23.8 C
București
17 iunie 2024

Top 10 locuri de vizitat in Lisabona in 2024: Ghid complet pentru o calatorie de neuitat

Lisabona este o destinație fascinantă, cu numeroase atracții turistice. Află care sunt top 10 locuri și activități de neratat în capitala Portugaliei în 2024.

Citeste si ...

Lisabona, capitala fermecatoare a Portugaliei, este o destinatie turistica de top, care ofera o multitudine de atractii fascinante si experiente de neuitat. Fie ca esti pasionat de istorie, arhitectura, gastronomie sau natura, acest oras vibrant are ceva special pentru fiecare vizitator. In acest articol, iti prezentam top 10 activitati pe care nu trebuie sa le ratezi in Lisabona in 2024, pentru a te bucura din plin de farmecul unic al acestui oras incarcat de istorie si cultura.

Lisabona te intampina cu o atmosfera calda si primitoare, cu stradute pitoresti pavate cu calçada traditionala, cladiri colorate cu fatade acoperite de azulejos, si privelisti panoramice care iti taie respiratia. Exploreaza cartierele istorice precum Alfama, Bairro Alto sau Chiado, si descopera comori arhitecturale, precum Turnul Belém, Manastirea Jerónimos sau Castelul Sfantului Gheorghe. Savureaza deliciile culinare locale in piete aglomerate si restaurante autentice, si bucura-te de ritmurile pasionale ale muzicii fado in tavernele traditionale.

Exploreaza monumentele istorice iconice ale Lisabonei

Turnul Belém – simbol al Epocii Descoperirilor

Top 10 locuri de vizitat in lisabona in 2024: ghid complet pentru o calatorie de neuitat
Top 10 locuri de vizitat in lisabona in 2024: ghid complet pentru o calatorie de neuitat

Turnul Belém, parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, este una dintre cele mai emblematice atractii turistice din Lisabona. Construit in secolul al XVI-lea, turnul era considerat poarta de intrare in capitala natiunii, fiind pozitionat strategic la gura raului Tagus. Initial, a fost construit ca o fortareata pentru a proteja orasul de raidurile venite de-a lungul raului.

Turnul este, de asemenea, un simbol al Epocii Descoperirilor europene, cunoscuta si sub numele de Epoca Explorarilor, o perioada din secolele XV-XVI in care unele natiuni europene, inclusiv Portugalia, au inceput sa exploreze si sa cucereasca lumea. Știai ca turnul se afla odata pe o insula, dar cutremurul din 1755 a schimbat cursul raului, apropiind insula de uscat? Nu rata atractiile din apropiere, inclusiv statuia care celebreaza Epoca Descoperirilor portugheze si Promenada Belém cu o priveliste fantastica spre frumosul pod 25 de Abril.

Manastirea Jerónimos – capodopera a stilului manuelian

Top 10 locuri de vizitat in lisabona in 2024: ghid complet pentru o calatorie de neuitat
Top 10 locuri de vizitat in lisabona in 2024: ghid complet pentru o calatorie de neuitat

Constructia acestei manastiri masive si a bisericii pentru Ordinul Sfantului Ieronim a inceput in 1501, dar nu a fost finalizata timp de inca 100 de ani. Manastirea Jerónimos a inlocuit vechea biserica folosita de calugarii care ofereau asistenta navigatorilor in tranzit.

Manastirea este un exemplu principal al stilului arhitectural manuelian din secolul al XVI-lea. Acest stil gotic tarziu portughez a aparut in Renasterea portugheza si in Epoca Descoperirilor. Stilul incorporeaza elemente maritime bogat decorate, sculptate in calcar descoperit in expeditiile lui Vasco da Gama si Pedro Álvares Cabral. Plimba-te de-a lungul claustrului cu doua etaje si al Bisericii Santa Maria, si vei intelege cu usurinta de ce Manastirea Jerónimos este considerata un simbol al imensei bogatii a Portugaliei in timpul Epocii Descoperirilor.

Manastirea, acum sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, este, de asemenea, locul de inmormantare al regelui Manuel I si al altor figuri proeminente, precum celebrul explorator portughez Vasco da Gama. Știai ca reteta pentru renumitele tarte de crème brûlée portugheze, cunoscute sub numele de pastéis de Nata sau pastéis de Belém, a fost creata de calugarii Manastirii Jerónimos?

Citeste si...
10 Cazari Unice in Țara Fagarasului - O Destinatie de Poveste pentru Vacante de Neuitat

Castelul Sfantului Gheorghe – fortareata cu vedere panoramica

Castelul Sfantului Gheorghe, initial inconjurat de un zid pentru a forma o citadela, este acum un complex istoric iconic care a jucat un rol esential in istoria Lisabonei. Fortificatia dateaza din secolul I d.Hr. si a fost ocupata de diferite civilizatii, desi zona a fost locuita cu mult inainte. Situl a fost eventual cucerit de la mauri de catre actiunea militara portugheza in asediul Lisabonei din 1147. In secolul al XIII-lea, castelul a devenit o resedinta fortificata pentru regi.

Astazi, vizitatorii se pot bucura de o plimbare prin terenurile extinse ale castelului, care includ ruinele palatului regal, o expozitie permanenta cu obiecte gasite in zona arheologica si mai multe platforme cu privelisti panoramice uimitoare ale orasului si ale altor atractii. Desigur, nu poti rata paunii amuzanti si galagiosi care cutreiera complexul castelului, un fel de rezidenti permanenti neoficiali ai castelului. Verifica turul nostru pietonal prin Lisabona pentru a simti cu adevarat castelul si intregul oras.

Manastirea Carmo – ruine fascinante cu muzeu arheologic

Top 10 locuri de vizitat in lisabona in 2024: ghid complet pentru o calatorie de neuitat
Top 10 locuri de vizitat in lisabona in 2024: ghid complet pentru o calatorie de neuitat

Construita in secolul al XIV-lea, Manastirea Carmo era cea mai mare biserica din Lisabona. Dar Marele Cutremur din 1755 a distrus cladirea, impreuna cu mare parte din oras. Astazi, vizitatorii pot admira arcadele sale grandioase si sculpturile de pe pereti care au supravietuit de-a lungul secolelor.

Un mic muzeu arheologic situat in sacristie prezinta descoperiri arheologice din istoria portugheza, inclusiv fantani, morminte si relicve arhitecturale din diferite stiluri si zone. Muzeul prezinta, de asemenea, o proiectie video interactiva de 15 minute care descrie istoria manastirii.

Strabate orasul cu mijloace de transport pitoresti

Tramvaiele nostalgice – simboluri ale Lisabonei

Tramvaiele sunt o modalitate populara de a te deplasa prin oras, in special printre turisti in zilele noastre. Aceste mici vagoane nostalgice fac parte din strazile Lisabonei inca din 1901. Urca-te in renumitul tramvai numarul 28, care trece prin orasul vechi si prin alte parti faimoase ale Lisabonei. Apropo, stiai ca inainte de 1901 tramvaiele functionau ca linie de trasuri trase de cai, dar datorita pantelor abrupte ale Lisabonei, caii au fost in cele din urma inlocuiti de un transport mai eficient, actionat prin cablu?

Funicularele – leaga cartierele de pe coline

Funicularele sunt o alta modalitate distractiva de a explora Lisabona. Ascensor do Lavra, primul funicular al orasului, a fost inaugurat in 1884. Exista si altele, precum Elevador da Glória, faimoasa pentru arta stradala colorata, sau funicolarul Bica, care te va purta prin partea pitoreasca a orasului.

Citeste si...
Kefalonia, Grecia - Obiective turistice in insula pitoreasca a Marii Ionice

Elevadorul Santa Justa – priveliste impresionanta

Urca cu liftul vertical neogotic Elevador de Santa Justa, care face legatura intre centrul orasului si Chiado, sau profita de cele moderne, precum Lift Castelo. Aceste mijloace de transport iti ofera prilejul de a admira privelisti panoramice spectaculoase ale orasului si imprejurimilor.

Savureaza deliciile culinare locale in piete si restaurante

Mercado da Ribeira – una dintre cele mai vechi piete

Top 10 locuri de vizitat in lisabona in 2024: ghid complet pentru o calatorie de neuitat
Top 10 locuri de vizitat in lisabona in 2024: ghid complet pentru o calatorie de neuitat

Mercado da Ribeira este una dintre cele mai vechi piete din Lisabona si exista inca din secolul al XIII-lea. De la inceput, piata a suferit mai multe modernizari. Hala pietei, care prezinta interioare din fier si o cupola orientala mare, a fost deschisa in 1882. Zona este impartita in piata traditionala care vinde produse proaspete si o sala de mancare moderna, cu peste 30 de standuri si baruri care servesc bucatarie portugheza de top, precum si mancaruri din alte parti ale lumii.

In 2014, Time Out Market, o initiativa a revistei Time Out, a preluat partea de foodcourt din Mercado da Ribeira. Nu rata alte piete si destinatii culinare din oras, precum bohemul Lx Factory, situat intr-un complex de fabrica textila veche, acum plin de baruri si restaurante la moda, magazine excentrice, studiouri de arta independente si Livraria Ler Devagar – una dintre cele mai unice librarii din lume.

Cartierul Alfama – taverne traditionale cu muzica fado live

Exploreaza Alfama si alte cartiere cu taverne si restaurante traditionale, unele oferind chiar muzica fado live, un gen muzical unic care a aparut in Lisabona. Plimba-te pe stradutele pietruite, aseaza-te la una dintre multele baruri sau restaurante si bucura-te de atmosfera. Verifica ghidul nostru de calatorie pentru mai multe sugestii.

Descopera atractiile culturale si de divertisment ale Lisabonei

Gradina Zoologica – prima din Peninsula Iberica

Indiferent de varsta, o excursie la gradina zoologica va fi intotdeauna distractiva si memorabila, mai ales la Gradina Zoologica din Lisabona. Gradina zoologica, fondata in 1884, este primul parc cu flora si fauna diversa din Peninsula Iberica. Astazi, Zoo Lisabona este casa a peste 2.000 de animale din 300 de specii diferite din intreaga lume, inclusiv delfini, tigri, reptile, primate si alte animale.

Misiunea gradinii zoologice este, de asemenea, cercetarea stiintifica, conservarea si reproducerea speciilor pe cale de disparitie, impreuna cu activitatile recreative. Porneste intr-o aventura unica si exploreaza gradina zoologica dintr-o perspectiva diferita, urcandu-te intr-o fascinanta plimbare cu telecabina de 20 de minute.

Oceanário de Lisboa – cel mai mare acvariu interior din Europa

Top 10 locuri de vizitat in lisabona in 2024: ghid complet pentru o calatorie de neuitat
Top 10 locuri de vizitat in lisabona in 2024: ghid complet pentru o calatorie de neuitat

Oceanário de Lisboa este cel mai mare acvariu interior din Europa, adapostind peste 16.000 de animale si plante marine din 450 de specii diferite, inclusiv rechini tigru de nisip, vidre de mare dragalase, pinguini amuzanti si alte animale fascinante. Plimba-te prin acest acvariu unic si experimenteaza patru habitate naturale diferite, invatand despre viata animalelor in mediul lor natural prin panouri informative.

Citeste si...
Cele mai bune hoteluri de pe insula Corfu pentru un sejur de neuitat

Expozitia principala a oceanariului este un rezervor mare, cu ferestre din panouri de sticla plasate strategic in diferite parti ale acvariului, creand o experienta vizuala unica. Oceanário de Lisboa este doar unul dintre reperele faimoase situate in Parque das Nações, fostul sit al Expo ’98. In timp ce te afli in districtul Expo, admira maiestuosul pod Vasco da Gama, cel mai lung pod din Europa, sau frumosul Turn Vasco da Gama. Urca-te in telecabina pentru a avea o priveliste frumoasa asupra intregului district.

Muzeul de Arta, Arhitectura si Tehnologie (MAAT) – expozitii contemporane

Viziteaza Muzeul de Arta, Arhitectura si Tehnologie sau MAAT, deschis in 2016. Dupa cum sugereaza si numele, este casa expozitiilor de arta, arhitectura si tehnologie. Designul sau distinct iese in evidenta, cu locatia sa proeminenta pe malurile raului Tagus. Acoperisul muzeului ofera o priveliste fantastica asupra podului 25 de Abril si a orasului.

In loc de colectii permanente, vizitatorii pot explora expozitii temporare ale artistilor contemporani si ale altor creatori, precum arhitecti, atat nationali, cat si internationali. Nu rata Centrala Electrica Tejo, situata intr-o fosta centrala termoelectrica, acum un loc de expozitie permanenta.

Top 10 locuri de vizitat in lisabona in 2024: ghid complet pentru o calatorie de neuitat
Top 10 locuri de vizitat in lisabona in 2024: ghid complet pentru o calatorie de neuitat

Lisabona are o istorie lunga si bogata, care se reflecta in numeroasele sale muzee si atractii turistice fascinante. Indiferent daca esti pasionat de arhitectura, arta, istorie sau natura, acest oras vibrant are ceva special pentru fiecare vizitator. Cele 10 activitati prezentate in acest articol sunt doar o mica parte din experientele memorabile pe care le poti trai in capitala Portugaliei.

De la simbolurile istorice precum Turnul Belém si Manastirea Jerónimos, la mijloacele de transport pitoresti precum tramvaiele si funicularele, de la deliciile culinare din piete si restaurante, la atractiile culturale si de divertisment precum Gradina Zoologica si Oceanário de Lisboa, Lisabona iti ofera o calatorie de neuitat. Nu uita sa explorezi si alte cartiere pline de farmec, precum Alfama, Bairro Alto sau Chiado, si sa te bucuri de ritmurile pasionale ale muzicii fado in tavernele traditionale.

Asadar, daca planuiesti o calatorie in Lisabona in 2024, nu ezita sa incluzi aceste 10 activitati in itinerariul tau. Vei descoperi un oras incarcat de istorie, cultura si traditii, care te va cuceri cu farmecul sau unic si atmosfera calda si primitoare. Lisabona te asteapta cu bratele deschise sa te bucuri din plin de experiente de neuitat si sa-i descoperi comorile ascunse!

Sursa imagini: Instagram

Subiecte abordate in articol: Lisabona, Portugalia, obiective turistice, atractii, activitati

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Top 10 locuri de vizitat in lisabona in 2024: ghid complet pentru o calatorie de neuitat