O mulțime de turiști străini blochează străzile sau merg pe șinele de tren în Otaru pentru a face poze, stârnind nemulțumirea localnicilor și plângeri legate de numărul prea mare de vizitatori
În Japonia, autoritățile au început să ia măsuri mai stricte ca să oprească mulțimile de turiști care își pun viața în pericol pentru o poză bună. E doar ultima încercare de a rezolva problemele cauzate de numărul record de vizitatori străini.
Oficialii din turism din Otaru, un orășel din insula Hokkaido din nordul Japoniei, au pus săptămâna asta gardieni pe strada Funami-za. E o stradă abruptă de unde se vede portul și marea în depărtare – locul ideal pentru poze.
Decizia vine după ce mai devreme luna asta, o turistă din China a murit lovită de tren după ce a intrat pe șine în Otaru. Soțul ei le-a spus polițiștilor că încerca să fotografieze un loc care apare în filmul chinezesc din 2015 „Cities in Love” și nu a văzut trenul care se apropia.
Localnicii nu mai pot circula pe străzi din cauza turiștilor
Gardienii au fost puși acolo pentru că oamenii din zonă s-au plâns că grupurile de turiști blochează strada îngustă când stau să facă poze. Locul e cunoscut și pentru că apare în filmul japonez „Love Letter” din 1995, care a avut mare succes în China și Coreea de Sud.
„Pe strada asta sunt case și e mult trafic”, a explicat un oficial local pentru ziarul Mainichi Shimbun. „Când turiștii stau pe stradă sau merg unul lângă altul, mașinile nu mai pot trece deloc. Situația localnicilor s-a înrăutățit foarte mult, mai ales anul ăsta.”
Hidetoshi Itagaki, un localnic de 80 de ani, s-a plâns agenției de știri Kyodo că „oamenii intră și în curțile private fără permisiune ca să facă poze.”
Numărul turiștilor a explodat după pandemie
Otaru e acum mai popular ca niciodată. Aproape 98.000 de turiști străini au stat cel puțin o noapte în oraș în cele șase luni de la aprilie anul trecut – cel mai mare număr de când se țin evidențe, din 1997. De fapt, numărul real e probabil și mai mare, pentru că mulți turiști stau în Sapporo, cel mai mare oraș din Hokkaido.
Explozia turismului a adus și probleme cu infrastructura și nemulțumirea localnicilor. În Otaru, situația s-a înrăutățit în ultimele luni, deși anul trecut au pus indicatoare în mai multe limbi prin care le cer vizitatorilor să respecte împrejurimile și localnicii.
Yenul slab și mai multe zboruri internaționale către Japonia au dus la creșterea numărului de turiști, sud-coreenii fiind cei mai mulți, urmați de chinezi și taiwanezi.
Comportamentul turiștilor deranjează din ce în ce mai mult
Prezența turiștilor a adus bani mulți hotelurilor și magazinelor – turiștii au cheltuit anul trecut suma record de 8 trilioane de yeni (50.8 miliarde de dolari). Dar numărul prea mare de vizitatori a dus și la mai multe plângeri despre aglomerație, gunoi aruncat pe jos, băut în stradă și alte comportamente deranjante.
Fenomenul turistic a devenit o problemă serioasă. Anul trecut, o influenceriță din Chile a fost forțată să-și ceară scuze după ce s-a filmat făcând tracțiuni pe o poartă torii sacră din Hokkaido. Un alt video cu un turist străin care lovea cu piciorul unul din celebrii cerbi din Nara a stârnit furie pe rețelele sociale.
Dacă te-a interesat acest articol, te invităm să îl distribui și prietenilor tăi pentru a afla și ei despre situația din Japonia.
Sursa imaginii: Getty Images
Etichete: turism Japonia, comportament turisti, Otaru, poze turisti, gardieni turisti, probleme turism