24.9 C
București
24 iulie 2024

Tranzactiile cu Bitcoin au atins un minim istoric in weekenduri in 2024

Citeste si ...

Piata de tranzactionare a Bitcoin a suferit modificari importante in 2024, volumele de tranzactionare in weekenduri atingand un minim record de doar 16%, cu 12 puncte procentuale mai putin decat nivelul maxim de 28% inregistrat in 2019, potrivit unui raport al companiei de analiza Kaiko citat de Bloomberg.

Aceasta tendinta a inceput sa se accentueze inca din octombrie 2023, iar aprobarea ETF-urilor spot pentru Bitcoin in ianuarie 2024 a accelerat si mai mult acest declin. Analistii de la Kaiko au concluzionat ca tranzactionarea cu Bitcoin prin intermediul fondurilor tranzactionate la bursa a contribuit la adancirea decalajului dintre volumele din timpul saptamanii si cele din weekend.

Concentrarea tranzactiilor in orele de varf ale burselor americane

Utilizand date saptamanale, cercetatorii au observat ca activitatea de tranzactionare devine din ce in ce mai concentrata nu doar in zilele lucratoare, ci si in orele de varf ale sesiunilor de tranzactionare pe bursele traditionale din SUA. Intervalul orar 15:00-16:00 ora New York-ului (22:00-23:00 ora Romaniei) inregistreaza o intensificare a tranzactiilor, perioada care coincide cu momentul in care emitentii de actiuni ETF efectueaza recalcularea activelor nete (NAV) pe baza unui benchmark care fixeaza preturile pentru ETF-uri.

Falimentele din 2023 ale bancilor Silicon Valley Bank si Signature Bank, care anterior ofereau servicii non-stop companiilor din industria crypto, au contribuit de asemenea la centralizarea lichiditatii si a volumelor in jurul programului pietelor americane. Fara accesul la retelele de plati 24/7 ale acestor banci, market makerii nu mai pot tranzactiona criptomonede in timp real.

Imbunatatirea lichiditatii pe piata Bitcoin

Raportul Kaiko evidentiaza si o imbunatatire a indicatorilor de lichiditate pe piata Bitcoin. Lansarea ETF-urilor spot in SUA a crescut capacitatea pietei de a procesa ordine mari. Adancimea medie zilnica a pietei BTC la un interval de 1% a crescut pe toate bursele din SUA in primul trimestru al anului, comparativ cu 2023. Cea mai semnificativa crestere procentuala a fost inregistrata de bursa institutionala LMAX.

Citeste si...
Republica Samsung: Cum au pus corporatiile lesa pe Coreea de Sud

Aceste evolutii sunt puse pe seama participantilor autorizati ai emitentilor de ETF-uri, companii precum JP Morgan, DRW si Jane Street, care tranzactioneaza zilnic Bitcoin pentru a sustine actiunile fondurilor. Actiunile lor au condus la o eficientizare a lichiditatii si la eliminarea discrepantelor de pret intre ETF-uri si cursul Bitcoin.

Tranzactiile cu Bitcoin au atins un minim istoric in weekenduri in 2024
Tranzactiile cu bitcoin au atins un minim istoric in weekenduri in 2024

Per total, ponderea lichiditatii pe bursele americane a crescut la 45% de la adoptarea ETF-urilor, fata de 35% cu un an in urma. Desi impactul general al ETF-urilor asupra pietei spot Bitcoin este pozitiv, analistii Kaiko avertizeaza ca centralizarea tot mai mare a volumelor si lichiditatii ar putea genera riscuri noi, precum o volatilitate sporita in afara orelor de lucru ale pietelor din SUA, in detrimentul traderilor de retail.

Piata Bitcoin traverseaza o faza de maturizare, in care produsele financiare traditionale precum ETF-urile castiga teren. Desi beneficiile in planul lichiditatii si eficientei sunt evidente, ramane de vazut cum va evolua dinamica pietei pe termen lung si daca caracterul descentralizat al criptomonedelor va avea de suferit. Distribuie acest articol pentru a-i informa si pe altii despre schimbarile prin care trece ecosistemul Bitcoin!

Sursa imaginii: Pixabay

Subiecte abordate in articol: bitcoin ETF volatilitate tranzactionare

Informatiile prezentate se bazeaza pe un raport de analiza realizat de compania Kaiko si citat de agentia Bloomberg.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole