Acasă Calatorii Cele mai frumoase 10 obiective turistice din judetul Hunedoara – Incantatoarea Transilvanie

Cele mai frumoase 10 obiective turistice din judetul Hunedoara – Incantatoarea Transilvanie

Județul Hunedoara ascunde comori încărcate de istorie și frumusețe naturală. De la Castelul Corvinilor la Sarmizegetusa Regia, această regiune are de oferit o experiență de neuitat.

0
Cele mai frumoase 10 obiective turistice din judetul Hunedoara - Incantatoarea Transilvanie
Cele mai frumoase 10 obiective turistice din judetul Hunedoara - Incantatoarea Transilvanie

Judetul Hunedoara este o adevarata comoara nepretuita, ascunsa in inima Transilvaniei. De la impunatoarele castele si cetati ale regelui Matia Corvin, pana la misterioasele pesteri si manastiri cu o istorie seculara, aceasta regiune are de oferit o experienta de neuitat pentru oricine iubeste istoria, natura si aventura.

Pregateste-te sa descoperi locuri incarcate de mister si frumusete, unde fiecare colt iti va taia rasuflarea si te va face sa retraiesti gloriile trecutului. Asa ca hai sa pornim impreuna intr-o calatorie prin aceste tinuturi legendare ale Hunedoarei!

Castelul Corvinilor – Povestea Regelui Matia

Situat in inima stravechii cetati Hunedoara, Castelul Corvinilor sau Castelul Huniazilor este o capodopera arhitecturala ce pare desprinsa din povestile cavaleresti. Considerat „legenda vie a Transilvaniei”, este cel mai mare monument medieval din sud-estul Europei si, potrivit legendei, chiar locul unde a fost intemnitat Vlad Țepes, principele valah inspiratie pentru celebrul personaj Dracula.

Construita in stil renascentist de catre Ioan de Hunedoara, aceasta fortareata impunatoare a fost residenta regala a familiei Corvinestilor, devenind un simbol al puterii si maretiei in Europa Centrala. Bastioanele sale impresionante, turnurile inalte si curtile interioare pastreaza inca aura regeasca a trecutului glorios.

Daca vei vizita acest locas maiestuos, vei putea admira decoratiunile impresionante, salile vaste si mobilierul sculptat, fiecare detaliu incarcandu-te cu amintirile unei epoci trecute. Iar ghizii locali vor aduce la viata povestile si legendele legate de Castelul Corvinilor, facandu-te sa retraiesti intreaga sa splendoare.

Sarmizegetusa Regia – Capitala Dacilor Liberi

Daca vrei sa descoperi radacinile stravechi ale poporului roman, atunci nu poti rata vizitarea sitului arheologic Sarmizegetusa Regia. Situata in comuna Orastioara de Sus, aceasta cetate dacica impresionanta a fost candva capitala regatului lui Burebista si centrul politic, religios, economic si militar al lumii dacice.

Intinsa pe un deal cu o lungime de aproximativ 4,5 km, fortareata masiva cu ziduri de calcar impunatoare te va duce inapoi in timp, lasandu-te sa-ti imaginezi cum arata viata in acele vremuri indepartate. Aici vei putea admira vestigiile unei civilizatii puternice si mandre, care a rezistat cu indarjire cuceritorilor romani.

Ghizii locali vor aduce la viata povestea eroica a dacilor, dezvaluind secrete si legende despre ritualurile si obiceiurile acestui popor stravechi. Fii pregatit sa fii purtat intr-o calatorie in timp, explorand una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din Europa de Sud-Est.

Parcul National Retezat – Un Taram cu Ochi Albastri

Daca iubesti natura salbatica si peisajele de vis, atunci Parcul National Retezat va deveni cu siguranta una dintre destinatiile tale preferate. Primul parc national din Romania, infiintat inca din 1935, acest paradis natural se intinde pe peste 38.000 de hectare si adaposteste unele dintre cele mai spectaculoase lacuri glaciare din tara.

  1. Lacul Bucura, cel mai mare lac glaciar din Romania, cu apele sale cristaline si adanci, te va fermeca prin frumusetea sa salbatica.
  2. Lacul Zanoaga, cel mai adanc lac glaciar, iti va taia rasuflarea cu nuantele sale intense de albastru si verde smarald.
  3. Lacul AnaLacul LiaTaul Negru si Taul Portii (cel mai inalt lac glaciar din tara) vor completa aceasta experienta unica intr-un decor montan de poveste.

Inconjurat de varfuri maiestuoase precum Peleaga (2509 m), parcul este un adevarat rai pentru iubitorii de drumetii si activitati in aer liber. Aici vei putea explora poteci montane, admira peisaje uluitoare si descoperi o lume salbatica, necontaminata de civilizatie.

Pestera Bolii si Legendele Sale Antice

Hunedoara ascunde si mistere adanci, in adancurile pamantului. Una dintre cele mai fascinante atractii din aceasta regiune este Pestera Bolii, situata la aproximativ 1 kilometru de soseaua Hateg-Petrosani.

Aceasta pestera impresionanta, amenajata pentru a putea fi explorata fara echipament special, a fost un important adapost in vremuri stravechi. Potrivit cercetatorilor, aici au gasit adapost si marfurile aduse de negustorii porniti de la Marea Egee si Siria, desfacute apoi la Appullum si Potaissa.

Dar ceea ce face cu adevarat speciala Pestera Bolii sunt legendele si povestile legate de ea. Se spune ca si-a luat numele de la Voievodul Bolia, care a primit-o ca donatie din partea regelui Sigismund. Iar ghizii locali vor incanta pe oricine cu povesti captivante despre ritualurile si obiceiurile practicante aici in timpuri indepartate.

Atractii Religioase: Manastirea Prislop si Biserica de Piatra din Densus

Pentru cei care cauta liniste sufleteasca si spiritualitate, Hunedoara ofera doua atractii religioase impresionante: Manastirea Prislop si Biserica de Piatra din Densus.

  1. Manastirea Prislop reprezinta, de aproape sapte secole, unul dintre cele mai importante asezaminte religioase ortodoxe din Transilvania. Aici a trait si a pictat fresce si icoane de o valoare inestimabila Parintele Arsenie Boca, considerat al treilea ctitor al manastirii. Vizitarea acestui loc sfant va aduce pace si seninatate in sufletele credinciosilor.
  2. Biserica de Piatra din Densus este inconjurata de legende fascinante. Se spune ca ar fi cea mai veche biserica din piatra din Romania, cu o istorie neintrerupta de aproape 2000 de ani. Aici, sfintii pictati pe pereti au ochii scosi, o amintire dureroasa a cotropitorilor musulmani care au vrut sa subjuge credinta crestina.

Ambele lacasuri de cult iti vor oferi ocazia de a descoperi traditii si obiceiuri stravechi, de a te conecta cu radacinile spirituale ale acestor meleaguri si de a savura linistea si armonia unei vieti credincioase.

Alte Obiective Turistice de Neuitat

Hunedoara ascunde si alte comori de neuitat, care merita sa fie descoperite:

  • I Giardini di Zoe – Gradinile Bonpotoc: Un „colt de Italia” pe teritoriul Romaniei, aceste gradini fascinante au fost amenajate de un cetatean italian indragostit de gradinarit, aducand o parte din frumusetea italiana in satucul hunedorean Bonpotoc.
  • Baile Termale Romane Germisara: Vestite in Imperiul Roman pentru vindecarile miraculoase, aceste bai termale sunt o mostenire pretioasa a trecutului. Coborand treptele sapate in peretii de travertin, vei putea admira ingeniozitatea romanilor si te vei putea bucura de apele lor calmante.
  • Cetatea Deva: Aceasta impunatoare fortificatie din Evul Mediu domina orasul Deva, oferind o panorama superba asupra intregii regiuni. Chiar daca astazi raman doar ruinele sale, cetatea te va purta intr-o calatorie in timp, revenindu-ti gloriile trecutului.
  • Cetatea Malaiesti: Ridicata in secolul al XIV-lea ca fortificatie de aparare, aceasta cetate colina protejeaza intreaga comunitate Salasu de Sus. Telescopul instalat recent in turnul sau transforma vechea asezare intr-un observator astronomic unic.

Indiferent ce atractie vei alege sa vizitezi in Hunedoara, vei fi incantat de frumusetea, istoria si misterele acestei regiuni fascinante. Fiecare colt iti va oferi o experienta de neuitat si vei pleca de aici cu amintiri de nepretuit.

In final, nu uita ca Hunedoara este o comoara ascunsa in inima Transilvaniei, un loc unde trecutul se impleteste armonios cu prezentul si unde aventura te asteapta la fiecare pas. Asa ca pregateste-te sa descoperi aceste tinuturi magice si sa te lasi purtat de farmecul lor autentic.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

eClick - Sursa ta de stiri
Exit mobile version