Ultima actualizare: 5 iunie 2024
In mijlocul valului de concedieri care loveste industria tech globala, un alt jucator important din IT-ul autohton este nevoit sa ia masuri dure. Gameloft, dezvoltator francez de jocuri video pentru dispozitive mobile, a anuntat ca va inchide studioul sau din Cluj-Napoca si va concedia toti cei 136 de angajati care lucrau acolo.
Decizia, motivata de „conditiile unei piete in continua schimbare”, pune capat unei prezente de 15 ani a companiei in resedinta unmureseana. Un purtator de cuvant al Gameloft a explicat pentru ECONOMEDIA ca aceasta miscare face parte dintr-un proces de „reevaluare constanta” a capacitatilor de productie la nivel global.
„Dupa o analiza atenta si raspunzand conditiilor unei piete in continua schimbare, a devenit necesar sa implementam o reducere a fortei de munca. Din pacate, acest lucru ne aduce in situatia de a inchide punctul nostru de lucru din Cluj si de a ne desparti de cei 136 de angajati.”
Lovitura grea pentru comunitatea IT din Cluj
Vestea concedierilor de la Gameloft Cluj reprezinta o noua lovitura pentru scena tech locala, care se confrunta cu un numar record de disponibilizari in 2024. Potrivit datelor de la start-up-ul HackkingWork, monitorizate indeaproape de ECONOMEDIA:
- Peste 6.000 de angajati IT au fost concediati in primele 5 luni ale acestui an
- Printre marii jucatori care au redus masiv forta de munca se numara NTT Data, Ericsson, Luxoft, Accenture si altii
- Motivele invocate variaza de la restructurari, la scaderea comenzilor si conditiile economice dificile
Pentru comunitatea IT din Cluj, inchiderea studioului Gameloft este un soc. Compania era un angajator important, cu o traditie solida in oras.
„Gameloft a fost unul dintre primii mari dezvoltatori de jocuri care s-au stabilit in Cluj. Acum 15 ani au atras multe talente valued si au contribuit la dezvoltarea hubului local de gaming”, a explicat pentru ECONOMEDIA Mihai Potra, consultant in recrutare IT.
Avertismentul analistilor: „Concedierile vor continua in 2024”
Specialistii industriei tech anticipeaza ca intregul sector IT romanesc va resimti din plin racirea economiei globale anul acesta.
„Din cauza fricii de recesiune si a masurilor de austeritate luate de marile companii, concedierile masive vor continua in 2024 in multe hub-uri importante precum Bucuresti, Cluj sau Timisoara”, a declarat pentru ECONOMEDIA Mihai Cristian Munteanu, analist la Termene.ro.
Aceasta opinie este impartasita si de Andrei Pitu, CEO-ul firmei de IT Qualians, care estimeaza o incetinire a cresterii in software si servicii IT la doar 5-10% in 2024, dupa ani de cresteri de peste 20%.
In conditiile in care facilitatile fiscale pentru IT-isti au fost eliminate, iar domeniul se confrunta cu un val masiv de disponibilizari, perspectivele pentru angajatii IT raman incerte.
Ce salarii se castiga in IT in 2024?
Chiar si in aceste vremuri dificile, totusi, industriei tech ii lipsesc profesionistii si salariile raman atractive fata de alte domenii:
Pozitie | Salariu Mediu Brut Lunar (lei) |
---|---|
Software Developer | 9.500 |
IT Project Manager | 11.500 |
Data Scientist | 13.000 |
Cybersecurity Specialist | 10.000 |
Cloud Architect | 14.500 |
Sursa: Anul Nou pe Piata Muncii in IT, Constructii, Automotive: Salarii de Top pe Domenii, ECONOMEDIA
Strategia de supravietuire a companiilor IT: Restructurare si relocare
In fata provocarilor economice actuale, multe companii tech aleg intre doua optiuni:
- Restructurarea si relocarea catre hub-uri mai ieftine
- Potrivit surselor ECONOMEDIA, exista indicii ca Gameloft ar putea muta o parte din operatiunile externalizate catre Asia
- Trend-ul este accelerat de costurile ridicate din Romania dupa eliminarea facilitatilor fiscale IT
- **Digitalizarea si investitiile in solutii de automatizare **
- Unele companii vizeaza economii prin procese automatizate si inteligenta artificiala
- Acest lucru ar putea duce insa la si mai multe concedieri pe termen lung
„Modelul de outsourcing clasic al marilor jucatori tech se clatina sub presiunile costurilor si concurentei din state asiatice precum India sau Vietnamul. Migrarea catre aceste hub-uri va accelera, punandu-se presiune si mai mare pe salariile romanesti”, a precizat Dragos Pislaru, economist-sef GoldRing.
Cum comenteaza autoritatile valul de disponibilizari din IT?
Autoritatile par sa acorde o atentie deosebita situatiei dificile prin care trece IT-ul romanesc. Premierul Nicolae Ciuca a subliniat recent impactul economic al concedierilor in masa.
„Este o provocare majora pentru econonomia Romaniei sa gestionam aceasta criza occupationala. IT-ul este un sector esential, motorul cresterii economice. Vom lua masuri pentru a facilita reconversia angajatilor disponibilizati si pentru mentinerea competitivitatii hub-urilor noastre tehnologice”, a declarat Ciuca.
Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Marcel Bolos, a sugerat ca o solutie ar fi redirectionarea fondurilor europene nerambursabile catre proiecte IT.
„Avem aceasta oportunitate històrica, odata la o generatie, de a investi sume imense in competitivitatea si productivitatea Romaniei prin PNRR si alte fonduri UE. Digitalizarea si IT-ul vor fi printre prioritatile noastre numarul 1”, a precizat Bolos.