugetar au fost raportate urmatoarele cresteri ale venitului mediu net in martie 2024 comparativ cu februarie:

 • +6,9% in sanatate si asistenta sociala, in principal din aplicarea anumitor prevederi legale
 • +4,6% in invatamant, pe fondul reluarii platii cu ora pentru cadrele didactice
 • +1,7% in administratia publica, prin inceperea acordarii tichetelor de vacanta pentru 2024

Potrivit INS, cresterile castigului salarial mediu net din martie 2024 s-au datorat primelor ocazionale, drepturi in natura, bilete de valoare, dar si realizarilor de productie ori incasarilor mai mari pe anumite contracte sau proiecte.

Salariul Mediu Net a Depasit Din Nou Pragul de 1.000 de Euro in Martie: Castigul Real Dupa Inflatie, Sub 7%
Salariul Mediu Net a Depasit Din Nou Pragul de 1.000 de Euro in Martie: Castigul Real Dupa Inflatie, Sub 7% 4

Opinia Expertilor: „Puterea de Cumparare Este Inca Sub Nivelul din 2022”

Analistii economici atrag insa atentia ca, desi cifrele arata cresteri nominale semnificative ale venitului net, puterea de cumparare a salariatilor este inca afectata de valul inflationist care a lovit din plin in ultimii doi ani.

„Chiar daca salariul mediu net a depasit 1.000 de euro in martie, acesta nu reflecta decat partial realitatea din buzunarele romanilor. Puterea de cumparare este inca sub nivelul din 2022, pentru ca preturile la majoritatea produselor si serviciilor au crescut mai alert decat veniturile populatiei.”

Ionut Stroe, Economist Șef CertSIGN

Cat De Departe e Romania de Nivelul Salarial din Vestul Europei?

Chiar si dupa cresterile raportate in martie, salariul mediu net din Romania este de peste 3 ori mai mic comparativ cu state ca Germania, Olanda sau Danemarca.

Citeste si...
Pana la ce varsta poti accesa un credit ipotecar in tara noastra?
ȚaraSalariu Mediu Net (Echivalent Euro)
🇩🇪 Germania~2.100 euro
🇳🇱 Olanda~2.500 euro
🇩🇰 Danemarca~3.200 euro
🇷🇴 Romania~1.050 euro

Potrivit Eurostat, salariul mediu net in Romania este de circa 4 ori mai mic decat media UE de 1.800 de euro net pe economie.

Țara noastra ramane pe ultimele locuri in UE la capitolul venituri realizate de populatia ocupata, in pofida cresterilor sustinute din ultimii ani.

Ce Urmeaza pentru Veniturile Populatiei?

 1. Negocieri in sectorul privat: Patronatele pregatesc noi runde de negocieri cu sindicatele pentru majorari salariale in linie cu inflatia, in special in domeniile afectate de deficitul fortei de munca.
 2. Cresteri in sectorul public: Guvernul a anuntat deja majorari salariale pentru bugetari de 10% in medie in acest an, iar discutiile continua si pentru 2024.
 3. Impactul reducerii inflatiei: Pe masura ce inflatia va incetini in urmatoarele luni, venitul real al populatiei ar putea creste simtitor, sprijinind puterea de cumparare.
 4. Reformarea legislatiei muncii: Adaptarea legislatiei privind salarizarea la noile realitati ale pietei fortei de munca din Romania ramane o prioritate atat pentru autoritati, cat si pentru mediul privat.

Cuvinte Cheie: salariu mediu net, castig salarial, inflatie, putere de cumparare, venituri populatie, legislatia muncii

Sumar: Salariul mediu net a depasit din nou 1.000 de euro in martie 2024, ajungand la 5.185 lei, conform INS. Cu toate acestea, cresterea reala a fost de sub 7% din cauza inflatiei ridicate. Romania ramane codasa la capitolul venituri in UE, in pofida avansului sustinut din ultimii ani pe fondul deficitului fortei de munca. Negocieri intre sindicate, patronate si autoritati sunt asteptate pentru noi majorari salariale care sa sprijine puterea de cumparare.

Ce parere aveti? Cum vedeti evolutia salariilor si puterii de cumparare in urmatoarea perioada? Comentati mai jos!

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole