Ultima actualizare: 6 iunie 2024
Te afli in proces de a alege materialele pentru blatul bucatariei sau baii si cele mai populare optiuni par a fi cuartul si granitul. Insa, exista diferente semnificative intre aceste doua materiale atunci cand vine vorba despre provenienta, compozitie, greutate si intretinere necesara. Aceasta analiza detaliata te va ajuta sa iei decizia potrivita pentru spatiul tau.
Cuartul si granitul au origini diferite, unul fiind o piatra naturala, iar celalalt fiind un produs engineerizat. Granitul este o roca ignee formata din diferiti minerali precum feldspat, mica si… cuart. Cuartul mineral este un cristal de silice, in timp ce produsul engineerizat numit „cuart” sau „piatra engineerizata” este obtinut prin combinarea cristalelor cuartului zdrobit cu rasini si alti compusi minerali.
In ceea ce priveste aspectul, blatul din granit ofera un look mai natural si variat, cu modele si culori unice date de mineralele specifice fiecarei placi. Apreciatorii autenticitatii si unicitatii unei pietre naturale vor fi cu siguranta incantati de granit. Pe de alta parte, cuartul engineerizat imita piatra naturala, dar are un aspect mai uniform, lipsit de variatiunile spectaculoase ale celui natural. Acesta este perfect pentru iubitorii unui aspect contemporan si previzibil.
Diferente la instalare
Un alt aspect important este greutatea materialului. Blatul din granit este extrem de greu, avand o compozitie solida de piatra. Instalarea lui necesita atentie sporita si uneori chiar suport structural suplimentar. Transportul si manevrarea placilor de granit poate fi solicitanta, crescand costurile de instalare in cazul unor echipamente speciale.
In schimb, blatul din cuart este mai usor decat granitul. Fabricantii produc placi engineerizate uniforme la grosime, facandu-le mai usor de manevrat si instalat. Acest lucru poate insemna economii de cost sau chiar o instalare de catre amatorii mesteri-casnici.

Rezistenta si durabilitate
Ambele materiale sunt extrem de durabile, insa difera in rezistenta lor la caldura, zgarieturi si pete. Granitul solid si greu este foarte rezistent la caldura si zgarieturi, permitandu-ti sa asezi vase fierbinti direct pe blat fara a-l deteriora prin soc termic. Cuartul, desi durabil, nu este la fel de rezistent la caldura, existand riscul de crapare in cazul obiectelor fierbinti asezate direct pe el.
Pe de alta parte, granitul este un material poros, ceea ce inseamna ca poate absorbi lichide si pete daca nu este sigilat corespunzator. Cuartul nefiind poros este mult mai rezistent la pete, permitandu-ti sa fii mai putin ingrijorat de stropii de vin, ulei sau substante acide.
Intretinere si ingrijire zilnica
Blatul din cuart este in general mai usor de intretinut decat cel din granit. Granitul necesita sigilare periodica pentru a preveni petele si a-si pastra aspectul ingrijit, o sarcina de care unii proprietari ar prefera sa scape. Cuartul nu necesita sigilare, facand intretinerea sa mai simpla.
Curatarea ambelor materiale este relativ usoara, putand fi realizata cu o solutie de sapun delicat si apa calda. Trebuie insa evitate substantele abrazive sau acide care ar putea deteriora suprafata lustruita.
De retinut ca suprafata neporoasa a cuartului il face si mai rezistent la pete si mai putin predispus la dezvoltarea bacteriilor, facandu-l o optiune igienica pentru bucatarii.
Impactul asupra mediului
In ziua de azi, considerentele de mediu pot juca un rol important in decizia ta. Cele doua materiale au atat avantaje, cat si dezavantaje din acest punct de vedere, insa cuartul este in general considerat cea mai ecologica varianta.
Criticii folosirii granitului si a altor pietre naturale subliniaza distrugerea implicata de extragerea acestora din scoarta terestra. In plus, transportul placilor de granit poate avea un impact negativ semnificativ, mai ales pe distante lungi.
Argumentul pro-granit este insa ca este un material extrem de durabil, care nu necesita inlocuiri frecvente, ceea ce compenseaza costurile initiale de mediu. De asemenea, carierele si minele care implementeaza practici responsabile pot diminua impactul negativ asupra mediului.
Pe de alta parte, procesul de fabricare a cuartului engineerizat permite folosirea unor materiale reciclate, reducand deseurile. Sustinatorii sai argumenteaza si ca, fiind neporos, cuartul este mai durabil decat granitul. Criticii insa atrag atentia asupra faptului ca rasinile folosite pentru productia acestuia nu sunt biodegradabile.
Ca in multe alte situatii, impactul de mediu depinde de procesul de extractie si practicile combinate ale fiecarei companii furnizoare.
Riscuri pentru sanatate ale cuartului
Daca te ingrijoreaza conditiile de munca din industria producatoare de blat, granitul este alegerea mai sigura. Motivul principal impotriva cuartului este legatura sa cu consecinte negative asupra sanatatii.
In decembrie 2023, Australia a anuntat interzicerea fabricarii si importului de piatra engineerizata din cauza cresterii numarului de cazuri de silioza – o afectiune pulmonara grava provocata de inhalarea prafului de silice din timpul prelucrarii pietrelor engineerizate precum cuartul.
Desi si granitul poate contine silice, pietrele engineerizate au in general un continut mai mare, facandu-le extrem de periculoase in procesare. In Statele Unite, pana in iulie 2023, cel putin 10 persoane au murit si aproape 80 de lucratori s-au imbolnavit in California din cauza siliozei, determinand statul sa ia in considerare o interdictie similara cu cea din Australia.
Guvernul federal reglementeaza nivelurile de expunere la silice, insa este posibil ca multe fabrici sa nu respecte standardele recomandate sau sa fie complet neconforme.
Concluzie
Alegerea intre blatul din cuart sau granit depinde de prioritatile tale. Cuartul este mai usor de instalat si intretinut, mai rezistent la pete si potential mai ecologic, dar poate prezenta riscuri pentru sanatatea lucratorilor din industrie. Granitul, desi necesita o ingrijire speciala, este extrem de durabil, rezistent la caldura si provine din surse naturale.
Cantarind avantajele si dezavantajele fiecarui material in raport cu nevoile, stilul si bugetul tau, vei putea lua cea mai buna decizie pentru bucataria sau baia ta.
Sursa imaginilor: Getty Images
Subiecte abordate in articol: cuart, granit, blat, durabilitate, mediu