28.5 C
București
9 septembrie 2024

Ce trebuie sa faci pentru ca rosiile sa se inroseasca mai repede in sera si afara: 15 modalitati eficiente

Citeste si ...

Va spunem in cat timp se inrosesc rosiile si de ce acest proces poate fi incetinit. Va oferim sfaturi utile pentru a accelera coacerea rosiilor.

Dupa ce au plantat rasadurile de rosii, gradinarii de legume incep sa astepte cu nerabdare primele fructe coapte. Uneori, aceasta asteptare este prea lunga. Sa intelegem de ce se intampla acest lucru, precum si cum sa facem rosiile sa se inroseasca mai repede. A colectat cele mai eficiente moduri.

Cat timp au nevoie rosiile pentru a se coace

Ciclul de coacere a rosiilor poate fi impartit in doua etape. Prima dureaza in medie o luna. In acest timp, fructele se formeaza din ovare. Acestea cresc pana la dimensiunea normala pentru soiul lor. In cea de-a doua etapa, rosiile verzi se coc si devin rosii. Acest lucru dureaza intre 10 si 25 de zile. Astfel, dureaza intre 40 si 60 de zile de la inflorire pana la obtinerea rosiilor mature.

Toate rosiile au o viteza diferita de coacere. Aceasta depinde de caracteristicile soiului. Acesta este principalul, dar nu singurul factor. O mare influenta asupra timpului de maturare are un mare impact asupra conditiilor de crestere. Erorile in agrotehnica sau conditiile meteorologice nefavorabile pot incetini semnificativ procesul de maturare a rosiilor.

Ce trebuie sa faci pentru ca rosiile sa se inroseasca mai repede in sera si afara: 15 modalitati eficiente
Ce trebuie sa faci pentru ca rosiile sa se inroseasca mai repede in sera si afara: 15 modalitati eficiente

Principalele motive pentru care rosiile nu devin rosii

Exista mai multi factori care incetinesc procesul de inrosire a fructelor.

Temperatura prea ridicata sau prea scazuta

Pigmentul rosu numit licopen este „responsabil” pentru inrosirea rosiilor. Acesta este produs in mod activ la temperaturi cuprinse intre 18 si 23°C. In aceste conditii, rosiile se inrosesc rapid. Atunci cand temperatura scade sub 15°C sau creste peste 30°C, productia de licopen scade, ceea ce duce la o coacere mai lenta. Daca temperaturile nocturne scad la 7-9°C sau mai jos, rosiile verzi nu se mai inrosesc.

Deficienta sau excesul de nutrienti

Ambele conditii sunt la fel de nefavorabile pentru planta. Daca exista o deficienta nutritionala, tufa duce lipsa de substante utile, deci incetineste cresterea si coacerea fructelor. Deosebit de afectata negativ este lipsa de potasiu. In astfel de conditii, aportul de elemente necesare pentru acestea la fructe este redus semnificativ.

O cantitate mare de ingrasaminte este, de asemenea, nedorita. Ea provoaca o crestere activa a tufei. Mai ales rau afecteaza planta excesul de azot, care da un impuls la recrutarea masei verzi. Cresterea rapida a lastarilor si frunzelor noi incetineste dezvoltarea si maturarea rosiilor.

Lumina insuficienta

In timpul fotosintezei, plantele transforma apa si dioxidul de carbon in substantele nutritive de care au nevoie. O lumina buna este esentiala pentru ca acest proces sa se desfasoare corect. Lipsa de lumina duce la incetinirea tuturor proceselor, inclusiv a coacerii fructelor. Lipsa de lumina este cauzata de supraaglomerare, umbrire sau conditii meteorologice nefavorabile.

Un numar mare de fructe pe planta

Tomata formeaza continuu fructe noi. In acelasi timp, pe ea pot fi mai multe perii de diferite grade de maturitate. Primele pot fi deja coapte, iar ultimele abia incep sa creasca ovarele. Daca exista o multime de rosii, tufa nu va putea sa le creasca pe toate. Cel mai bine este sa culegeti rosiile care au inceput sa se coaca si au ajuns la o dimensiune normala. Acestea vor termina de copt in cutie, iar fructele in crestere se vor dezvolta in mod activ.

Citeste si...
Coloreaza-ti Baia cu Verde Spuma de Mare
Ce trebuie sa faci pentru ca rosiile sa se inroseasca mai repede in sera si afara: 15 modalitati eficiente
Ce trebuie sa faci pentru ca rosiile sa se inroseasca mai repede in sera si afara: 15 modalitati eficiente

Ce trebuie sa faci pentru ca rosiile sa se inroseasca mai repede

Ne-am ocupat de motivele pentru care rosiile nu se inrosesc in sera si pe strada, sa trecem la recomandari si tehnici despre cum sa facem rosiile sa se coaca mai repede. Puteti folosi o singura metoda sau mai multe deodata. Doar inainte de a aplica oricare dintre metode, trebuie sa pasynk tufisuri de rosii: lastarii tineri-pasynki iau prea multa energie de la planta si impiedica coacerea recoltei.

Recoltarea timpurie

Pentru a permite tufei de rosii sa creasca cat mai multe fructe si sa accelereze coacerea lor, este necesar sa se culeaga rosiile care au inceput sa devina rosii. Acest lucru este valabil mai ales pentru soiurile cu coacere tarzie si cu crestere inalta. Colectati rosiile care au ajuns la dimensiuni normale, care incep sa treaca de la culoarea verde laptos la cea maronie. Acestea sunt trimise la dosarivanie, astfel incat sa fie complet coapte In acest scop, ele sunt asezate in cutii, lazi sau alte recipiente intr-un singur strat. Puneti-le intr-un loc uscat, cu lumina buna.

Prinderea varfului

Perioada de maturare a rosiilor de la ovar la fructul rosu – de la 40 la 60 de zile. Cand vine racoarea toamnei si temperaturile nocturne incep sa scada sub 10°C, fructificarea se va opri. Ovarele si fructele mature isi vor incetini dezvoltarea. Este necesar sa se determine aproximativ cand va sosi vremea rece si sa se ciupeasca varful tufei de rosii cu 40-60 de zile inainte. In adaposturile din sere se face in cursul lunii septembrie, pe strada – de la inceputul lunii august.

Ciupitul se realizeaza astfel: se gaseste cel mai de sus ciucure, se numara de la el doua frunze in sus si se ciupeste sau se taie cu grija varful. Tufa se opreste din crestere, isi indreapta toate eforturile spre coacerea rosiilor formate.

Iluminare buna

Pentru o coacere normala, rosiile au nevoie de o cantitate mare de lumina, deci trebuie sa creeze o iluminare buna. Acest lucru este deosebit de relevant in sera, unde plantatiile sunt de obicei puternic ingrosate din cauza lipsei de spatiu. Tufa este in mod necesar formata. In conditii de sera, este optim sa faceti acest lucru intr-o singura tulpina. Este important sa se asigure ca planta a fost bine luminata. Dupa ce ovarele au format rosiile, peria este foarte atent desfasurata, astfel incat soarele sa cada pe ea.

Important: ciubotica trebuie desfacuta cu grija, pentru a nu deteriora crenguta. Daca este necesar, se fixeaza intr-un loc nou.

Pulverizarea cu iod

Pentru tratament se prepara o solutie de iod: 40 de picaturi de iod de farmacie in 10 litri de apa usor incalzita. Se amesteca totul bine si se stropesc abundent rosiile. Picaturile de solutie trebuie sa ajunga pe toate partile plantei: pe frunze, tulpini si fructe. Puteti pulveriza de la un pulverizator sau pulveriza plantatiile cu o matura imbibata in solutie.

Indepartarea tulpinilor de flori

Pe peria unui tufis de rosii se afla de obicei multe flori. Unii cultivatori de zacusca sunt de parere ca, cu cat sunt mai multe, cu atat mai bine. Cu toate acestea, dintr-un numar mare de ovare se formeaza fructe mici, uneori strambe. Procesul de coacere a acestora este incetinit. Pentru a-l accelera, trebuie sa indepartati cateva flori (de obicei, indepartati aproximativ o treime din perie). Acestea trebuie sa fie smulse cu grija de pe peduncul.

Citeste si...
Curatarea masinii de spalat: 4 reguli esentiale pentru intretinere
Ce trebuie sa faci pentru ca rosiile sa se inroseasca mai repede in sera si afara: 15 modalitati eficiente
Ce trebuie sa faci pentru ca rosiile sa se inroseasca mai repede in sera si afara: 15 modalitati eficiente

Restrictionarea udarii

Esenta acestei tehnici este de a incetini cresterea tufisului de rosii. Daca nu va avea suficienta umiditate pentru dezvoltarea activa, el se va opri din crestere si va incepe sa directioneze substantele nutritive catre turnarea si coacerea fructelor. Reducerea udarii trebuie sa fie mica, astfel incat tufele sa nu moara din cauza lipsei de umiditate. In plus fata de accelerarea coacerii, aceasta tehnica agronomica imbunatateste gustul rosiilor. Acestea devin mai carnoase si mai dulci, in timp ce, in cazul unui exces de umiditate, carnea este apoasa si fara gust.

Injectii cu alcool

Injectiile speciale accelereaza semnificativ coacerea rosiilor. Pentru a le efectua, luati o seringa mica si vodca. Se injecteaza cu grija in locul in care tulpina se ataseaza de rosie. Pentru un fruct, sunt suficienti 0,5 ml de lichid.

Important: solutia care contine alcool se introduce numai la rosiile care au ajuns deja la dimensiunea obisnuita pentru soiul lor si au inceput sa-si schimbe culoarea in maro.

Intepare

O scobitoare sau un ac subtire se dezinfecteaza in alcool sau in orice antiseptic. Apoi se strapunge cu grija pielea rosiilor in doua sau trei locuri. Faceti acest lucru la rosiile care au inceput deja sa se transforme in maro. Procedeul accelereaza inrosirea.

Important: rosiile cu pielea gaurita nu se depoziteaza pentru o perioada lunga de timp. Dar sunt bune in sarare sau marinata.

Restrictii alimentare

Pentru a incetini cresterea tufei, care da o coacere accelerata a fructelor ofilite, folositi o reducere a ingrasamintelor. Pentru perioada de fructificare, rosiile opresc complet hranirea sau aplica doze minime de complexe minerale.

Coaja de banana

Una dintre cele mai eficiente modalitati de a face rosiile din sera sa se inroseasca. Coaja de la banana elibereaza gaz-etilena, care accelereaza coacerea. In sere, cojile sunt asezate sub tufele de rosii. Acest lucru atat accelereaza inrosirea, cat si este un bun furaj. Se poate face si altfel. Coaja se pune intr-o punga de plastic, se pune pe peria de rosii si se fixeaza bine. Se lasa asa timp de 3-4 zile, apoi se scoate punga. Dupa o astfel de procedura, rosiile se coc mai repede.

Ce trebuie sa faci pentru ca rosiile sa se inroseasca mai repede in sera si afara: 15 modalitati eficiente
Ce trebuie sa faci pentru ca rosiile sa se inroseasca mai repede in sera si afara: 15 modalitati eficiente

Taierea bazei tulpinii

Cu un cutit ascutit si dezinfectat, la o inaltime de 12-15 cm de la baza tulpinii se face o taietura mica, astfel incat sa existe o gaura de trecere. In gaura trebuie introdusa cu grija o scobitoare sau o sarma subtire de cupru. Sarma de cupru va proteja planta de fitoftoroza. Rosiile se vor coace mai repede si nu vor fi infectate cu ciuperci.

Pulverizarea infuziei de urzica

Pentru infuzie se iau 6-7 tufe adulte de urzica, se taie si se toarna o galeata de apa. Se lasa sa stea doua-trei zile, apoi se strecoara si se stropesc din abundenta tufele de rosii. Aveti grija sa tratati tulpinile, fructele si frunzele. In loc de infuzie, puteti lua un decoct. In acest caz, fierbeti o galeata plina de apa, adaugati in ea sase sau sapte tufe de urzica zdrobite. Acoperiti cu un capac si lasati-o pana cand se raceste complet. Apoi, strecurati lichidul si pulverizati-l pe plantari.

Citeste si...
Cum sa speli hainele in functie de culoare si textura pentru a le pastra in conditii optime

Smulgerea tulpinilor

Intr-o situatie stresanta, plantele accelereaza turnarea si coacerea fructelor. Aceasta este baza metodei. Baza tulpinii este trasa cu o franghie sau cu o fasie de panza. Strangeti nu prea mult, pentru a reduce doar putin miscarea sevei. O alta optiune – tufa este usor ranita. Pentru a face acest lucru, luati tulpina de la baza, trageti-o usor pe ea insasi, apoi intoarceti-o la dreapta si la stanga. Ca urmare, planta primeste stres, ceea ce o face sa accelereze coacerea rosiilor.

Tratamentul chimic

In timpul perioadei de coacere, este mai bine sa nu folositi substante chimice. Dar daca este foarte necesar sa se accelereze procesul de inrosire a rosiilor, este permisa aplicarea unui extract de superfosfat. Pregatiti-l dupa cum urmeaza. Luati un pahar de apa fierbinte si dizolvati in el 17 g de medicament. Se lasa timp de trei zile, apoi se strecoara si se adauga 10 litri de apa. Lichidul rezultat se pulverizeaza pe plante. Hranirea regulata cu humat va accelera maturarea. Acesta este un remediu complet ecologic care accelereaza dezvoltarea plantelor. Ingrasamantul se prepara conform instructiunilor si se utilizeaza o data la 10-14 zile.

Indepartarea frunzelor inferioare

Perii de tomate se formeaza si se maturizeaza pe tufe alternativ: de la cele inferioare la cele superioare. Pentru a accelera maturarea lor, folositi aceasta tehnica agrotehnica. Cand peria inferioara este aproape turnata la dimensiunea varietala, indepartati doua sau trei frunze inferioare. Acestea se taie cu un cutit sau un foarfece de gradina, astfel incat petiolul sa lase un ciot de 10-15 mm inaltime.

Important: nu taiati toate frunzele complet. Acest lucru va priva buchetul care se coace de hrana. Trebuie lasate una sau doua frunze dedesubt. Acestea vor sintetiza substantele nutritive pentru tufa de rosii. Dupa ce incepe sa se inroseasca, aceste frunze se taie. Cand se indeparteaza buchetul inrosit, este necesar sa se taie frunzele de sub urmatoarea perie, etc. Procedura se repeta pentru fiecare ciucure matur.

Ce trebuie sa faci pentru ca rosiile sa se inroseasca mai repede in sera si afara: 15 modalitati eficiente
Ce trebuie sa faci pentru ca rosiile sa se inroseasca mai repede in sera si afara: 15 modalitati eficiente

Sfaturi utile

Pentru ca rosiile sa se coaca amical, au nevoie de o ingrijire corespunzatoare.

  • Nu permiteti o scadere puternica sau, dimpotriva, o crestere a temperaturii.
  • In caz de caldura puternica, este de dorit sa umbriti adapostul: inalbeniti peretii, acoperiti-i cu o plasa etc.
  • Pe vreme rece, caldura trebuie protejata – inchideti obloanele si usile inainte de apusul soarelui.
  • Plantatiile in aer liber pe vreme rece trebuie acoperite peste noapte cu un material de acoperire adecvat – astfel se va prelungi fructificarea lor.
  • Plantatiile, atat cele de exterior, cat si cele de sera, trebuie sa fie mulcite. Acest lucru va ajuta la reglarea umiditatii, la economisirea umiditatii in amestecul de sol si la asigurarea unei temperaturi stabile a solului.
  • Rosiile nu tolereaza supraaglomerarea si iluminarea slaba, asa ca trebuie plantate la o distanta suficienta una fata de cealalta si asigurati-va ca formati si incununati tufa.
  • O alta procedura obligatorie este germinarea in trepte. Aceasta se numeste indepartarea lastarilor tineri, care apar in mod regulat in axilele frunzelor. Pasarea se efectueaza de mai multe ori pe sezon, pe masura ce apar lastarii. Acest lucru nu numai ca mareste randamentul si accelereaza coacerea fructelor, dar reprezinta si o buna prevenire a bolilor fungice. Rosiile sunt deosebit de sensibile la Phytophthora, care ii poate priva pe gradinari de cea mai mare parte a recoltei mult asteptate.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole