22.8 C
București
18 iunie 2024

Top 10 cele mai impresionante muzee din Grecia de vizitat in vacanta

Citeste si ...

Grecia este o tara unica, cu o istorie bogata si o cultura fascinanta care atrage anual milioane de turisti din intreaga lume. Vizitatorii sunt atrasi de ruinele antice, templele maiestuoase si plajele spectaculoase, insa pentru a intelege cu adevarat spiritul acestei natiuni, o vizita la muzeele grecesti este o experienta de neratat.

Indiferent daca esti pasionat de arheologie, arta, istorie sau pur si simplu dornic sa descoperi comorile ascunse ale Greciei, muzeele ofera o perspectiva completa si captivanta asupra trecutului si prezentului acestei tari. Sa exploram impreuna cele mai interesante si impresionante muzee pe care nu trebuie sa le ratezi in calatoria ta in Grecia.

Marile muzee nationale din Atena

Capitala Greciei, Atena, gazduieste unele dintre cele mai importante muzee ale tarii, adevarate temple ale artei si istoriei. Iata care sunt cele mai notabile:

  • Muzeul National de Arheologie: Fondat in 1829, este cel mai mare muzeu din Grecia, cu o colectie impresionanta de peste 20.000 de exponate. Aici vei descoperi artefacte din epoca preistorica, cultura miceniana si cicladica, precum si antichitati din Orientul Mijlociu.
  • Muzeul National de Istorie: Gazduit in cladirea restaurata a Parlamentului Greciei, acest muzeu prezinta colectia adunata de Societatea Istorica si Etnografica a Greciei. Expozitia acopera perioada dintre secolele XV-XX, cu un focus special pe Revolutia Greaca din 1821-1832.
  • Galeria Nationala de Arta: Cunoscuta si sub numele de Pinacoteca Nationala sau Muzeul Alexandros Soutsos, gazduieste opere de arta grecesti si internationale datand din secolul al XIV-lea. Printre maestrii ale caror capodopere le poti admira se numara El Greco, Luca Giordano, Jan Brueghel, Albrecht Durer si Constantinos Maleas.
  • Muzeul National de Arta Moderna: Daca esti interesat de arta contemporana, acesta este locul ideal. Pe langa picturi, vei descoperi aici si forme de arta progresiste precum graffiti sau video art. Muzeul organizeaza frecvent expozitii interactive, ateliere si seminarii captivante.

Simbolurile Greciei Antice

Doua dintre cele mai emblematice situri ale Greciei Antice, Acropola din Atena si Sanctuarul lui Apollo din Delphi, au propriile muzee care merita explorate:

Citeste si...
Cele mai tari 5 obiective turistice din Barcelona in 2024

Noul Muzeu al Acropolei

Construit chiar pe situl arheologic, acest muzeu ultra-modern gazduieste toate artefactele antice din Partenon: statui, reliefuri, gravuri. Multe dintre exponate pot fi admirate printr-un pod de sticla, oferind o experienta unica.

Muzeul Arheologic din Delphi

Cele 14 sali ale muzeului sunt dedicate in intregime trecutului antic al orasului Delphi. Vei descoperi statui si compozitii sculpturale realizate din materiale pretioase precum aur, argint si fildes, multe dintre ele infatisandu-l pe zeul Apollo, al carui sanctuar principal se afla la Delphi.

Comori ale civilizatiei minoice

Doua insule grecesti, Santorini si Creta, pastreaza vestigiile fascinantei civilizatii minoice, care poate fi explorata in muzeele locale:

Muzeul Epocii Preistorice din Fira, Santorini

Acest muzeu expune descoperiri facute exclusiv pe insula, in special artefacte minoice care au stat ingropate in cenusa vulcanica timp de aproximativ 5000 de ani. Bijuteriile, ceramica, vasele pictate in culori vii si figurinele de marmura sunt adevarate delicii pentru iubitorii de antichitati.

Muzeul Arheologic Heraklion, Creta

Top 10 cele mai impresionante muzee din grecia de vizitat in vacanta
Top 10 cele mai impresionante muzee din grecia de vizitat in vacanta

Dedicat in totalitate artei minoice si legaturii acesteia cu insula Creta, muzeul expune, in cele 20 de sali ale sale, vase de piatra, figurine de lut, ceramica din diferite epoci, arme si unelte de bronz, bijuterii de aur, ofrande pentru zeii greci, fresce si sarcofage. Mandria muzeului este Discul din Phaistos, din teracota, ale carui simboluri criptate pastreaza secretul civilizatiei minoice.

Alte muzee fascinante de vizitat

Pe langa marile muzee nationale si cele dedicate civilizatiilor antice, Grecia ofera o multitudine de alte muzee interesante, care merita explorate:

  • Muzeul Benaki, Atena: Gazduit intr-o frumoasa cladire neoclasica, fosta resedinta a familiei Benaki, muzeul prezinta o expozitie eclectica de obiecte dedicate Greciei Antice, de la haine si bijuterii pana la obiecte de arta.
  • Muzeul de Arta Cicladica, Atena: Daca vrei sa afli mai multe despre cultura cicladica, aparuta in insulele din Marea Egee inca dinaintea erei noastre, acest muzeu expune sculpturi originale din marmura si vase de ceramica specifice.
  • Muzeul Copiilor, Atena: O vizita aici poate fi o adevarata aventura pentru copiii cu varste intre 4 si 12 ani. Sali tematice, jocuri interactive, ateliere si activitati captivante ii asteapta pe cei mici, iar intrarea este gratuita.
  • Muzeul Arheologic al Ceramicii, Atena: Iubitorii de antichitati vor aprecia in mod special amforele si vasele de ceramica antice, atributele funerare descoperite in cimitirul antic atenian, sculpturile si maiestuoasa sfinx de marmura expuse aici.
  • Muzeul Luptei Macedonene, Salonic: Vei afla nu doar despre participarea Greciei la actiunile militare din 1904-1908 care au vizat pastrarea regiunii istorice Macedonia, ci si multe detalii interesante despre cultura macedonenilor greci. Armele si armurile razboinicilor, documentele istorice originale si cladirea neoclasica a muzeului in sine merita admirate.
Citeste si...
Cele mai impresionante atractii turistice din Dubai: de la minunile arhitecturale la parcuri tematice si restaurante unice

Indiferent de interesele tale, muzeele Greciei ofera o experienta culturala de neegalat, care te va face sa intelegi si sa apreciezi si mai mult bogatia istorica si artistica a acestei natiuni. Fie ca alegi sa explorezi marile muzee nationale din Atena, sa descoperi comorile civilizatiilor antice sau sa vizitezi muzee mai putin cunoscute, dar la fel de fascinante, calatoria ta in Grecia va fi cu siguranta memorabila.

Sursa imagini: Getty Images

Subiecte abordate in articol: muzee Grecia, Muzeul National Arheologic din Atena, civilizatia minoica, arta greaca

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Top 10 cele mai impresionante muzee din grecia de vizitat in vacanta