23.8 C
București
17 iunie 2024

Un pas important pentru securitatea energetica a Republicii Moldova: Blinken si Recean lanseaza un proiect privind instalarea de baterii de stocare a energiei

Citeste si ...

Republica Moldova primeste un impuls important pentru consolidarea securitatii energetice. Pe teritoriul unei statii electrice din tara vor fi instalate baterii de stocare a energiei cu suportul financiar al SUA, proiectul fiind lansat miercuri seara de secretarul de stat american Antony Blinken si premierul moldovean Dorin Recean.

Un proiect ambitios pentru sporirea independentei energetice

In timpul vizitei sefului diplomatiei americane la Chisinau, cei doi oficiali au vizitat statia electrica din satul Braila, anuntand lansarea noului proiect finantat de Statele Unite cu o investitie de 85 de milioane de dolari din ajutorul total de 300 de milioane promis anul precedent. Potrivit premierului Recean, aceasta investitie „va asigura securitatea energetica a Republicii Moldova atunci cand vor exista probleme de retea, atunci cand vor exista incidente in retea: fie din cauza sistemelor interne, fie din cauza bombardamentelor care astazi continua sa se intample asupra infrastructurii energetice a Ucrainei cu care Republica Moldova este integrata”.

Antony Blinken a subliniat importanta proiectului, mentionand ca „am vazut cum in razboiul de agresiune al Federatiei Ruse impotriva Ucrainei au transformat energia intr-o arma care este, de fapt, o primejdie pentru securitatea nationala si nu numai energetica, deci o mare parte din activitatea noastra cu Moldova este de a o ajuta sa-si edifice o securitate energetica”.

Un sprijin consistent al SUA pentru prosperitatea Republicii Moldova

In cadrul vizitei, premierul Recean a evidentiat sprijinul consistent oferit de SUA pentru dezvoltarea economica a tarii sale, precizand ca „vom continua sa implementam reforme esentiale in domeniul economic, al justitiei si in lupta impotriva coruptiei, pentru a asigura un viitor prosper si sigur pentru toti cetatenii nostri. Sprijinul SUA ramane crucial pentru atingerea acestor obiective ambitioase”.

Anterior, Antony Blinken s-a intalnit si cu presedintele Maia Sandu, anuntand un nou pachet de asistenta de 50 de milioane de dolari destinat organizarii de alegeri libere si consolidarii capacitatilor Republicii Moldova de a rezista tentativelor de destabilizare din partea Kremlinului.

Citeste si...
H&M depaseste pragul de 1 miliard de lei in vanzari si isi dubleaza profitul in Romania
Un pas important pentru securitatea energetica a republicii moldova: blinken si recean lanseaza un proiect privind instalarea de baterii de stocare a energiei
Proiectul a fost lansat in timpul vizitei sefului diplomatiei americane la chisinau. Foto: telegram

In contextul razboiului de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei vecine, Republica Moldova se confrunta cu provocari legate de securitatea energetica si riscul de dezinformare si tentative de destabilizare, necesitand un sprijin consistent din partea partenerilor externi pentru a-si consolida rezilienta si a-si asigura un viitor prosper si democratic.

Proiectul anuntat de Blinken si Recean reprezinta un pas important pentru sporirea independentei energetice a Republicii Moldova, permitandu-i sa depaseasca mai usor eventuale perturbari ale furnizarii de energie si sa continue implementarea reformelor necesare pentru integrarea europeana.

Distribuie aceasta stire pentru a informa mai multa lume despre sprijinul acordat de Statele Unite in consolidarea securitatii energetice a Republicii Moldova si lasa-ne un comentariu cu parerea ta.

Sursa imaginii: Telegram
Subiecte abordate in articol: securitatea energetica, Republica Moldova, Antony Blinken, Dorin Recean, SUA

** Informatiile sunt bazate pe datele furnizate de autoritatile Republicii Moldova si pozitia exprimata de oficialii americani in timpul vizitei lui Antony Blinken la Chisinau.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Un pas important pentru securitatea energetica a republicii moldova: blinken si recean lanseaza un proiect privind instalarea de baterii de stocare a energiei