5 C
București
4 decembrie 2024

Upflation: Cum ne golesc companiile buzunarele fara sa ne dam seama

Citeste si ...

Stimate consumator roman, pregateste-te sa fii socat si revoltat! Ți-ai dat seama vreodata ca esti victima unei conspiratii de marketing care iti fura banii direct din portofel? Ei bine, acum e momentul sa deschizi bine ochii si sa descoperi secretele murdare ale marilor corporatii care te manipuleaza zilnic.

Bun venit in lumea „upflation”, noua strategie perfida prin care firmele ne iau banii pe nimic! Imagineaza-ti asta: platesti mai mult pentru exact acelasi produs, doar pentru ca are o eticheta fancy sau promite ceva miraculos. Și ghici ce? Cazi in plasa lor de fiecare data!

Upflation 101: Cum functioneaza escrocheria

Hai sa iti explic pe intelesul tau cum merge treaba asta. Sa zicem ca mergi la supermarket sa-ti cumperi un amarat de deodorant. Ai doua optiuni in fata ta:

  1. Deodorantul clasic, plictisitor, la 18.5 lei
  2. Varianta „revolutionara” pentru haine albe si negre, la 25.5 lei

Ghici ce alegi? Evident ca iei varianta mai scumpa, pentru ca esti convins ca e mai buna. Dar adevarul e ca ambele fac fix acelasi lucru – te scapa de mirosul neplacut. Diferenta e ca al doilea are o eticheta mai fancy si un marketing agresiv in spate.

Și uite asa, draga cititorule, ai cazut in capcana upflation. Ai dat 7 lei in plus degeaba, doar pentru ca niste smecheri de la corporatie s-au gandit cum sa te prosteasca mai eficient.

Produsele-teapa care ne golesc buzunarele

Dar stai, ca nu se opreste aici! Upflation e peste tot in jurul nostru. Iata doar cateva exemple revoltatoare:

  • Pasta de dinti care „protejeaza gingiile” – de parca celelalte paste iti rod dantura
  • Deodorantul „extrem” pentru situatii dificile – ca si cum transpiratia ta ar fi radioactiva
  • Lamele de ras pentru zone intime – pentru ca aparent parul de acolo e facut din otel

Și lista poate continua la nesfarsit. Practic, orice produs banal poate fi transformat intr-o „inovatie revolutionara” cu ajutorul unui marketing inteligent. Iar noi, fraieri cum suntem, muscam momeala de fiecare data.

Citeste si...
Universitati romanesti in topul mondial al invatamantului superior

Expertii ne confirma: suntem prosti si ne meritam soarta

Sorin Mierlea, presedintele InfoCons ne-a confirmat cat de naivi suntem:

„Pana la urma, aceasta idee de a veni cu produse care par inovative sau par altceva inseamna acelasi lucru: pe afara vopsit gardul, inauntru leopardul. Cred ca in calitatea noastra de consumatori, intr-o situatie in care calitatea vietii devine tot mai precara, inflatia este destul de mare si trebuie sa fim atenti la ceea ce cumparam real, sa ne uitam pe eticheta”.

Cu alte cuvinte, suntem atat de prosti incat trebuie sa ne spuna cineva sa citim eticheta inainte sa cumparam ceva. Bravo noua!

Cum sa te aperi de upflation si sa nu mai fii fraier

Acum ca ti-am deschis ochii, probabil te intrebi cum poti sa eviti sa mai cazi in plasa asta. Ei bine, iata cateva sfaturi de bun simt:

  1. Foloseste-ti creierul inainte sa cumperi ceva. Chiar ai nevoie de un sampon 2 in 1 cu parfum de lavanda si extract de urzica?
  2. Compara preturile si ingredientele. De multe ori, produsul mai scump e fix acelasi rahat, doar ca are o eticheta mai fancy.
  3. Nu te lasa pacalit de promisiuni miraculoase. Daca suna prea frumos ca sa fie adevarat, probabil chiar e asa.
  4. Gandeste-te de doua ori inainte sa cumperi produse de lux sau premium. Chiar merita sa dai de 3 ori mai mult pentru exact aceeasi chestie?
  5. Educa-te si informeaza-te. Cu cat stii mai multe despre tehnicile de marketing, cu atat mai greu vei fi pacalit.

Concluzie: trezeste-te la realitate, romane!

Draga cititorule, sper ca acest articol ti-a deschis ochii si te-a facut sa realizezi cat de naiv ai fost pana acum. Upflation e doar una dintre nenumaratele metode prin care corporatiile ne iau banii pe nimic.

Dar nu dispera! Acum ca stii adevarul, ai puterea sa te aperi. Data viitoare cand mergi la cumparaturi, gandeste-te de doua ori inainte sa pui mana pe produsul ala fancy care promite minuni. S-ar putea sa descoperi ca varianta mai ieftina face exact acelasi lucru.

Citeste si...
Cheltuielile sociale ale Romaniei, printre cele mai scazute din Europa in 2022

Și nu uita: in Romania, inflatia e si asa destul de mare. Nu mai arunca banii pe fereastra doar pentru ca niste smecheri de la marketing s-au gandit cum sa te prosteasca mai eficient. Trezeste-te la realitate si incepe sa cheltuiesti inteligent!

Acum du-te si impartaseste aceasta revelatie si cu altii. Poate asa vom reusi sa punem capat acestei escrocherii numit upflation. Sau poate nu – in definitiv, suntem romani si probabil vom continua sa ne lasam pacaliti cu zambetul pe buze. Dar macar acum o facem in cunostinta de cauza!

Citeste si...:

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

eClick - Sursa ta de stiri