24.9 C
București
24 iulie 2024

Sistemul e-TVA sufera modificari importante dupa consultari cu expertii contabili

Citeste si ...

Ministerul Finantelor a anuntat modificari semnificative ale sistemului e-TVA, in urma discutiilor purtate cu reprezentantii Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR). Aceste schimbari vin ca raspuns la preocuparile exprimate de comunitatea contabila si vizeaza imbunatatirea implementarii noului sistem de decontare a TVA.

Principalele modificari aduse sistemului e-TVA

Ministrul Finantelor, Marcel Bolos, a prezentat o serie de ajustari importante care vor fi aplicate sistemului e-TVA:

 1. Eliminarea notei de justificare pentru diferentele de TVA: S-a decis abrogarea prevederilor referitoare la nota de justificare privind diferentele de TVA, stipulate in articolul 6 din OUG 70/2024.
 2. Amanarea implementarii notelor de diferente TVA: Termenul de intrare in vigoare pentru notele de diferente TVA a fost prorogat. In locul notei justificative pentru diferentele de TVA, se va utiliza notificarea de conformare adaptata modului e-TVA, conform articolului 121, alineatul (1) din Codul de Procedura Fiscala.
 3. Extinderea termenului pentru notificarea de conformare: S-a decis prelungirea termenului pentru notificarea de conformare privind diferentele de TVA pana la data de 25 a lunii urmatoare pentru luna precedenta, oferind astfel mai mult timp contribuabililor pentru a se conforma.
 4. Revizuirea amenzilor: Cuantumul amenzilor prevazute in cadrul sistemului e-TVA va fi revizuit, sugerand o posibila relaxare a sanctiunilor.

Contextul modificarilor si consultarile cu expertii contabili

Sistemul e-TVA sufera modificari importante dupa consultari cu expertii contabili
Sistemul e-tva sufera modificari importante dupa consultari cu expertii contabili

Aceste modificari vin in urma unor discutii intense intre Ministerul Finantelor si reprezentantii CECCAR. Ministrul Bolos a subliniat importanta dialogului cu expertii contabili, recunoscand rolul crucial pe care acestia il joaca in ecosistemul financiar al tarii.

„Revin cu noutati pe tema decontului de TVA precompletat, instrument vital pentru combaterea evaziunii fiscale si atragerea sumelor real datorate la bugetul de stat consolidat,” a declarat ministrul Marcel Bolos.

Desi ministrul a recunoscut ca procesul de consultare ar fi putut fi mai amplu, el a subliniat ca mediul de afaceri a fost implicat in elaborarea regulilor pentru completarea decontului precompletat si a machetei de formular electronic.

Perioada de tranzitie si implementare graduala

Pentru a facilita tranzitia catre noul sistem, autoritatile au prevazut o serie de masuri:

 • Perioada de acomodare: Pana la inceputul anului viitor, efectele privind sanctionarea netransmiterii raspunsului la notificarea de conformare si implicatiile asupra riscului fiscal sunt suspendate.
 • Implementare intarziata pentru anumite categorii: Pentru persoanele care aplica sistemul TVA la incasare, termenul de utilizare a decontului precompletat RO e-TVA a fost stabilit pentru 1 august 2025, din cauza lipsei de date suficiente in sistemul RO e-SAF-T.
Citeste si...
5 Greseli Fatale pe Care Oamenii Puternici le Evita: Ghid pentru Succes Mental

Rapoarte ANAF pentru calibrarea evidentelor contabile

Un aspect important solicitat de mediul de afaceri si confirmat de ministrul Bolos este disponibilitatea unui set de rapoarte din sistemele informatice ale ANAF. Aceste rapoarte vor permite:

 • Calibrarea evidentelor contabile
 • Realizarea si raportarea decontului de TVA in concordanta cu starea de fapt fiscala
 • Accesul la informatii despre operatiunile efectuate in luna de raportare

Continuarea dialogului cu mediul de afaceri

Ministrul Finantelor a anuntat ca discutiile vor continua joi la sediul ministerului cu reprezentantii mediului de afaceri. Acest dialog continuu subliniaza angajamentul autoritatilor de a adapta si imbunatati sistemul e-TVA in functie de feedback-ul primit de la profesionistii din domeniu.

Impactul modificarilor asupra contabililor si mediului de afaceri

Aceste ajustari aduse sistemului e-TVA vor avea un impact semnificativ asupra activitatii contabililor si a modului in care companiile isi gestioneaza obligatiile fiscale:

 1. Reducerea presiunii administrative: Eliminarea notei de justificare pentru diferentele de TVA va simplifica procesul de raportare.
 2. Mai mult timp pentru conformare: Extinderea termenului pentru notificarea de conformare ofera companiilor o marja mai mare pentru a-si ajusta raportarile.
 3. Diminuarea riscului de sanctiuni: Revizuirea cuantumului amenzilor sugereaza o abordare mai flexibila din partea autoritatilor fiscale.
 4. Implementare graduala: Perioada de tranzitie si implementarea intarziata pentru anumite categorii de contribuabili permit o adaptare treptata la noul sistem.

Perspective pentru viitorul sistemului e-TVA

Modificarile anuntate reprezinta un pas important in directia imbunatatirii sistemului e-TVA, dar procesul de perfectionare este unul continuu. Este de asteptat ca, pe masura ce sistemul va fi implementat si utilizat pe scara larga, sa apara noi provocari si oportunitati de optimizare.

Expertii contabili si reprezentantii mediului de afaceri vor juca un rol crucial in identificarea acestor aspecte si in propunerea de solutii. Dialogul deschis intre autoritatile fiscale si profesionistii din domeniu va fi esential pentru succesul pe termen lung al sistemului e-TVA.

Modificarile aduse sistemului e-TVA demonstreaza flexibilitatea autoritatilor in adaptarea politicilor fiscale la realitatile si nevoile mediului de afaceri. Aceste ajustari ar trebui sa faciliteze tranzitia catre noul sistem de raportare, reducand povara administrativa si oferind un cadru mai clar pentru conformare. Ramane esential ca toate partile implicate sa continue colaborarea pentru a asigura o implementare eficienta si echitabila a sistemului e-TVA.

Va incurajam sa impartasiti experientele si opiniile dumneavoastra cu privire la aceste modificari. Comentariile si feedbackul dumneavoastra sunt valoroase pentru a intelege impactul real al acestor schimbari asupra activitatii contabile si fiscale.

Sursa imaginii: Ministerul Finantelor

Citeste si...
Diferentele dintre copywriting si redactarea de continut

Subiecte abordate in articol: e-TVA, modificari fiscale, CECCAR, decontul de TVA

Articolul se bazeaza pe informatiile furnizate de Ministerul Finantelor si declaratiile ministrului Marcel Bolos.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole