Ultima actualizare: 11 iulie 2024
Desi Vaticanul pare un stat stravechi, putini stiu ca are de fapt o istorie mai recenta, plina de mistere si curiozitati. Descopera cele mai interesante si amuzante secrete despre acest stat religios care te vor surprinde!
1. Vaticanul are mai putin de 100 de ani

Desi pare ca Vaticanul exista de secole, el a fost fondat de fapt in 1929, ca rezultat al Pactelor Laterane incheiate intre Sfantul Scaun si Regatul Italiei. Inainte, teritoriul era sub controlul Statelor Papale.
2. Numele neobisnuit „Vatican”
Cuvantul „Vatican” isi are originile in cultura etrusca straveche. El deriva din termenul latin „Vaticanus”, care desemna colina de pe malul drept al Tibrului unde se afla un oras etrusc in antichitate.
3. Papa conduce Sfantul Scaun

Sfantul Scaun este conducerea centrala a Bisericii Catolice, in frunte cu Papa. El detine autoritatea spirituala si administrativa, dar nu influenteaza actiunile Papei ca suveran al Vaticanului.
4. Cel mai mic stat din lume
Vaticanul este cea mai mica tara independenta, cu o suprafata de doar 44 de hectare si o populatie de aproximativ 800 de locuitori. Monaco este pe locul doi, cu 208 hectare.
5. O tara in interiorul unui oras

Spre deosebire de alte state precum Monaco sau San Marino, Vaticanul nu doar ca este inconjurat de Italia, dar este situat in intregime in interiorul orasului Roma. Aceasta pozitie unica il face unul dintre cele mai interesante state din lume.
6. Arhitectura maiestuoasa
Complexul de palate ale Vaticanului cuprinde peste 1000 de incaperi, muzee, capele, locuinte, birouri si resedinta Papei. Palatele adapostesc opere de arta remarcabile, iar galeriile se intind pe 15 km!
7. Foarte putine femei locuiesc in Vatican
Daca in alte tari femeile reprezinta jumatate din populatie, in Vatican ele sunt doar 5%. Aici locuiesc in majoritate barbati.
8. Fara limba oficiala

Desi s-ar putea crede ca latina e limba oficiala a Vaticanului, in realitate nu exista nicio limba oficiala. Italiana e folosita in administratie si viata de zi cu zi, iar germana elvetiana in Garda Elvetiana.
9. Cetatenie doar prin serviciu
Nu poti obtine cetatenia Vaticanului prin nastere, ci doar daca accepti un post de munca aici. In lipsa spitalelor, copiii se nasc in Roma cu cetatenie italiana.
10. Vaticanul are o echipa de fotbal
Garda Elvetiana are propria echipa, FC Guardia. In total exista 8 echipe in Vatican, formate nu din sportivi profesionisti, ci din angajati ai diferitelor institutii.

11. Cea mai criminala tara din lume?
Probabil din cauza populatiei mici, statistic Vaticanul se afla in topul criminalitatii. Insa majoritatea sunt furturi minore care ii vizeaza pe turisti, infractiunile grave fiind foarte rare.
12. Morminte faimoase in Bazilica Sf. Petru
In cele peste 100 de morminte din Vatican se odihnesc 91 de fosti papi, dar si personalitati convertite la catolicism precum fosta regina a Suediei, Christina, sau printul de Wales James Stewart.
13. Sub protectia Garzii Elvetiene
Pentru a servi in Garda trebuie sa fii elvetian catolic, instruit de armata elvetiana. Infiintata in 1509, este cea mai veche unitate militara inca activa din lume!
14. Papa este ales, nu mosteneste tronul

Spre deosebire de alte monarhii, in Vatican puterea nu se transmite ereditar. Papa este ales de Colegiul Cardinalilor.
15. Cea mai veche farmacie din lume
Infiintata in secolul XVII, Farmacia Vaticanului este cea mai aglomerata din lume, cu aproape 2000 de clienti zilnic. Medicamentele sunt mai ieftine decat in Italia, dar nu vei gasi anticonceptionale.
16. Bancomate in latina
Bancomatele oficiale ale Vaticanului afiseaza instructiunile in limba latina, o curiozitate care ii amuza pe vizitatori.
17. Monedele si bancnotele au chipurile Papilor
Inainte de adoptarea euro in 1999, Vaticanul avea propria moneda – lira vatinana. Acum emit euro cu efigii papale, foarte cautate de colectionari.
18. Cea mai scurta cale ferata din lume
Linia ferata din Vatican are doar 300 de metri lungime, fiind recunoscuta ca cea mai scurta din lume. Ea e folosita mai ales pentru transportul de marfuri.

19. O parte a Vaticanului se afla in afara granitelor
Conform Pactelor Laterane, Bazilica Sf. Ioan din Lateran, desi situata la 4 km distanta, este considerata teritoriu al Vaticanului aflat sub autoritatea Papei.
20. Obeliscul antic din Piata Sf. Petru
Ridicat initial in Egiptul Antic, obeliscul a fost adus la Roma in anul 37 d.Hr. de imparatul Caligula. In 1586 papa Sixtus al V-lea a dispus mutarea sa in centrul Pietei Sf. Petru, ca un simbol al eternitatii si legaturii cu civilizatiile antice.
21. Sfantul Petru a fost crucificat pe colina Vaticanului
Apostolul Petru, conform traditiei considerat primul episcop al Romei, a fost condamnat la moarte prin crucificare. El a cerut sa fie rastignit cu capul in jos, pe colina Vaticanului, in zona unde se afla acum Bazilica Sf. Petru.
22. Papa are un telescop in Arizona
Observatorul Astronomic al Vaticanului, fondat in 1582 de papa Grigore al XIII-lea, si-a deschis in 1981 o filiala in Arizona pentru a beneficia de conditii optime de observare a cerului.
23. Intregul Vatican e inscris in Patrimoniul UNESCO
Vaticanul este singurul stat inclus in intregime in lista Patrimoniului Mondial UNESCO, datorita importantei sale culturale, istorice si spirituale uriase. Bazilica Sf. Petru, Capela Sixtina si Muzeele Vaticanului sunt doar cateva dintre monumentele sale exceptionale.
24. Se consuma cantitati record de vin
Raportat la numarul de locuitori, in Vatican se bea cel mai mult vin din lume, inclusiv la ceremoniile si sarbatorile religioase.

25. Papa nu a locuit mereu in Vatican
In primele secole, Papii isi aveau resedintele in diferite locuri din Roma. Intre 1309-1377, in perioada „captivitatii de la Avignon”, ei au locuit in Franta. Abia in secolul XV resedinta papala a fost mutata definitiv in Vatican.
26. Poti vedea Papa in fiecare miercuri
In fiecare saptamana, Papa tine o audienta publica in Piata Sf. Petru, binecuvantand credinciosii prezenti. Participarea este gratuita, in baza unei rezervari online.
27. Catedrala Sf. Petru nu e de fapt… catedrala
Desi e una dintre cele mai impunatoare biserici din lume, Bazilica Sf. Petru nu este catedrala oficiala a Romei. Acest statut il are Arhbazilica Sf. Ioan din Lateran.
28. Papa este Episcop al Romei
Pe langa titlurile de Pontif Suprem, Primat al Italiei sau Arhiepiscop si Mitropolit al Provinciei Romane, unul dintre cele mai importante titluri ale Papei este cel de Episcop al Romei, conducator spiritual al celei mai importante dieceze catolice.
29. Drapelul Vaticanului este unic
Drapelul Vaticanului are doua benzi verticale, galbena in stanga si alba in dreapta, cu stema papala in centru. Culorile simbolizeaza cheile de aur si argint ale Sf. Petru, iar stema reprezinta autoritatea pontificala.

30. Principala sursa de venit: suvenirurile si timbrele
Timbrele Vaticanului sunt foarte cautate de colectionari, aducand venituri importante, alaturi de suveniruri precum medalii, monede si alte obiecte memorabile vandute turistilor si pelerinilor.
31. Vaticanul vrea sa fie prima tara „carbon neutra”
In 2007, Vaticanul si-a anuntat intentia de a deveni prima tara cu emisii zero de carbon, in contextul eforturilor de combatere a schimbarilor climatice. El continua sa investeasca in surse verzi de energie pentru a deveni cat mai prietenos cu mediul.
Iata doar cateva dintre nenumaratele secrete fascinante ale celui mai mic stat din lume. Vaticanul nu inceteaza sa uimeasca prin istoria, cultura si particularitatile sale, fiind o adevarata comoara a civilizatiei umane.
Sursa imagini: Pixabay
Subiecte abordate in articol: curiozitati Vatican, secrete Vatican, istorie Vatican, Papa, Biserica Catolica