24.9 C
București
24 iulie 2024

Universitati romanesti in topul mondial al invatamantului superior

Citeste si ...

Conform clasamentului U.S. News 2024-2025, Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca se situeaza pe primul loc in Romania, pe pozitia 275 in Europa si pe locul 755 la nivel mondial. Acest clasament american al universitatilor lumii este considerat unul de referinta pentru deciziile educationale in SUA si un ranking major pe plan international.

Pe langa UBB, alte trei universitati din Romania se regasesc in primele 1.000 de institutii de invatamant superior ale lumii:

 • Universitatea Transilvania din Braşov – locul 880
 • Universitatea de Medicina şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti – locul 909
 • Universitatea din Bucureşti – locul 977

UBB, lider national in clasamentele pe domenii academice

Universitatea „Babeş-Bolyai” se remarca nu doar la nivel general, ci si in ceea ce priveste clasamentul pe domenii academice, ocupand primele pozitii in tara la mai multe discipline:

 • Inginerie – locul 1 in Romania, 499 la nivel international
 • Mediu-Ecologie – locul 1 in Romania, 512 la nivel international
 • Matematica – locul 1 in Romania, 55 la nivel international
 • Psihiatrie/Psihologie – singura universitate din Romania prezenta in ranking, locul 1 in tara si 383 la nivel international
 • Știinte Sociale si Sanatate Publica – locul 1 in Romania, 553 la nivel international

De asemenea, UBB ocupa pozitii fruntase si in alte domenii precum Chimie, Știinte Geologice, Știinta Materialelor sau Fizica.

Universitati romanesti in topul mondial al invatamantului superior
Universitati romanesti in topul mondial al invatamantului superior

Criteriile utilizate in clasamentul US News

Clasamentul celor mai bune universitati globale realizat de US News analizeaza factori care masoara reputatia globala si regionala a institutiilor de invatamant superior, precum si performanta cercetarii academice.

Indicatorii luati in calcul pentru clasamentul general includ:

 • Numarul de publicatii
 • Numarul de citari
 • Colaborarile internationale

Pentru fiecare dintre cele 51 de clasamente pe domenii se utilizeaza o ponderare specifica bazata pe performanta cercetarii academice in respectivul domeniu.

Recunoastere internationala pentru universitatile din Romania

Prof. univ. dr. psih. Daniel David, rectorul UBB, se declara multumit de rezultatele obtinute de universitate atat in clasamentul general, cat si in cele pe domenii. El mentioneaza ca pozitionarea UBB ca prima universitate a tarii este consistenta in ambele rankinguri de referinta la nivel international – locul 755 in U.S. News si 781-790 in clasamentul britanic QS.

Citeste si...
Studiu: Romania importa tot mai multe rosii in ciuda sprijinului oferit producatorilor autohtoni

Rectorului ii face placere sa constate impactul vizibil pe plan international al universitatii, remarcand ocuparea primului loc in tara chiar si in domenii recent dezvoltate la UBB, precum cele din sfera Ingineriei, Tehnologiei sau Știintelor Medicale si ale Sanatatii.

Aceste rezultate demonstreaza eforturile depuse de universitatile romanesti pentru a se alinia la standardele internationale de calitate si performanta in educatie si cercetare. Prezenta lor in topurile mondiale ale invatamantului superior poate atrage mai multi studenti straini si poate deschide noi oportunitati de colaborare cu institutii academice de prestigiu din intreaga lume.

Daca ti-a placut acest articol, te invitam sa il distribui si sa ne lasi un comentariu cu parerea ta despre performantele universitatilor din Romania in clasamentele internationale.

Sursa imaginii: Getty Images

Subiecte abordate in articol: universitati romanesti, invatamant superior, clasamente mondiale, cercetare academica

*Sursa: Comunicat de presa al Universitatii Babes-Bolyai si date din clasamentul US News 2024-2025

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole