„Made in Canada” – trei cuvinte care au devenit o prezență tot mai frecventă pe rafturile magazinelor canadiene în ultimele luni. Războiul comercial declanșat de tarifele impuse de administrația Trump a trezit un sentiment de patriotism economic printre canadieni, determinând atât consumatorii cât și companiile să privească cu alți ochi produsele americane.
În magazinul Au Lit Fine Linens din Toronto, printre paturi elegant aranjate și manechine îmbrăcate în pijamale de mătase, proprietara Joanna Goodman face un tur al spațiului vast, arătând spre rafturile pline cu lumânări parfumate. „Mare parte din ce vedeți aici este fabricat în Canada”, spune ea, oprindu-se lângă o vitrină. „Totuși, aproximativ 20% din stocul nostru vine încă din Statele Unite. Și când vezi cât de mare e magazinul, înțelegi că e vorba de o cantitate considerabilă.”
După două decenii de relații strânse cu furnizori americani, Goodman se află acum într-o dilemă. „Am aici produse americane cu care lucrez de 20 de ani. Nu le voi arunca”, spune ea, privind spre rafturile încărcate. „Dar întrebarea este – voi mai face comenzi noi?”
O nouă direcție pentru industria canadiană
Sandra Pupatello, recent numită în Senatul canadian și fostă ministră a Dezvoltării Economice din Ontario, vorbește despre reshoring – procesul de repatriere a producției – ca despre o necesitate evidentă. Experiența pandemiei a fost un semnal de alarmă, mai ales când producătorul american de măști 3M a fost presat de Casa Albă să oprească exporturile către Canada.
„Acel moment ne-a arătat clar că trebuie să fim pregătiți pentru ce e mai rău”, își amintește Pupatello. Ca răspuns, ea a înființat Reshoring Canada, o organizație non-partizană care militează pentru consolidarea lanțurilor de aprovizionare locale.
Ray Brougham, care conduce Rainhouse Manufacturing Canada din 2001, observă deja schimbări în industria auto. După ani în care a încercat să pătrundă pe această piață, compania sa din British Columbia primește acum interes real din partea unui mare producător canadian de componente auto. „E o premieră”, spune el. „Dintr-odată, vor să lucreze mai strâns cu firme canadiene.”
De la materii prime la produse finite
În sud-vestul provinciei Ontario, la câțiva kilometri de granița cu SUA, Graham Markham pune bazele primei fabrici canadiene de proteine din soia. „Canada este al patrulea exportator mondial de soia”, explică directorul New Protein International. „Dar aproape toată această producție este procesată în străinătate. De ce să exportăm nu doar materiile prime, ci și locurile de muncă și inovația care vin cu procesarea lor?”
Markham vede oportunități similare în multe alte sectoare, de la minerale critice și uraniu până la cherestea. „Canada a fost mereu un furnizor de încredere de materii prime pentru întreaga lume. Acum e momentul să facem următorul pas.”
Între retorică și realitate
Randall Bartlett, economist șef la Desjardins, tempereaza entuziasmul general. „Se vorbește mult despre reorganizarea lanțurilor de aprovizionare, dar schimbările concrete sunt mai modeste”, observă el. Industria auto nord-americană, de exemplu, este atât de integrată încât destrămarea ei ar necesita „investiții de sute de miliarde de dolari și ani întregi de muncă”.
Înapoi la Au Lit Fine Linens, Joanna Goodman verifică comenzile din depozit. „Încă expediem în SUA comenzi plasate înainte de tarife”, spune ea, arătând spre cutiile care așteaptă să fie încărcate. „Am primit chiar și o comandă substanțială în ziua când au intrat în vigoare tarifele. Nu știu dacă clientul realizează că vor fi costuri suplimentare – asta e o întrebare pentru domnul Trump.”
Ca multe alte afaceri canadiene, Goodman așteaptă să vadă cum evoluează situația înainte de a lua decizii majore. „Tarifele ar putea dispărea oricând. Vom vedea cum se așează lucrurile și apoi vom decide ce înseamnă cu adevărat ‘Made in Canada’ pentru viitorul nostru.”
Împărtășiți-vă experiența: Cum v-au afectat tarifele americane deciziile de cumpărare? Ați început să căutați mai activ produse canadiene?
Sursa imaginii: Getty Images
Etichete: producție canadiană, tarife SUA, industrie locală, reshoring, comerț nord-american, made in Canada