Curățenia este departe de a fi activitatea preferată a tuturor, așa că ne putem gândi la unele flyhacks sau mici trucuri pentru a face acest proces puțin mai ușor și mai plăcut. Cu toate acestea, ele pot duce la formarea unor obiceiuri proaste în curățenie. Ce fel de obiceiuri – vă spunem în articol.
Îți poți păstra casa curată și ordonată chiar și fără curățenie generală zilnică!
Iată de ce nu ar trebui să lași patul nefăcut sau să începi curățenia frecând podelele.
Greșeala nr. 1: folosești prea mult detergent
Uneori am putea crede că, cu cât adăugăm mai mult detergent în apă (de exemplu, atunci când curățăm podele, spălăm haine, spălăm vase etc.) sau în burete, cu atât suprafața va fi mai curată. Dimpotrivă, reziduurile de spumă pot începe să reacționeze cu alte produse de curățare, formând vapori periculoși și, de asemenea, atrăgând tot ceea ce se află în jurul lor, fie praf sau murdărie.
În plus, utilizarea excesivă a detergenților poate deteriora suprafețele, provocând uzură și pierderea strălucirii. Prin urmare, este important să respecți recomandările producătorului de pe ambalaj și să folosești cantități moderate de produse de curățare pentru a-ți menține locuința curată și sigură.
Greșeala nr. 2: Îți cureți rar aparatele de curățat
V-ați format obiceiul de a curăța sacul aspiratorului imediat după curățare, de a spăla cârpele pe care le folosiți, de a spăla din când în când tamburul mașinii de spălat și așa mai departe? Dacă nu, atunci iată răspunsul la întrebarea de ce se formează urme murdare pe podea după spălare, de ce casa dumneavoastră miroase a praf și de ce rufele dumneavoastră au un miros de mucegai.
Greșeala nr. 3: Nu depozitați corect produsele de curățare
Depozitarea necorespunzătoare a produselor de curățare le poate face să-și piardă eficiența din cauza umidității sau căldurii, poate crește riscul scurgerilor sau deversărilor toxice și le poate modifica compoziția chimică, ceea ce le poate face periculoase pentru sănătatea dumneavoastră.
Deci, nu uitați:
- Toți agenții de curățare trebuie depozitați strict într-o încăpere uscată, răcoroasă și bine ventilată.
- Păstrați-le departe de sursele de căldură și de lumina directă a soarelui.
- Capacele trebuie închise bine după utilizare.
- A nu se lăsa la îndemâna copiilor și a animalelor de companie.
Greșeala nr. 4: Nu faceți patul
Un pat făcut face camera să pară îngrijită și ordonată, creând un sentiment de ordine și confort. În plus, o pătură încrețită reține mai mult timp căldura și umiditatea degajate de organism în timpul somnului. Aceste condiții creează terenul de reproducere perfect pentru acarienii de praf și bacteriile care se hrănesc cu celulele moarte ale pielii și umiditate.
Greșeala nr. 5: Nu lăsați detergentul să „acționeze”
Nu toți detergenții acționează instantaneu și este chiar mai corect să spunem că marea majoritate au nevoie de ceva timp pentru ca ingredientele lor să interacționeze activ cu suprafața și murdăria. Așadar, data viitoare, luați 30 de secunde pentru a citi instrucțiunile de utilizare, astfel încât să nu fiți nevoiți să petreceți încă o jumătate de oră curățând din nou.

Greșeala nr. 6: Începeți curățenia spălând podelele
Este simplu: în timp ce curățați praful și resturile de pe rafturi, mobilier, pervazurile ferestrelor, o parte din acest praf se va depune inevitabil pe podeaua deja curată. Astfel, va trebui să curățați din nou podeaua, ceea ce va crește timpul și efortul. Curățarea trebuie făcută întotdeauna într-o manieră „de sus în jos” și nu în alt mod.
Greșeala #7: Amesteci produse de curățare diferite
Oțetul și bicarbonatul de sodiu sunt cel mai bun duo care te poate ajuta să scapi de aproape orice fel de murdărie de pe orice suprafață. Dar acestea sunt singurele mijloace care pot fi amestecate între ele (și atunci cu grijă), celelalte tandemuri pot duce la consecințe foarte nefericite. De exemplu, înălbitorul de clor nu trebuie amestecat niciodată cu niciun alt agent de curățare, deoarece acest lucru va duce la formarea de gaze toxice care pot provoca iritarea tractului respirator, a ochilor și a pielii, iar în cazuri grave – otrăvire.

Greșeala #8: Nu termini ceea ce începi să faci
Îți place să pornești televizorul în fundal în timp ce faci curat și să te uiți la serialul tău preferat? Probabil că de multe ori ești distrasă de o întorsătură foarte neașteptată a intrigii. Te gândești că o să te uiți timp de cinci minute și apoi continui să ștergi praful. Și în final. Curățenia se duce pe apa sâmbetei. Fă-ți o regulă din a termina treaba fără nicio distragere a atenției, astfel încât să poți face lucrurile mai repede.