16 C
București
22 mai 2024

Șomajul de lunga durata in Romania, cauzat de deficitul de competente si munca la negru

Potrivit unui raport al Comisiei Europene, 1,4 milioane de români lucrau la negru, agravând rata șomajului de lungă durată.

Citeste si ...

Romania se confrunta cu o rata ridicata a somajului de lunga durata, alimentata de deficitul de competente si ponderea semnificativa a muncii la negru, estimata la 1,4 milioane de persoane, conform unei analize a Comisiei Europene. Acest lucru pune in pericol convergenţa sociala a tarii catre nivelurile UE.

Intr-un raport detaliat publicat miercuri privind ocuparea fortei de munca, competentele si incluziunea sociala in Romania, Executivul european a identificat provocarile cheie cu care se confrunta tara. Desi se inregistreaza unele progrese, sunt necesare eforturi suplimentare in domenii precum sanatatea, ingrijirea pe termen lung, educatia, serviciile sociale si politicile de pe piata muncii.

Deficitul de competente digitale ingreuneaza tranzitia catre o economie verde

Conform raportului, mai putin de o treime (27,7%) dintre romani cu varste cuprinse intre 16 si 74 de ani aveau competente digitale de baza in 2023, in comparatie cu 55,5% in UE. Acest decalaj s-a adancit incepand din 2021, indicand nevoia urgenta de a dezvolta competentele necesare pentru a sprijini tranzitia echitabila catre o economie digitala si verde.

Șomajul de lunga durata in Romania, cauzat de deficitul de competente si munca la negru
Șomajul de lunga durata in Romania, cauzat de deficitul de competente si munca la negru 4

Participarea adultilor la programe de invatare pe tot parcursul vietii a crescut la 19,1% in 2022, de la 6,8% in 2016, dar ramane mult sub media UE de 39,5%. Disparitatile sunt uriase, persoanele slab calificate fiind de 10 ori mai putin predispuse sa participe la activitati de invatare comparativ cu cele cu studii superioare.

Provocari semnificative in educatie si pe piata muncii:

 • 🚫 Rata ridicata a abandonului scolar timpuriu
 • 👎 Ponderea mare a tinerilor care nu sunt incadrati profesional si nu urmeaza niciun program educational sau de formare (NEET)
 • 👨‍🏫 Performante scazute la competentele de baza in randul elevilor
 • 👵 Accesul limitat la servicii de ingrijire medicala si pe termen lung

Disparitati regionale semnificative in ocuparea fortei de munca

RegiuneRata ocuparii (2022)
Bucuresti – Ilfov79,9%
Sud-Vest Oltenia61,8%
 1. Rata ocuparii fortei de munca a crescut in ultimul deceniu, dar ramane una dintre cele mai scazute din UE (68,7% in 2023, comparativ cu 75,4% media UE).
 2. Existe disparitati majore intre regiuni, de pana la 18,1 puncte procentuale in 2022.
 3. Regiunile Bucuresti-Ilfov si Centru au beneficiat de investitii straine, in timp ce in alte zone, precum Nord-Est, rata ocuparii a stagnat sau a scazut.

„Dovezile cantitative si calitative disponibile indica provocari legate de riscurile ridicate de saracie sau excluziune sociala, in special pentru copii, persoanele din mediul rural, femei si grupuri vulnerabile”, se arata in raport.

Masuri necesare pentru a imbunatati situatia:

 • 💰 Consolidarea protectiei sociale si a incluziunii, in special pentru grupurile defavorizate
 • 👩‍🏫 Imbunatatirea calitatii, accesibilitatii si relevantei pe piata muncii a educatiei si formarii
 • 💼 Cresterea capacitatii Serviciilor publice de ocupare si eficacitatea politicilor active pe piata muncii
 • ✍️ Continuarea reformelor si investitiilor in protectia sociala, educatie si ocuparea fortei de munca
Citeste si...
ANAF a intensificat controalele asupra companiilor: Peste 7.300 de inspectii fiscale si antifrauda intr-o luna

Desi Romania a adoptat masuri precum noi legi ale educatiei si un program national de reducere a abandonului scolar, raportul subliniaza ca este nevoie de eforturi suplimentare pentru ca toti cetatenii sa aiba sanse echitabile de a-si atinge potentialul deplin.

Deficitul de competente si ponderea semnificativa a muncii la negru alimenteaza rata ridicata a somajului de lunga durata in Romania, conform unui raport al Comisiei Europene. Provocarile persista in domenii precum educatia, ocuparea fortei de munca si incluziunea sociala, necesitand reforme si investitii suplimentare pentru a asigura o convergenta echitabila catre standardele UE.

Impartasiti acest articol pentru a contribui la sensibilizarea asupra importantei dezvoltarii competentelor si combaterii muncii la negru in Romania! Lasati un comentariu cu parerile voastre despre aceasta situatie si solutiile potentiale.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole