Kefalonia este o insula greceasca de o frumusete rapitoare, situata in inima Marii Ionice. Cu o suprafata de aproximativ 900 km² si o populatie de doar 40.000 de locuitori, acest colt de paradis atrage anual mii de turisti dornici sa descopere farmecul sau aparte.
Numele insulei are o rezonanta mitologica, fiind legat de personajul Cephalus, stramosul legendar al lui Odiseu, regele insulei vecine Itaca. Istoria Kefaloniei incepe in zorii civilizatiei, cu primele asezari datand din mileniul al XV-lea i.Hr. De-a lungul timpului, insula a cunoscut o dezvoltare infloritoare datorita pozitiei geografice favorabile si conditiilor naturale prielnice.
Istorie si geografie
Kefalonia este situata in partea de vest a Greciei, in Marea Ionica, fiind cea mai mare dintre Insulele Ionice. Originea numelui sau este inconjurata de mister si legende. Conform mitologiei grecesti, insula si-ar fi primit numele de la Cephalus, un vanator vestit si iubitul zeitei Eos (Aurora). Se spune ca din uniunea lor s-ar fi nascut Arcesiaus, bunicul eroului homeric Odiseu.
Primele urme de civilizatie pe insula dateaza din perioada miceniana (cca. 1500-1100 i.Hr.). De-a lungul istoriei, Kefalonia a fost sub stapanirea mai multor puteri: romani, byzantini, normanzi, venetieni, otomani si britanici. Influentele acestor culturi diverse se regasesc in patrimoniul arheologic si arhitectural al insulei.
Relieful Kefaloniei este predominant muntos, cu varfuri ce ating 1600 m altitudine in masivul Ainos, acoperit de paduri de brad. Coasta insulei, cu o lungime de 250 km, este brazdata de golfuri adanci si plaje spectaculoase cu ape cristaline. Cel mai faimos golf este Myrtos, a carui frumusete salbatica iti taie respiratia.
Vacanta pe insula Kefalonia

Kefalonia este destinatia ideala pentru o vacanta de vis, oferind ceva pentru fiecare: relaxare pe plajele aurii, explorarea satelor pitoresti, aventura in natura sau incursiuni in istorie si mitologie. Indiferent de preferinte, insula te va cuceri iremediabil cu peisajele sale uluitoare si atmosfera autentica.
Pentru iubitorii de plaja, Kefalonia este un adevarat paradis, cu zeci de plaje premiate cu Blue Flag pentru calitatea apelor si serviciilor. Cea mai renumita este plaja Myrtos, o adevarata capodopera a naturii, cu un arc perfect de nisip alb si ape turcoaz. Accesul pe plaja se face pe o poteca abrupta, dar privelistea te va rasplati din plin pentru efort.

Alte plaje superbe sunt:
- Antisamos – cu nisip auriu si ape smarald, inconjurata de stanci impresionante (aici s-au filmat scene din „Mandolina capitanului Corelli”)
- Petani – o plaja linistita cu prundis, ideala pentru snorkeling
- Makris Gialos – animata si cosmopolita, cu nisip fin si ape azurii
- Skala – cea mai lunga plaja din Kefalonia, perfecta pentru familii
Dincolo de plaje, Kefalonia te va impresiona cu satele sale montane pline de farmec, precum Fiskardo sau Assos, cu arhitectura venetiana colorata si taverne traditionale. Merita sa inchiriezi o masina sau o bicicleta pentru a explora satele izolate si peisajele spectaculoase ale insulei.
Atractii turistice de neratat in Kefalonia

Kefalonia nu duce lipsa de atractii turistice fascinante, care imbina frumusetile naturale cu bogatia istorica si culturala a insulei. Iata cateva locuri de neratat in timpul vacantei tale:
1. Pestera Lacului Melissani
Aceasta minune a naturii este una dintre emblemele Kefaloniei. Pestera adaposteste un lac subteran cu ape azurii, luminat in mod magic de razele soarelui ce patrund printr-o deschizatura din tavanul prabusit. Legenda spune ca nimfele il ademeneau aici pe zeul Pan cu cantecul lor. Poti explora pestera intr-o plimbare cu barca, admirand stalactitele si stalagmitele ce creeaza un decor feeric.

2. Manastirea Sf. Gherasim
Aceasta manastire din secolul al XVI-lea este cel mai important loc de pelerinaj din Kefalonia, adapostind moastele Sf. Gherasim, patronul spiritual al insulei. Complexul monahal cuprinde o biserica impunatoare cu fresce valoroase si un muzeu cu icoane si obiecte religioase. In curtea manastirii se afla un platan urias, vechi de peste 400 de ani, sub care Sf. Gherasim vindeca bolnavii.

3. Castelul Sf. Gheorghe
Situat pe o colina deasupra satului Peratata, castelul venetian Sf. Gheorghe ofera o panorama superba asupra zonei de sud a insulei. Fortificatia dateaza din secolul al XVI-lea si a jucat un rol important in apararea impotriva invaziilor otomane. Ruinele masive ale zidurilor si turnurilor sunt impresionante, iar privelistea spre Muntele Ainos si Marea Ionica te va lasa fara cuvinte.

4. Vinariile din Kefalonia
Kefalonia are o traditie viticola indelungata, favorizata de clima mediteraneana si solurile fertile. Cei mai renumiti struguri sunt Robola, o varietate alba autohtona din care se obtin vinuri aromate si echilibrate. Numeroase crame de pe insula ofera tururi si degustari, precum Crama Robola Cooperative sau Crama Foivos. Savureaza un pahar de vin local si bucura-te de ospitalitatea calduroasa a producatorilor.
Cum sa ajungi in Kefalonia
Kefalonia are propriul aeroport international (EFL) situat in apropierea orasului Argostoli, care primeste zboruri sezoniere din numeroase orase europene precum Londra, Milano, Viena sau Praga. Din Atena, poti ajunge in Kefalonia cu un zbor direct de doar 45 minute, operat zilnic de companii precum Olympic Air sau Sky Express.
O alta varianta este sa iei feribotul din portul Kyllini (Peloponez) sau din insulele vecine Zakynthos si Lefkada. Traversarea cu feribotul dureaza intre 1h30 si 3h, in functie de ruta si tip de ambarcatiune.

Odata ajuns pe insula, cel mai bun mod de a te deplasa este cu masina inchiriata. Exista numeroase agentii de inchirieri auto in Argostoli si in statiunile principale. Șoselele din Kefalonia sunt in general in stare buna, iar traficul este redus. Daca preferi transportul in comun, exista o retea de autobuze care leaga majoritatea localitatilor de pe insula.
Cu atat de multe frumuseti naturale si culturale de descoperit, Kefalonia este cu siguranta o destinatie de vacanta de neratat in Grecia. Lasa-te fermecat de plajele sale incredibile, satele pitoresti si ospitalitatea calda a localnicilor. Vei pleca cu amintiri de neuitat si cu dorinta de a reveni in acest colt de rai al Marii Ionice.
Sursa imagini: Freepik
Subiecte abordate in articol: insula Kefalonia, vacanta in Grecia, plaje din Kefalonia, atractii turistice Kefalonia, cum sa ajungi in Kefalonia