Calatoria in Spania nu este completa fara o incursiune in bogata lume culinara a acestei tari. Bucataria spaniola este adanc inradacinata in traditie, iar celebrele tapas (portii mici din diferite feluri de mancare) au o cultura proprie.
Cand vine vorba de gastronomia Spaniei, nu vei gasi mancaruri extrem de picante sau preparate complicate. Cele mai bune feluri de mancare spaniole se bazeaza pe ingrediente simple, de calitate, si portii generoase, de obicei pregatite cu un strop de ulei de masline si o cantitate generoasa de usturoi.
De la paella cu fructe de mare la churros crocante si indulcite, hai sa exploram impreuna specialitatile nationale si regionale pe care nu ar trebui sa le ratezi in urmatoarea ta aventura spaniola. Pregateste-te sa-ti incanti papilele gustative cu aceste delicii autentice!
Bocadillo de Calamares: Sandwich-ul Delicios din Madrid
Cand ajungi in Madrid, nu poti rata celebrul sandwich cu calamari (bocadillo de calamares). Se spune ca acest preparat a aparut dupa ce transportul feroviar a facut posibila aducerea pestelui proaspat din zonele de coasta in capitala situata in interiorul tarii.
Initial, calamarii erau paniti (si apoi pusi intre doua felii mari de paine) pentru a face sandwich-ul mai consistent. Astazi, vei gasi acest sandwich – adesea servit cu maioneza – in baruri, piete alimentare si restaurante din jurul faimoasei Plaza Mayor din Madrid.
Sfat de initiat: Pentru cea mai autentica experienta, cauta un chiosc stradal sau un bar traditional din centrul vechi al Madridului. Nu te sfii sa ceri localnicilor recomandari pentru cel mai bun bocadillo de calamares din zona!
Sidra: Cidrul Asturian cu Traditie
Daca vrei sa gusti adevaratul cidru spaniol, trebuie sa mergi in regiunea nordica Asturia. Sidra, cum e numit local, vine in doua variante principale: naturala si spumoasa.
Localnicii din Asturia prefera de obicei Sidra naturala, fermentata fara aditivi suplimentari. Totusi, in alte parti ale Spaniei vei gasi mai des varianta spumoasa, care se pastreaza proaspata mai mult timp datorita catorva aditivi.
Turnarea Sidrei este o adevarata arta pe care majoritatea localnicilor o stapanesc perfect. Ei tin sticla sus deasupra capului si paharul jos langa sold, umplandu-l magic pana sus – si aproape intotdeauna fara sa verse o picatura.
Pont cultural: Participa la o degustare de Sidra intr-o sidrería traditionala din Asturia. Vei avea ocazia sa inveti tehnica speciala de turnare si sa apreciezi subtilitatile acestei bauturi traditionale.
Paella: Simbolul Culinar al Spaniei
Una dintre cele mai cunoscute delicii gastronomice ale Spaniei, paella vine in trei variante principale: valenciana, de fructe de mare si mixta. Desi toate tipurile de paella sunt facute din orez, sofran si paprika, fiecare are caracteristicile sale distinctive:
- Paella valenciana: De obicei contine pui sau iepure, alaturi de un amestec de ingrediente sotate precum rosii, usturoi si ardei.
- Paella de fructe de mare: Include delicatese precum creveti, sepie si midii.
- Paella mixta: Combina carne (pui sau iepure) cu fructe de mare.
Desigur, poti gasi si alte variante precum paella cu cerneala de sepie sau paella vegetariana.
Sfat pentru gurmanzi: Cel mai bun mod de a savura paella? Pe coasta Mediteranei, cu vedere la mare, intr-un oras precum Valencia. Sau, daca vrei o experienta si mai autentica, inscrie-te la un curs de gatit pentru a invata cum sa prepari perfect acest clasic spaniol.
Rioja: Vinul Spaniol de Renume Mondial
Vinul spaniol Rioja este cultivat in regiunea Rioja, cea mai veche Denumire de Origine din Spania (1925). Cu peste 600 de crame Rioja, nu e de mirare ca vinurile Rioja sunt favorite constante atat printre localnici, cat si printre vizitatori.
Rioja este impartita in trei subregiuni:
- Rioja Alta
- Rioja Alavesa
- Rioja Oriental
Fiecare dintre acestea are propriul profil distinctiv de Rioja. Avand in vedere ca regiunea are peste 65.000 de hectare de vita de vie, este unul dintre cele mai bune locuri din Spania pentru a degusta si a invata despre aceasta varietate.
Pentru iubitorii de vin: Organizeaza un tur al cramelor din Rioja pentru a descoperi secretele productiei de vin si pentru a degusta unele dintre cele mai bune vinuri spaniole direct de la sursa.
Pulpo á Feira: Deliciu Marin din Galicia
O specialitate galiciana, pulpo á feira (cunoscut si ca pulpo a la gallega) consta din caracatita si cartofi fierti intr-un cazan de cupru si presarati cu sare de mare si paprika.
Secretul pentru a obtine caracatita perfecta (adica nu gumata) este similar cu cel pentru fierberea pastelor – trebuie sa te asiguri ca nu este nici cruda, nici prea fiarta.
Poti savura aceasta delicatesa de fructe de mare la o polbeira, un restaurant galician fara pretentii care se specializeaza in preparate cu caracatita.
Experienta culinara autentica: Viziteaza un targ traditional galician, unde pulpo á feira este adesea preparat in aer liber in cazane mari. Este o oportunitate excelenta de a vedea procesul de preparare si de a gusta acest fel de mancare proaspat gatit.
Pan Tumaca: Simplitatea Delicioasa a Cataloniei
Unul dintre cele mai gustoase preparate din Spania este si unul dintre cele mai simple: pan tumaca (sau pa amb tomàquet in catalana), un amestec de rosii pasate, ulei de masline si sare intins pe paine.
Originile sale sunt logice – cand bagheta era putin trecuta si uscata, localnicii adaugau putin ulei si rosii pentru a o face comestibila. In zilele noastre, barurile si cafenelele din toata Barcelona si Spania servesc adesea acest preparat la micul dejun, oferind clientilor o farfurie cu paine prajita (nu paine uscata, din fericire) si un bol cu amestecul de rosii pentru o experienta DIY.
Sfat pentru foodie: Incearca pan tumaca cu diferite tipuri de paine si rosii pentru a gasi combinatia ta preferata. Adauga un strop de usturoi proaspat ras pentru un plus de savoare!
Espetos: Sardine la Gratar pe Plajele din Malaga
Cel mai bine savurate in sezonul sardinelor (mai-august), espetos (sardine la gratar infipte in tepusa) iti vor aminti atat localnicilor, cat si turistilor de vara, fiind adesea servite in restaurantele de pe plaja cunoscute sub numele de chiringuitos.
Aproximativ sase sardine sunt infipte pe un betisor, puse pe gratar deasupra focului si prajite pana la perfectiune. Tipul de tepusa este foarte important – o planta speciala sau o trestie metalica joaca un rol esential in gatirea uniforma a pestelui.
Poti savura aceste sardine in Malaga in timpul unui tur gastronomic sau ca gustare dupa un tur pietonal.
Experienta locala: Alege un chiringuito direct pe plaja la apus. Comanda o portie de espetos proaspat pregatite si savureaza-le cu o bere rece sau un pahar de vin alb local, in timp ce admiri marea.
Papas Arrugadas con Mojo Picón: Deliciul Canarelor
Papas arrugadas se traduce literal „cartofi incretiti”, numiti astfel pentru ca ii fierbi pana cand coaja lor se increateste. Cartofii sunt apoi acoperiti cu un sos canarian numit mojo picón (exista atat variante verzi, cat si rosii).
Mojo picón este facut din ingrediente precum usturoi, ardei, ulei de masline si coriandru. Gasesti acest preparat simplu, dar apetisant – perfect ca gustare dupa o drumetie sau o pauza la plaja – in aproape orice restaurant local din Insulele Canare.
Reteta rapida: Daca vrei sa recreezi acasa gustul vacantei tale in Canare, iata o reteta simpla pentru mojo picón:
- Amesteca intr-un blender: 4 catei de usturoi, 1 ardei rosu, 2 linguri de otet de vin rosu, 4 linguri de ulei de masline, 1 lingurita de chimen macinat si sare dupa gust.
- Pulseaza pana obtii un sos omogen.
- Serveste alaturi de cartofi fierti in coaja pentru o gustare autentica canariana!
Gazpacho si Salmorejo: Racoritoarele Andaluziei
Gazpacho, o supa rece facuta din paine veche, legume crude, usturoi si ulei de masline, dateaza de secole, se presupune ca isi are originea in Imperiul Roman. In zilele noastre, o vei gasi consumata in Andaluzia, precum si in restul Spaniei.
Similar cu gazpacho, salmorejo este mai gros si foloseste mai multa paine, uneori fiind servit cu bucatele de ou si sunca.
Savurarea gazpacho sau salmorejo este o modalitate racoritoare de a face fata caldurii intr-o zi torida de vara, asa ca sorbeste-le (sau mananca-le cu lingura) in practic orice restaurant spaniol sau piata alimentara, mai ales in orase sudice precum Sevilla si Córdoba.
Pont de gourmet: In timp ce gazpacho este adesea servit ca o supa, salmorejo poate fi folosit si ca sos sau dip. Incearca-l ca insotitor pentru legume proaspete sau ca topping pentru paine prajita la micul dejun!
Churros: Desertul Spaniol Irezistibil
Multi oameni cred ca churros sunt un desert, dar de fapt sunt cel mai adesea savurate ca mic dejun in Spania – mai ales dupa o noapte lunga in oras. Aceste produse de patiserie crocante, prajite in ulei sunt de obicei servite intr-o gramada, pudrate cu zahar si scortisoara, si sunt cel mai bine savurate dupa ce au fost inmuiate intr-o ceasca aburinda de ciocolata calda si groasa.
Poti cumpara churros in Madrid de la un vanzator stradal sau de la o churrería, o cafenea specializata in aceasta gustare delicioasa.
Experienta dulce: Pentru o experienta autentica madrilena, mergi la faimoasa Chocolatería San Ginés, deschisa din 1894, pentru churros si ciocolata calda la orice ora din zi sau noapte.
Tapas: Arta Gustarilor Spaniole
Spania este faimoasa pentru tapas, care sunt portii mici de mancare consumate de obicei la cina. Acestea pot varia de la chiftele si mezeluri la branza, naut si multe altele, dar cheia tapas-urilor este ca sunt gustari usoare.
Desi poti gasi tapas in practic fiecare regiune a Spaniei, cel mai bine este sa le incerci intr-unul din faimoasele restaurante de tapas din Granada. De ce? Pentru ca vei primi o tapa gratuita la fiecare bautura comandata.
Sfat pentru exploratori culinari: Organizeaza propriul teu „tapas crawl” in Granada. Mergi din bar in bar, comandand o bautura si savurand tapa gratuita in fiecare loc. Este o modalitate excelenta de a gusta o varietate de preparate locale si de a experimenta cultura tapas autentica.
Tortilla de Patata: Omleta Spaniola Clasica
In timp ce originea indragitei tortilla de patata din Spania (o omleta umpluta cu cartofi care este de obicei servita la pranz sau cina) nu este foarte clara, se zvoneste ca provine din Bilbao.
Exista la fel de multe locuri unde poti comanda in acest oras din nordul Spaniei, cat si configuratii – comand-o cu sau fara ceapa; incearca-o cu ingrediente mai sofisticate precum spanac, ciuperci sau pui; gust-o servita fierbinte, calda sau rece; ca tapas, pe paine sau singura.
Indiferent cum o comanzi, tine minte ca ar fi pacat sa pleci din Spania fara sa incerci acest fel national.
Reteta rapida: Daca vrei sa recreezi tortilla de patata acasa:
- Prajeste usor felii subtiri de cartofi si ceapa in ulei de masline.
- Scurge excesul de ulei si amesteca cartofii si ceapa cu oua batute.
- Gateste amestecul intr-o tigaie, intorcandu-l o data pentru a se coace uniform pe ambele parti.
- Serveste cald sau la temperatura camerei, feliat ca o placinta.
Pintxos: Delicatesele Bascilor
Alcatuite din diferite ingrediente servite pe paine cu un betisor („pintxo”) impins prin ele pentru a tine totul la un loc – si pentru a le face mai usor de tinut si mancat – pintxos sunt similare cu tapas, desi se gasesc aproape exclusiv in Țara Bascilor din Spania.
Mananca unele dintre cele mai elaborate pintxos in San Sebastian, un oras basc faimos pentru scena sa gastronomica sofisticata de top.
Experienta culinara unica: Participa la un tur ghidat de pintxos in San Sebastian. Vei invata despre istoria si cultura din spatele acestor creatii culinare miniaturale, in timp ce explorezi cele mai bune baruri de pintxos din oras.